در اولین کنفرانس تجارت حلال ایران و کرواسی مطرح شد

ایران آماده همکاری با کرواسی برای تامین محصولات حلال کشورهای منطقه است

در اولین کنفرانس تجارت حلال ایران و کرواسی تاکید شد پرواز مستقیم بین ‌ایران و برخی از کشورهای جنوب شرق اروپا ایجاد شود تا سرعت دسترسی به بازارهای بین‌المللی افزایش یابد و هزینه حمل‌ونقل کاهش یابد.
تاریخ: 28 خرداد 1401
شناسه: 42847

اولین کنفرانس تجارت حلال ایران و کرواسی و جنوب شرق اروپا با میزبانی موسسه جهانی حلال وابسته به اتاق ایران برگزار شد.

این کنفرانس به طور رسمی با سخنرانی روسای گروه دوستی پارلمانی ایران و کرواسی، رئیس اتاق ایران، معاون سفیر کرواسی در ایران مدیران ارشد اتاق ایران و موسسه جهانی حلال و رئیس مرکز حلال کرواسی افتتاح شد.

در این کنفرانس سه روزه، تعدادی از تجار فعال در بخش تولید و توزیع محصولات و خدمات حلال در کرواسی و منطقه جنوب شرق اروپا و تشکل‌های حوزه صنایع غذایی و فعالان اقتصادی ایران حضور داشتند.

در ابتدای این نشست غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و هیات‌مدیره ایکریک درباره این کنفرانس گفت: برای من باعث خرسندی است که کشورهای حوزه جنوب شرق اروپا و کرواسی در این کنفرانس حضور داشته باشند. امیدوارم این سفر بتواند برای بهبود روابط ایران با جنوب شرق اروپا موثر واقع شود.

شافعی درباره ایکریک(مرکز تحقیقات و اطلاع رسانی اتاق اسلامی) گفت: ایکریک مسئول هماهنگی این رویداد است؛ این کنفرانس به دنبال امضای تفاهم‌نامه مرکز تحقیقات اسلامی با مرکز حلال کرواسی شکل گرفته است. ایکریک یک سازمان بین‌المللی است که با توافق میان اتاق ایران و اتاق بازرگانی کشورهای اسلامی تشکیل شده است. از سال 2005 در ایران  ایکریک شروع به فعالیت کرده؛ هدف از تشکیل این مرکز ایجاد نهاد تحقیقاتی و علمی برای بهبود تجارت میان کشورهای عضو سازمان همکاری‌ اسلامی است که پروژه حلال از جمله فعالیت‌های این ‌مرکز است.

او ادامه داد: در ارتباط با صنعت غذایی حلال، ایران جز برترین کشورهای تولید کننده در میان کشورهای اسلامی است. غذای حلال یکی از صنایع  پررونق جهان در سال‌های گذشته بوده و پیش‌بینی شده تا سال 2027 ارزش بازار آن به رقمی حدود یک تریلیون دلار برسد. در ۲۰۲۰ ایران ششمین کشور تولید کننده غذای حلال در میان ۷۳ کشور مسلمان و غیر مسلمان بوده است. در واقع در ایران غذای غیرحلال تولید نمی‌شود و دستگاه‌های نظارتی در تولید مواد غذایی، علاوه‌ بر کنترل کیفیت و استاندارد مربوطه، بر حلیت هم تاکید دارند.

رئیس اتاق ایران تاکید کرد: درآمدهای حاصل از صادرات مواد غذایی و نقش غیرقابل انکار صنایع غذایی در اشتغال‌زایی موجب شده، تا این صنعت به عنوان یکی از صنایع مهم در رشد اقتصادی کشورها ، مورد توجه جدی قرار گیرد. در حال حاضر، صنایع غذایی در ایران پس از صنایع پالایشگاهی و صنایع شیمیایی، سومین صنعت تولیدی کشور است. با توجه به ظرفیت‌ها و توانمندی‌های ایران می‌توان با برنامه‌ریزی دقیق و سرمایه‌گذاری‌‌های لازم، و با رعایت محدودیت‌های منابع به توسعه صادرات محصولات غذایی به کشورهای مختلف جهان، ازجمله حوزه جنوب شرق اروپا مبادرت کرد.

