مشاور رئیس سازمان خصوصی سازی با اعلام اینکه امسال 337 شرکت و بنگاه اقتصادی در فهرست واگذاریها قرار گرفتهاند، از تحقق 105 درصدی درآمد ناشی از واگذاریها در سال 95 خبر داد.
جعفر سبحانی افزود: سازمان خصوصی سازی در ابتدای سال فهرست شرکتهای قابل واگذاری خود را منتشر میکند.
وی درباره اینکه چرا تعداد این شرکتها از 201 مورد در سال 95 به 337 مورد در سال 96 افزایش یافته اظهار داشت: این افزایش به معنی شناسایی شرکتهای قابل واگذاری جدید نیست بلکه امسال بنگاههای قابل واگذاری از شرکتهای تابعه خود تفکیک شدهاند.
سبحانی توضیح داد: برای نمونه پارسال شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در فهرست واگذاریها قرار داشت که تعداد قابل توجهی از جایگاههای سوخت در زیرمجموعه آن قرار دارد.
وی افزود: امسال رویه بر این است که برای هر یک از بنگاههای زیرمجموعه شرکتها فرآیند خصوصی سازی طی شود و این به معنی زیاد شدن شرکتها و بنگاههای دولتی در فهرست واگذاریها نیست.
سبحانی خاطر نشان کرد از حدود 201 شرکتی که پارسال برای خصوصی سازی عرضه شد، هنوز حدود 124 شرکت باقی مانده است.
به گفته وی، شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی، بازرگانی دولتی ایران، عمران و بهسازی شهری ایران، پشتیبانی امور دام کشور، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و تولید نیروی برق حرارتی از جمله شرکتهایی هستند که بنگاههای تحت پوشش آنها به طور جداگانه عرضه شدهاند.
مشاور رئیس سازمان خصوصی سازی تاکید کرد: برای تک تک این بنگاهها باید فرآیند واگذاری به طور کامل طی شود و هریک به طور جداگانه قیمت گذاری میشوند.
وی درباره اینکه چرا درصد واگذاری سهام برخی از بنگاهها در این فهرست مشخص نشده است، گفت: میزان سهام قابل واگذاری پس از رایزنی با دستگاه مربوطه و بررسیهای فنی مشخص میشود.
تحقق 105 درصدی درآمد خصوصی سازی در سال 95
سبحانی همچنین درباره عملکرد سازمان خصوصی سازی در سال 95 اظهار داشت: پارسال از 190 بنگاهی که عرضه شد، 140 مورد به فروش رفت.
وی توضیح داد: برخی شرکتهای قابل واگذاری در سال گذشته به دلایل متعددی از جمله اخذ مصوبه دولت برای تغییر ساختار و یا نداشتن مشتری واگذار نشدند.
مشاور رئیس سازمان خصوصی سازی ادامه داد: با این وجود پارسال سازمان خصوصی سازی متعهد به درآمد 165 هزار میلیارد ریالی از محل واگذاریها بود که بیش از 155 هزار میلیارد آن تحقق یافت یعنی اینکه 95 درصد درآمد مورد نظر محقق شد.
سبحانی در عین حال تاکید کرد: البته یکی از بنگاههای قابل واگذاری به دلیل بدهی دولت به مبلغ 12 هزار میلیارد ریال در اواخر سال تهاتر شد که اگر آن را به میزان درآمدهای سازمان خصوصی سازی بیفزاییم، عملکرد بودجهای این سازمان 105 درصد بوده است.
شرکتهایی که در فهرست واگذاریها هستند
نگاهی به فهرست شرکتها و بنگاههای قابل واگذاری در سال 96 نشان میدهد که تعداد 230 بنگاه در گروه یک واگذاری قرار دارند؛ یعنی اینکه باید 100 درصد سهام آنها به بخش خصوصی واگذار شود.
شرکتهای «سهامی سرمایهگذاری ملی ایران» و «ملی انفورماتیک» که به بانک مرکزی تعلق دارند و یا انتشارات سروش و سیماچوب که تحت مالکیت سازمان صداوسیماست، در گروه یک قرار دارند.
در گروه 2 واگذاریها نیز اسامی 107 بنگاه دیده میشود که دولت میتواند تا 20 درصد سهام شرکتهای گروه 2 را نگه داشته و 80 درصد را به بخش خصوصی واگذار کند.
دخانیات ایران، صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک ایران، صندوق ضمانت سرمایهگذاری صنایع کوچک، صندوق ضمانت صادرات ایران و شرکت نمایشگاههای بینالمللی جمهوری اسلامی ایران در زمره گروه 2 واگذاریها قرار میگیرند.