به گزارش روابط عمومی اتاق بجنورد، معادن خراسان شمالی گنج نهفته و خفته در خاک، ظرفیتی مهم برای ترمیم اقتصاد زخم خورده این خطه از کشور است که در گرداب خام فروشی گرفتار مانده و انتظار توسعه صنایع تکمیلی را میکشد و اکنون پاشنه آشیل این ظرفیت خام فروشی است.
نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی در خراسان شمالی سبب شده تا قریب به اتفاق مواد معدنی استخراج شده در این استان به صورت خام روانه سایر استانها شده و فرآوری شود.
همین خام فروش باعث شده است که درآمدی عاید معدن کاران استان حاصل نشود چرا که نبود زیر ساخت های حمل و نقل، جا به جایی بسیار هزینه بالا دارد که اکنون سودی نیز عاید معدن کاران نمیشود که در این میان توجه جدی مسوولان عالی رتبه را میطلبد تا حرکتی در راستای سرماهی گذاری در استان برداشته شود.
معادن خراسان شمالی با ظرفیت یک میلیارد و ۵۸ میلیون تن ذخیره قطعی، پتانسیل بالقوه برای تحول اقتصادی و رونق تولید به شمار میرود.
توسط دولت سرمایهگذاری در معادن خراسان شمالی بسیار اندک است، خام فروشی مواد معدنی، نبود واحدهای فرآوری و نبود حمایتهای بانکی از معدن کاران اصلیترین مشکلات بخش معدن استان است که سبب شده تا معدن کاران به سود مورد انتظار در فعالیتهای خود دست نیابند.
موادی که در زمین خفته و با مشقت فراوان از دل زمین بدست میآید در نهایت راهی استانهای همجوار و با فرآوری با سود بیشتری عرضه میشود در نهایت زحمت و تلاشی است که از این نعمت خدادادی نصیب معدن کاران استان میشود.
سالانه پنج میلیون و ۸۰۰ هزار تُن ماده معدنی از معادن خراسان شمالی استخراج میشود که بخش بسیار زیادی از آن خام فروشی میشود و بخشی نیز به علت نبود صرفه استخراج نمیشود.
۲۸ ماده از ۶۸ ماده معدنی که در کشور شناسایی شده در پهنه خراسان شمالی وجود دارد، باریت، مرمر، کلسیت، هماتیت، روی و سرب از جمله مواد معدنی با ارزش در خراسان شمالی است که ظرفیتهای مهم برای توسعه اقتصادی این استان به شمار میرود اما زمینه فرآوری مواد معدنی در این استان فراهم نشده است.
سرمایهگذاری در گرو توسعه زیر ساخت ها است
عبدالله خدابنده، رئیس خانه معدن خراسان شمالی و عضو هیات نمایندگان اتاق بجنورد با بیان اینکه کار در معدن و معدن کاری نیاز به سرمایهگذاری بسیار دارد گفت: ایجاد و تأمین زیرساختها برای معادن، امری بسیار هزینه بر است و بخش خصوصی قادر به تأمین آن نیست، در شرایط نامناسب اقتصادی، معدن کار رغبتی برای سرمایهگذاری در این بخش ندارد.
وی اظهار کرد: متاسفانه بخش خصوصی و بخش دولتی سرمایهگذاری مناسب و قابل توجهی در بخش معدن این استان نداشته است، نتوانستهایم از ظرفیتهای دولتی و سازمانهای دولتی بویژه امیدرو در این استان بهره ببریم.
وی تصریح کرد: انتظار این است همانگونه که دولت در سایر استانها از جمله خراسان جنوبی وارد عرصه سرمایهگذاری در بخش معدن شده، در این استان نیز سرمایهگذاری کند.
رئیس خانه معدن خراسان شمالی با اشاره به اقدامات انجام شده برای توسعه معادن استان گفت: عملیات ژئوفیزیک هوایی برای شناسایی ظرفیتها و مناطق امیدبخش معدن استان در یک دهه پیش انجام شد اما تاکنون نتایج آن در اختیار عموم معدن کاران قرار نگرفته است.
وی اظهار کرد: سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور از سال ۹۶ ژئوفیزیک هوایی خراسان شمالی را با استفاده از بالگرد بر روی هفت هزار کیلومتر مربع از پهنههای اکتشافی این استان آغاز کرد و به انجام رساند اما تاکنون نتایج آن را در اختیار این استان قرار نداده است.
خدابنده افزود: پهنههای مزبور مربوط به شهرستانهای اسفراین، فاروج و جاجرم به سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور واگذار شد که این سازمان نقشهبرداری هوایی و انجام مطالعات در این منطقه را به اجرا درآورد اما هنوز خبری از نتایج آن نیست.
رئیس خانه معدن خراسان شمالی با بیان اینکه عملیات ژئوفیزیک هوایی برای شناسایی ظرفیتها و مناطق امیدبخش معدنی جنوب استان صورت گرفت افزود: در این طرح، هفت هزار کیلومتر مربع از منطقه شرق و جنوب استان در شهرستانهای فاروج، اسفراین و جاجرم نقشهبرداری شد.
وی با بیان اینکه هنوز اطلاعات این مطالعات و نقشهبرداریها به صورت عموم به معدن کاران ارائه نشده است خاطرنشان کرد: انتظار میرود این اطلاعات سریعتر در اختیار استان قرار گیرد تا نتیجه مطالعات مورد بررسی و استفاده قرار گیرد.
خدابنده افزود: نیاز است تا منطقه مورد مطالعه قرار گرفته و نقشهبرداری شده، از بلاتکلیفی خارج و به سرمایهگذاران این بخش واگذار شود.