معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه دولت هیچ بدهی خارجی ندارد، گفت: استقراض از بانک مرکزی بسیار خطرناک است و البته این دولت و این رئیسجمهور هرگز اجازه نمیدهند کسی دست در جیب ملت کند.
اسحاق جهانگیری در شورای اداری زنجان با بیان اینکه مردم و فعالان اقتصادی نشان دادند که پای کشور، نظام و انقلابشان ایستادهاند، گفت: این حضور و ایستادگی مردم کاملاً آگاهانه و جدی است و ما مدیران باید قدر این نعمت را بدانیم و نه با تبلیغ و تعارف، بلکه واقعاً خادم این مردم باشیم.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به سخنان تعدادی از فعالان اقتصادی که در این جلسه به بیان نظراتشان پرداختند، فحوای این سخنان را مربوط به شرایط عادی و معمول کشور دانست و گفت: وضعیت امروز کشور خاص بوده و لازم است قدری مسائل باز شود تا ببینیم برخی گلایههایی که مطرح شد چگونه ایجاد شده و برخی از اقداماتی که دوستان میگفتند دولت انجام نداده چرا انجام نشده است.
وی با بیان اینکه اگر بیش از فعالان بخش خصوصی در جریان مشکلات نباشد کمتر از آنان نیز از کم و کیف مشکلات آگاه نیست، تصریح کرد: کارهایی که دوستان گفتند چرا دولت انجام نداده است نیاز به مقدماتی دارد که فراهم آوردن برخی از آنها در حال حاضر مقدور نیست.
جهانگیری گفت: دولت با رویکردی که داشت و از مقام معظم رهبری نیز برای مذاکرات اجازه گرفته بود، با طرفهای برجام پای میز مذاکره نشست و به همه تعهدات خود در برجام نیز عمل کرد، اما وقتی نوبت بهطرف مقابل رسید، از اجرای تعهداتش شانه خالی کرد و حتی از توافق نیز خارج شد.
معاون اول رئیسجمهور این رفتار را اوج ظلم و بدعهدی توصیف کرد و اضافه کرد: در چنین موقعیتی دولت باید چه میکرد؟ همه توافق داریم که راه مقابله با زیادهخواهیهای دشمن ایستادگی و مقاومت است. مذاکره نیز در شرایط حاضر هیچ موضوعیتی ندارد چراکه وقتی طرف مقابل از اجرای تعهدات خود بر اساس توافق موجود شانه خالی کرده، مذاکره جدید به چه منظوری میخواهد برگزار شود؟ چه تضمینی هست که طرف به تعهداتش در توافق جدید پایبند باشد؟
جهانگیری اظهار کرد: غربیها برجام را یک الگو برای حل منازعات و مشکلات بینالمللی توصیف میکردند، اما حالا آمریکا از این توافق خارج شده و به همین هم اکتفا نکرده و ایران را تحتفشار شدید قرار داده است. اما ایران کشور بزرگ، قدرتمند و دارای پتانسیلهای متنوع و متعددی است که دارای تمدن و فرهنگ کهن و تاریخی پُرافتخار است که نباید آن را نادیده بگیریم و باید از این داشتهها صیانت کنیم.
معاون اول رئیسجمهور ادامه داد: آمریکاییها به دنبال آن هستند تا با افزایش فشارها مردم را به ستوه آورده و نظام را مجبور کنند تا هر آنچه آنها میگویند را بپذیرد. یکبار فشار اقتصادی وارد میکنند و روزی دیگر چنگ و دندان نظامی نشان میدهند تا مردم را مرعوب کنند و از سوی دیگر هم میگویند که حاضرند با ایران مذاکره کنند اما ایران نمیپذیرد. اینها همه نمایشهایی است که برای افزایش فشار بر ایران اجرا میشود، وگرنه چگونه میشود به کشوری اعتماد و با او مذاکره کرد که به تعهدات قبلیاش پایبند نیست.
وی با بیان اینکه هدف آمریکا این است که سختی و فشار بر زندگی مردم را به سطحی برساند که اعتراض کرده و نظام از داخل فروبپاشد، تصریح کرد: آمریکاییها در بخش اول اهدافشان از فشار اقتصادی به دنبال حذف منابع درآمدی ایران هستند. باوجود همه تلاشهای دولت، هنوز درآمدهای نفتی یکی از منابع مهم تأمین اقتصادی کشور است. اگرچه سهم نفت را در بودجه کشور به حدود ۳۰ درصد تقلیل دادهایم اما گردش مالی نفت همچنان در اقتصاد کشورمان سهم پُررنگی دارد.