رئیس اتاق ایران تصریح کرد: در بین گروه‌های کالایی مختلف محصولات غذایی و کشاورزی، بیشترین صادرات ایران متمرکز بر میوه و آجیل با سهم 45 درصد، سبزیجات با سهم 13 درصد، محصولات کنسرو شده با سهم 10 درصد، محصولات لبنی، عسل و تخم مرخ با سهم 5.8 درصد که بیش از 75 درصد محصولات غذایی را به خود اختصاص می‌دهد، است.

شافعی در ادامه گفت: ایران تولید کننده اکثر محصولات غذایی مصرفی در داخل است ولی برای تنظیم مصرف داخل اقلامی را از خارج کشور تامین می‌کند که به موجب حساسیت بر حلیت علاوه بر مدارک مرسوم برای ورود کالا، مجوزهایی هم برای اثبات حلال بودن مواد اولیه به کار رفته در فرآیند تولید و بسته‌بندی از آن دریافت می‌شود. براساس دستورالعمل واردات مواد غذایی و آشامیدنی باید اقلام غذایی و نوشیدنی دارای گواهی حلال برای ورود به ایران باشند؛ از جمله انواع ژلاتین خوراکی و هر خوراکی که در آن ژلاتین به کار رفته باشد.

او تصریح کرد: در ارتباط با واردات انواع گوشت محدودیتهای زیادی وجود دارد. ایران واردات گوشت را از کشورهای مشخصی انجام می‌دهد که همه آنها تحت نظارت و بازرسی سازمان دامپزشکی در وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد و عالم دینی بر فرآیند ذبح دام و فرآیند بسته‌بندی در کشورهای مبدا نظارت می‌کند. حتی در مورد فرآورده های گوشتی نیز این حساسیت ها در واردات وجود دارد. حتما باید مجوزهای مربوطه از نظر منشا حیوانی و نحوه ذبح مشخص شود. اهمیت غذای حلال تنها در بعد مصرفی ان نیست، بلکه از نظر سلامتی مورد توجه کشورهای غیرمسلمان نیز است. اهمیت سلامت غذایی می تواند بر توسعه مناسبات سیاسی کشورها اثر بگذارد.

رئیس اتاق ایران گفت: کشورهای جنوب شرق اروپا با جمعیتی حدود 48 میلیون نفر، در بخش کشاورزی نیاز به واردات از کشورهای دیگر دارند؛ به عنوان مثال کشورهایی نظیر مقدونیه صربستان، بوسنی و هرزگویین بخشی از مصرف خود را  کشورهای همسایه خود تامین می‌کنند. ایران هم به عنوان کشوری با توجه به تنوع غذایی بالا می‌تواند در تامین مواد غذایی این کشورها همکاری‌هایی داشته باشد و در مقابل کالاهای تولیدی و ماشین‌آلات وارد کند.

او ادامه داد: علاوه بر صنعت غذایی، در زمینه مراودات فرهنگی و گردشگری با کشورهای جنوب شرق اروپا با توجه به جمعیت غالب مسلمان در ایران، ایران محل مناسبی برای گردشگری حلال است. براساس آخرین گزارش‌ها ایران در میان کشورهای جهان، دهمین کشور و در میان کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا اولین مقصد انتخابی مسلمانان است. قبلا پروازهای مستقیم از ایران به کشورهای جنوب شرق اروپا وجود داشت ولی در حال حاضر پرواز مستقیم وجود ندارد که در صورت افزایش مراودات تجاری می توان این مسئله را در آینده حلال کرد.

