سیدکمال سیدعلی، مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات ایران گفت: ایران با داشتن قابلیتهایی از جمله بزرگترین ذخایر گازی جهان، رتبه چهارم تولید نفت در دنیا، رتبه نخست تا دهم در 6 ماده معدنی، همچنین مزیت نسبی در تولید پسته، زعفران و ... کارکرد صحیح دستگاههای مرتبط با امر صادرات، میتواند روند رشد صادرات را در سالهای آینده افزایش و وابستگی را به درآمدهای نفتی کاهش دهد.
وی گفت: رشد صادرات کشور در سال 1395 در حالی بدست آمد که میزان صادرات از نظر وزنی افزایش اما قیمتهای جهانی کاهش داشت.
گمرک جمهوری اسلامی ایران ارزش صادرات و واردات سال 1395 را به ترتیب 43 میلیارد و 930 میلیون و 43 میلیارد و 684 میلیون دلار اعلام کرد که بنابراین در دومین سال پیاپی پس از 37 سال و در دولت یازدهم تراز تجاری کشور مثبت و رقم آن 246 میلیون دلار شد.
به گفته این مقام مسئول، ایران برای ارتقای صادرات خدمات فنی و مهندسی باید در مرحله نخست سیستم بانکی را فعال سازد و صندوق توسعه ملی نیز منابعی برای این مهم اختصاص دهد.
وی تصریح کرد: سیستم بانکی کشور بویژه بانک توسعه صادرات باید به ارائه تسهیلات با نرخهای ارزان و قابل رقابت با سایر صادرکنندگان رقیب حاضر در کشورهای هدف صادراتی بپردازد تا گشایشهای بیشتری در کار ایجاد شود.
سیدعلی یادآور شد: اقدامهایی برای تضمین قراردادهای صادرات خدمات فنی و مهندسی با استفاده از ارزهای محلی کشورهای همسایه و هدف انجام شده، اما باید با کار اساسی بتوان ضمانتنامه ها را به دلار یا یورو صادر کرد.
وی همچنین خواستار فعالتر شدن بیشتر وزارت امور خارجه برای توسعه صادرات به این کشورها شد. صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی در چند سال گذشته از ناتوانی بانکهای ایرانی در تأمین تضمینهای لازم و نداشتن پشتیبانی اعتباری برای اخذ پیش پرداخت پروژهها، گلایه داشتند و در عین حال بروز مشکلاتی سبب شده در برخی موارد پروژهها از دست برود و کار به شرکتهای رقیب کشورمان در بازارهای هدف صادراتی واگذار شود.