معاون اول رئیسجمهور هنر مدیریت کشور را طراحی راهکارهایی برای اداره بهینه کشور در وضعیت فعلی و جلوگیری از تحمیل فشار بیشتر به مردم است، خاطرنشان کرد: اولویتهای کشور در سال ۹۸، تأمین معیشت مردم، رونق تولید و حفظ اشتغال موجود و سپس ایجاد مشاغل جدید است و مدیران اجرایی باید بر روی تحقق این اولویتها تمرکز کرده و هر موضوع و مسئله دیگری از جمله طرحهای عمرانی را با این اولویتها تطبیق دهند.
جهانگیری گفت: بهشخصه از مدافعان جدی آزادسازی اقتصاد هستم و همواره بر همین مبنا عمل کردهام، اما امروز با شرایطی روبرو هستیم که ممکن است برخی محدودیتها ما را به اتخاذ تدابیری وادار کند که برخیها این تدابیر را تعبیر به رویگردانی از اقتصاد آزاد کنند. دولت و دولتمردان از نظرات خود درباره واگذاری اقتصاد به بخش خصوصی بازنگشتهاند، اما اولویت امروز تأمین معیشت مردم و رونق تولید و حفظ اشتغال است.
معاون اول رئیسجمهور افزود: اقتصاد مقاومتی باید محور همه اقدامات اقتصادی مسئولان اجرایی باشد. باید بیش از گذشته برای قطع وابستگی بودجه به نفت تلاش کنیم و سعی کنیم وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی به صفر برسد. این حرف مسئولیتهای سنگینی بر عهده مسئولان اجرایی قرار میدهد.
جهانگیری با بیان اینکه رونق تولید نیز باید از دیگر اولویتهای مسئولان اجرایی باشد، اظهار داشت: باید بر روی عرصههایی مثل مسکن، حملونقل، توسعه ناوگان ریلی، صادرات و امثال اینها که میتوانند نقش پیشران در اقتصاد کشور داشته باشند، تمرکز کنیم تا با ایجاد رونق در این عرصهها، رونق اقتصادی حاصل شود.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به اینکه در بودجه سال ۹۸ حدود ۱۴۰ هزار میلیارد تومان درآمد از محل درآمدهای نفتی محاسبه شده بود، تصریح کرد: باید با اصلاح بودجه در گام اول حدود ۶۰ تا ۷۰ هزار میلیارد تومان از هزینهها کاسته و در گام بعد حدود ۶۰ تا ۷۰ هزار میلیارد تومان منابع درآمدی جدید تعریف و عملیاتی کنیم. هر مدیری که نتواند ۲۰ درصد از هزینههای غیرضرور دستگاهش را کم کند، یعنی شرایط کشور را درک نکرده است.
وی یکی از مصادیق هزینههای غیرضرور را سفرهای خارجی پُرتعداد و طولانی عنوان و خاطرنشان کرد: صرفهجویی باید یک دستور کار جدی برای همه مدیران باشد و مدیران ارشد بهویژه استانداران باید تا پای عزل مدیری که صرفهجویی نمیکند پیش بروند.
معاون اول رئیسجمهور گفت: دولت ثروتمندی هستیم. در حال حاضر دولت هیچ بدهی خارجی ندارد و داراییهای غیر نقدی زیادی در دستگاههای اجرایی وجود دارد که باید بهتناسب نقد شده و جایگزین منابع درآمدی قبلی دولت شوند. اگر این کار را نکنیم، آنوقت ممکن است برخی سراغ استقراض از بانک مرکزی بروند که این خیلی خطرناک است و البته این دولت و این رئیسجمهور هرگز اجازه نمیدهند کسی دست در جیب ملت کند.
جهانگیری اضافه کرد: یکی دیگر از راههای ایجاد منابع جدید درآمدی حذف یارانههای پنهان است که دولت نیز از این موضوع استقبال میکند، اما وقتی عدهای اصرار میکنند که کار را از حذف ۱۴ میلیارد دلار ارز دولتی برای تأمین دارو و کالاهای اساسی شروع کنیم، دولت پیش از هر چیزی به اثرات این کار بر تأمین دارو و غذای مردم فکر میکند که این کار چه تأثیراتی بر آن خواهد داشت. البته بالاخره باید حذف این یارانهها را از عرصههای سادهتر شروع کنیم.
معاون اول رئیسجمهور اتخاذ تصمیمات مهم برای اداره کشور در شرایط سخت پیش رو را نیازمند همدلی و همراهی همه نهادها و دستگاهها عنوان کرد و اظهار داشت: اگر همه دولت را در اتخاذ و اجرای تصمیمات مهم و سخت حمایت کنند، دولت نیز کاملاً آمادگی دارد شانههای خود را زیر بار این مسئولیت قرار دهد. اصلاح ساختار بودجه یکی از این کارها و تصمیمات سخت و مهم است که باید همه در اجرای آن دولت را یاری کنند. مثلاً دستگاههای که زمانی به هر دلیلی به بودجه وصل شده و بودجه دریافت میکردهاند، امروز خودشان برای قطع این اتصال به بودجه پیشقدم شوند.