شافعی تاکید کرد: ایران همواره روابط سیاسی، فرهنگی و اجتماعی نزدیکی با کشورهای حوزه جنوب شرق اروپا داشته اما متاسفانه سطح روابط اقتصادی ایران با این کشورها  در حد مطلوبی قراد ندارد. درحوزه صنایع غذایی حلال کشورهای جنوب شرقی می‌توانند از ظرفیت ایران در این صنعت استفاده کنند و ایران هم در جبران کسری مواد غذایی خود از جمله غلات و گوشت با این کشورها تبادل کالا داشته باشد. امیدواریم با افزایش تعاملات تجاری میان ایران و کشورهای جنوب شرق اروپا شاهد وضعیت مطلوب تری در آینده باشیم.

در ادامه نشست محمدرضا کرباسی، مدیرکل ایکریک گفت: این نشست براساس توافقنامه‌‌ای که بین مرکز تحقیقات و اطلاع رسانی اتاق اسلامی با مرکز حلال کرواسی امضا شده، تشکیل شده است. قرار است دومین کنفرانس در اکتبر سال جاری در زاگرب، پایتخت کرواسی برگزار شود. هدف از این نشست معرفی قابلیت‌ها و ظرفیت‌های  تجاری و تولیدی میان دو کشور و کشورهای شرق اروپا است؛ ما ظرفیت خوبی برای همکاری‌ داریم.

کرباسی ادامه داد: امسال سطح  روابط تجاری کشورهای شرق اروپا با جهان در حوزه حلال، حدود 688 میلیارد دلار بوده که سهم تجاری ایران با جهان 100 میلیون دلار بوده است؛ از میزان 688 میلیلارد دلار تجارت جهانی کشورهای جنوب شرق اروپا، سهم تجارت ایران با این کشورها 350 میلیون دلار بوده که این رقم به هیچ وجه رقمی قابل قبولی نیست. باید ظرفیت های تجاری بین ایران و جنوب شرق اروپا را با دقت نظری بیشتری بررسی کنیم تا همکاری ها در سطوح مختلف افزایش یابد.

بعد از آن آلدین دوگونویچ، مدیرعامل مرکز حلال کرواسی درباره این رویداد مهم گفت که باید به ظرفیت‌های ایران و کشورهای حوزه بالکان در حوزه تجارت حلال توجه شود. ایران 85 میلیون جمعیت دارد. در کرواسی هم حدود 7 هزار محصول حلال تولید می‌شود که 250 مرکز تأیید شده محصولات حلال تولید می‌کنند. ما می‌توانیم به بازار ایران توجه بیشتری داشته باشیم؛ البته در اکتبر امسال در نشستی که برگزار خواهد شد، از شرکت‌های خصوصی هم حضور خواهند داشت و می‌توانیم درباره آینده همکاری‌ها انجا صحبتا کنیم.

بعد از آن  کرباسی تاکید کرد که باید به سمت بررسی ظرفیت سرمایه‌گذاری و همکاری مشترک حرکت کنیم. تا از بازار 450 میاونی اطراف ایران در تجارت حلال استفاده شود و این ظرفیت ها در کاهش تعرفه‌ها مورد توجه قرار گیرد.

در ادامه ابراهیم ابراهیمی، معاون پارلمانی و بین الملل مرکز حلال سازمان ملی استاندارد ایران سازمان ملی استاندارد را معرفی کرد و از تاریخچه این سازمان و تلاش‌های آن سازمان در حوزه تجارت حلال گفت. این سازمان در 683 کمیته فنی عضویت دارد و 28 تفاهم‌نامه و موافقت‌نامه با سازمان‌های استانداردسازی کشورهای مختلف امضا کرده است.

ابراهیمی گفت: از 2004 استاندارد صنعت حلال غذایی مورد توجه قرار گرفته و در این مدت سعی کرده‌ایم در این زمینه گام‌های مهمی برداریم. امروز کشورهای مسلمان و غیرمسلمان به محصولات غذایی حلال دارند؛ حلال در بخش محصولات و کالاها مورد توجه است. البته ظرفیت‌های زیادی در حوزه حلال وجود دارد که باید این ظرفیت‌ها معرفی شود.

