رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در جریان سفر هیات اتاق ایران به بندرعباس، در دیدار با استاندار هرمزگان، درباره گمرکات کشور گفت: رسوب کالا در برخی گمرکات کشور به ۳۶۰ روز هم میرسد؛ که این موضوع یک مصداق بارز از این است که سرمایه ملی ما دارد حبس میشود. لازم است دستگاه حکمرانی کشور با کمک بخش خصوصی به شناسایی عواملی بپردازد که باعث حبس سرمایههای ملی میشود.
محمود نجفی عرب، رئیس اتاق تهران با اشاره به تشکیل کارگروه استانی شناسایی علل و ریشههای بروز حادثه بندر شهید رجایی، گفت: کارگروهی که اکنون در سطح استانی تشکیل دادهاید، باید در سطح ملی تشکیل شود؛ چون مسائل گمرک شهید رجایی فقط مربوط به بندرعباس نیست بلکه مربوط به کل کشور است و لازم است در ستادی ملی با حضور مسئولانی نظیر وزیر اقتصاد، وزیر صمت، رئیس کل گمرک، رئیس کل بانک مرکزی و دیگر مسئولان ملی، بررسی و مرتفع شوند.
نجفی عرب با تمجید از عملکرد استانداری هرمزگان در مدیریت بحران حادثه بندر شهید رجایی، خطاب به استاندار تاکید کرد: برای حل مسئله، لازم است قرارگاه حتما در سطح ملی تشکیل شود چون بعضا به دلیل ایجاد خلل در رسیدن مواد اولیه، ماشینآلات و لوازم یدکی برخی کارخانجات، ممکن است برخی کمبودها در بازار اتفاق بیفتد.
نجفی عرب همچنین با اشاره به اینکه بسیاری از عملیات گمرکات در دنیا رباتیک شده است، به دولت پیشنهاد داد: یک گمرک به صورت پایلوت در دست بخش خصوصی قرار گیرد تا با حمایت دستگاه حکمرانی کشور بتواند تبدیل به یک گمرک امروزی شود.
فرجاله معماری، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سمنان نیز در این نشست، تاکید کرد: کشور امروز نیازمند یک اصلاح اساسی در نظام حکمرانی اقتصادی دارد.
محمود اولیایی، رئیس کمیسیون مسئولیت اجتماعی و حاکمیت شرکتی اتاق ایران هم در دیدار با استاندار هرمزگان، از بعد مسئولیت اجتماعی و ایمنی، بیان داشت: درسآموختههای حادثه تلخ بندر شهید رجایی باید منجر به بازبینی و ارزیابی HSE در همه بنادر کشور شود.
ساسان شاهویسی، دبیرکل اتاق ایران نیز گفت: در یک دورهای، بازیابی و بازتوانی پس از بحران، بازیابی و بازتوانی یک امر ضروری است و مهمترین وجه همت ستاد استانی نیز این است که کارکرد روابط ملی را در محیط منطقهای و محلی بروز و ظهور دهد. ضمن اینکه بندر شهید رجایی صرفا یک بندر در کنار هرمزگان نیست بلکه یک کارکرد ملی و حتی بینالمللی دارد.