وی گفت: دشمنان و بهویژه آمریکا در ماجرای خروج از برجام میخواهد افکار عمومی را تحت تأثیر قرار دهند، البته همه مردم میدانند که اینها حربههایی برای فشار به مردم ایران و کشور ایران است.
معاون اول رئیسجمهور ادامه داد: هنر مدیران این است که در مقابل محدودیت و فشارهای دشمنان راهکاری برای اداره کشور داشته باشیم و فشارها را برای مردم کم کنیم. وی اظهار داشت: در این برهه تاریخی و برای مقابله با فشارها و تحریمهای دشمنان؛ کم کردن فشار بر مردم، حمایت از اشتغالزایی و حفظ اشتغال موجود از مباحثی است که باید در قالب اقتصاد مقاومتی برنامهریزی و اجرا شود.
فرمانده ستاد اقتصاد مقاومتی کشور با بیان اینکه حدود ۳۰ درصد بودجه کشور بر اساس درآمدهای نفتی پیشبینی شده است خاطرنشان کرد: کاهش اتکا به درآمدهای نفتی از برنامههای مهم اقتصاد مقاومتی است که در بودجه سال ۹۸ نباید خیلی روی درآمد نفت حساب باز کنیم و باید به دنبال منابع درآمدی دیگر باشیم.
معاون اول رئیسجمهور ادامه داد: معیشت مردم، ارزآوری و رونق تولید از مسائل دیگری است که باید در اقتصاد مقاومتی روی این مقولهها برنامهریزی کنیم. وی جهتگیری حمایت و حفاظت از بخش خصوصی را از مهمترین بخش اقتصاد کشور برشمرد و اضافه کرد: در برهه کنونی باید با فعال کردن کارگروههای رفع موانع تولید از واحدهای تولیدی و صنعتی حمایت کنیم.
جهانگیری تأکید کرد: اقتصاد مقاومتی باید در سال ۹۸ محور کار مسئولان و مدیران باشد بهنحویکه مردم زندگی آبرومند داشته باشند و ضمن استفاده از همه ظرفیتهای کشور برای معیشت طبقات ضعیف جامعه برنامهریزی کنیم.
وی رونق تولید را یکی دیگر از مؤلفههای اقتصاد مقاومتی خواند و گفت: رونق تولید با گفتار و شعار محقق نمیشود بلکه باید حوزههایی که نقش پیشران دارند را اصل قرار دهیم و بر اساس آنها برنامهریزی کنیم.
معاون اول رئیسجمهوری مسکن را از حوزههای پیشران برشمرد و افزود: چنانچه صنعت ساختمان را در کشور فعال کنیم؛ ۱۲۰ رشته شغلی و کاری فعال میشوند که کمک شایانی به رونق تولید و اشتغال خواهد داشت.
جهانگیری حوزه حملونقل را یکی دیگر از بخشهای پیشران تولید نام برد و اظهار داشت: صنعت خودرو اگر زمین بخورد چند صد هزار شغل و چند هزار قطعه ساز دچار مشکل میشوند و همچنین صنعت واگن سازی در این بخش نیز فرصتهای اشتغالزایی و تولیدی مناسبی در خود دارد.
وی از حوزه صادرات بهعنوان مهمترین پیشران تولید یاد و خاطرنشان کرد: تقویت و رونق صادرات ضمن ارزآوری به اقتصاد کشور کمک و این حوزه را متحول میکند. فرمانده ستاد اقتصاد مقاومتی کشور تصریح کرد: در این شرایط خاص کشور باید در برخی سرفصلهای بودجه کشور تغییراتی دهیم، پیدا کردن منابع درآمدی جدید توسط مدیران و مسئولان و افزایش آنها میتواند در این بخش مؤثر باشد.
وی کاهش هزینهها را یکی دیگر از راهکارهای اقتصاد مقاومتی برشمرد و گفت: مدیری که در جمهوری اسلامی نتواند حداقل ۲۰ درصد هزینهها را کاهش دهد، بدان معناست که شرایط خاص کشور را درک نکرده است.
جهانگیری اضافه کرد: کشور ما باوجود همه فشار و تحریمها خوشبختانه بدهی خارجی ندارد، این در حالی است که نسبت به کشورهای دیگر داراییهای بیشتری داریم و بر همین اساس باید منابع درآمدی جدیدی ایجاد کنیم. معاون اول رئیسجمهوری تأکید کرد: در راستای اقتصاد مقاومتی و مقابله با فشارهای اقتصادی باید بخشی از داراییها را مولد کند.
جهانگیری افزود: مدیران باید قدر این مردم را بدانند و خدمت به این مردم را افتخار بدانند و منت سر آنها نگذارند و با همه توان گره از مشکلات آنان باز کنند. وی اظهار داشت: ایران کشوری قدرتمند، بزرگ و با ظرفیت است که سابقه تاریخی، تمدنی و فرهنگی غنی دارد که باید از این هویت و سابقه دفاع کنیم.