همایش نگرشی نوین به بازسازی و بازآفرینی شهرها-ایجاد شهرهای تولیدی پایدار در وزارت راه و شهرسازی برگزار شد.
پدرام سلطانی، نایبرئیس اتاق ایران در ابتدای این همایش و به عنوان اولین سخنران اظهار کرد: اتاق ایران در عزمی که برای حل مسائل و معضلات بینالمللی در جامعه جهانی شکل گرفته، از سال گذشته خود را موظف دانسته که به عنوان نماینده بخش خصوصی مسائل و اهداف مربوطه را دنبال کند.
به گفته او درباره محورهایی که تناسب بیشتری با فعالیت بخش خصوصی داشتهاند، فعالیتهای مطالعاتی و تحقیقاتی در اتاق ایران آغاز و میزگردها و نشستهایی نیز برگزار شده است.
نایبرئیس پارلمان بخش خصوصی با تأکید به اهمیت موضوع توسعه پایدار شهری ادامه داد: باتوجه به ارتباط تنگاتنگ توسعه شهری با اقتصاد و سرمایهگذاری، نقش بخش خصوصی در آن میتواند چه در ایران و چه در سایر کشورها جدیتر و پررنگتر باشد.
سلطانی معتقد است شهرها برای سدهها محل تحقق رویای اقتصادی و سپس توسعه اجتماعی و فرهنگی کشورها بودهاند، درحالیکه جریان توسعه شهرها به همراه خود مشکلاتی آورده است.
او توضیح داد: مشکلاتی از جمله تراکم، آلودگی هوا، نبود مسکن کافی، ضعف زیرساختها، ترافیک و ... حاصل توجه دیرهنگام و ناکافی به مسئله توسعه شهرهاست.
نایبرئیس اتاق ایران با اشاره به اعداد و ارقام تصریح کرد: در حال حاضر جمیعت شهری دنیا حدود 3.5 میلیارد نفر تخمین زده شده، یعنی قریب به 50 درصد جمعت دنیا شهرنشین است و پیشبینی میشود در سال 2030 این رقم به 60 درصد افزایش یابد. سلطانی با اشاره به معضل مهاجرت در ایران ادامه داد: این در حالی است که در ایران بر اساس آخرین آمار منتشر شده حدود 70 درصد از جمعیت شهرنشین است که نشان از سرعت بالاتر مهاجرت از روستا به شهر در ایران در قیاس با جهان دارد.
او همچنین درباره جمعیت حاشیهنشین گفت: آمارهای بینالمللی نشان میدهد از جمعیت شهرنشین متوسط 25 درصد حاشیهنشین هستند، درحالیکه این رقم در ایران حدود 20 درصد اعلام شده است.
نایبرئیس پارلمان بخش خصوصی درباره علل سرعت یافتن مهاجرت به شهرها توضیح داد: تغییرات اقلیمی و محیطزیست، مشکل آب و پدیدههایی مثل ریزگردها موجب شده در سالهای اخیر روند مهاجرت از شهرهای مناطق جنوبی و غربی و شرقی به سمت تهران و شهرهای بزرگ سرعت پیدا کند.
او این پدیده را هشداری نسبت به ناپایداری جدی در آمایش جمعیتی سرزمین و پایداری شهرهای متوسط و کوچک در این مناطق عنوان کرد.
سلطانی بخش خصوصی و جامعه مدنی را دو ضلع از سه ضلع همکاری در سطوح مختلف دانست و افزود: درصورتیکه این دو ضلع همکاری تنگاتنگ و مستمر با ضلع سوم یعنی دولت نداشته باشند، مدیریت این معضلات در سالهای آتی برای دولت بغرنجتر خواهد شد.
او به تنگناهای عدیده دولت در زمینه بودجه و مسائل مالی اشاره کرد و گفت: در این شرایط بخش خصوصی و جامعه مدنی باید آگاهانه و کنشگرانه به موضوع ورود کند. اگرچه باور ما بر این است که هنوز در سطح دولت پذیرش این همکاری سهجانبه به میزان لازم وجود ندارد، اما این کاستی نباید مانع از فعالیتهای دو بخش دیگر شود.
نایبرئیس اتاق ایران ضمن مروری به اهداف تعیین شده در راستای ایجاد شهرهای پایدار و همهگیر اظهار کرد: در حوزه دسترسی به مسکن، وزارت راه و شهرسازی در دولت کنونی با ابتکاراتی در حوزه تأمین مالی سعی کرده که اقدامات مؤثری در زمینه مسکن انجام دهد اما این ابتکارات در میان مسائل و مشکلات تأمین مالی در کشور قدری کمرنگتر شده است.
سلطانی با اشاره به حوزه حملونقل درونشهری و بینشهری ادامه داد: با توجه به معضل ترافیک و آلودگی در شهر تهران و تعمیم آن به اکثر کلانشهرها و حتی بعضی از شهرهای کوچک و متوسط، این حوزه شاید قدری سختتر باشد که لزوم توجه به حملونقل و ضرورت سرمایهگذاری و توسعه زیرساختها را جدیتر میکند.
او حوزه کمتر پرداختشده را امکان استفاده از زیرساختهای شهری برای گروههای کمتوان،معلولان و سالمندان دانست و عنوان کرد: قشر سالمند و معلول در مضیقه جدی برای استفاده از خدمات شهری در شهرهای بزرگ ایران هستند، این در حالی است که سرشماری جمعیت و نفوس در دورههای 5 ساله نشاندهنده افزایش مستمر جمیعت سالمند ایران است.
عضو هیات نمایندگان اتاق ایران با اشاره به مخاطره صندوقهای بازنشستگی تأمین اجتماعی اظهار کرد: این صندوقها از حیث ثبات و تأمین مالی در سالهای آینده با مشکل مواجه خواهند شد که یکی از ابرچالشهای اقتصادی و رفاهی کشور در آینده است.
سلطانی تصریح کرد: نسبت تعداد شاغلان به بازنشستگان در ایران از میزان مخاطرهآمیز عبور کرده و به عدد 5 شاغل به ازای یک بازنشسته رسیده است، یعنی صندوقها با عواید حاصل از شاغلان امکان ادامه حیات و ثبات ندارند.
او با بیان اینکه به موضوع میراث فرهنگی در ایران کمتوجهی شده است، ادامه داد: شهرهای ما به واسطه توسعه و سرمایهگذاری روی میراث فرهنگی و تاریخی میتوانند درآمد خود را به نحو چشمگیری افزایش دهند. اما تاکنون نقشه و الگوی منسجم برای تقویت و سرمایهگذاری در حوزه فرهنگی و خصوصاً میراث فرهنگی و گردشگری در کشور نداشتهایم.
نایبرئیس اتاق ایران اعلام کرد: بخش خصوصی آمادگی دارد در راستای تقویت و توسعه زیرساختهای شهری و تبدیل شهرها به شهرهای ایمنتر، سازگارتر با توسعه و محیطزیست و جذابتر برای زندگی شهری با مدیریت شهری مدیریت ملی همکاری کند.