بعد از آن برانیمیر لونکار، معاون سفیر کرواسی در ایران: امن امیدوارم شاهد همکاری اقتصادی بین دو کشور ایران و کرواسی باشیم. سفارت جمهوری کرواسی در ایران خواهان ‌همکاری بیشتر با ایران است و برای تحقق بهتر این همکاری‌‌ها گام‌های جدی برمی‌داریم.

بعد از آن زلاتکو حسنبگوویچ، رئیس گروه دوستی پارلمان کروواسی گفت: من لازم می‎دانم خوشحالی خود را از میزبانی اتاق ایران اعلام کنم؛ همچنین در این سفر از همراهی نماینده کشورهای همسایه بوسنی، مونته‌نگرو  و صربستان هم تشکر کنم.

او ادامه داد: ایران جز اولین کشورهایی است که استقلال کرواسی را به رسمیت شناخته، استقلالی ‌که در اثر مقاومت کرواسی‌ در مقابل متجاوزین حاصل شده. این موضوع اساس محکمی برای برخورداری از روابط خوب بین دو کشور است که هیچ مانعی در مقابلش نیست. بخشی از این همکاری در حوزه روابط اقتصادی تعریف می‌شود ولی روابط اقتصادی به دلیل موارد مختلف گسترش نیافته و در حد و شایسته مناسبات سیاسی دو کشور نیست.

او ادامه داد:  صنایع غذایی حلال کرواسی توسعه پیدا کرده، مرکز حلال کرواسی در این‌ مسیر نقش قابل توجهی داشته و  برگزاری این‌کنفرانس بیانگر این است‌که این‌مرکز نقش مهمی در توسعه روابط اقتصادی و روابط حلال میان ایران و کرواسی دارد. امیدوارم ‌نشست امروز برای هر دو کشور نتایج قابل توجهی داشته باشد.

بعد از آن کرباسی گفت: امیدواریم از ظرفیت کشورها برای تولید مشترک برای عرضه در بازارهای منطقه استفاده کنیم و حمایت قانون‌گذاران ایران و کرواسی را داشته باشیم.

در ادامه این نشست، علی‌اصغر خانی، رئیس گروه دوستی پارلمان ایران و کرواسی از گام‌های مثبت میان ایران، کرواسی و کشورهای حوزه بالکان در توسعه همکاری‌ها گفت: توسعه مناسبات و مروادات اقتصادی مورد توجه ماست تا ظرفیت‌هات مناسبی در ایران حوزه شناسایی شود؛ البته ایران و کرواسی اشتراکات خوبی در حوزه‌های مختلفی دارد که باید این اشتراکات مورد توجه قرار گیرد.

خانی، گفت: همه این اشتراکات نشان می‌دهد که مردم کراواسی و مردم اروپای جنوب شرق اروپا علاقه زیادی برای استفاده از محصولات حلال دارند. ایران باید به این ظرفیت‌ها توجه کند، و از فرصت‌های نهفته در این زمینه بهره بگیرد. باید بازارهای داخلی و خارجی توسعه یابد و سهم صادرات افزایش یابد که این موضوع هم باعث رقابت‌پذیری می‌شود و باعث می‌شود کیفیت کالاها بیشتر شود.

در پایان این نشست کرباسی گفت: سیاست‌گذاران دولتی و خصوصی باید ظرفیت همکاری را بررسی کرده و زمینه توسعه روابط را گسترش دهند.

او پیشنهاد کرد: پرواز مستقیم بین ‌ایران و برخی از کشورهای جنوب شرق اروپا ایجاد شود تا هم هزینه رفت و آمد کاهش یابد و هم سرعت دسترسی به بازارهای بین المللی افزایش یابد.

در ادامه این کنفرانس دو پنل تخصصی با موضوع «اقتصاد حلال و فرصت های تجاری میان ایران و جنوب شرق اروپا» و «تولید حلالا و فرصت های تجاری ایران و جنوب شرق اروپا» برگزار شد.

 
در همین رابطه