پرونده خبری اتاق ایران آنلاین از نمایشگاه ایران کانماین 2024 - ۳۲

فعالان معدنی چه نگاهی به هدف‌گذاری رشد 13 درصدی بخش معدن دارند؟

سه فعال بخش معدن معتقدند: بهبود محیط کسب‌وکار، تأمین نیروی انسانی آموزش‌دیده، تأمین ارز مورد نیاز شرکت‌های معدنی و اعتماد به ماشین‌آلات تولید داخل، می‌تواند به تحقق رشد 13 درصدی بخش معدن کمک کند.
تاریخ: 07 آذر 1403
شناسه: 71888

هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی معدن (ایران کانماین 2024)، روز گذشته در حالی به کار خود پایان داد که فعالان معدنی حاضر در این نمایشگاه، چندان به تحقق رشد 13 درصدی بخش معدن طی برنامه هفتم، خوش‌بین نیستند. به اعتقاد آن‌ها تحقق این رشد نیازمند الزاماتی است که یا وجود ندارند و یا ایجاد آن‌ها در شرایط فعلی کشور دشوار است.

اشکان صفری از مدیران مجموعه صنعتی سنگ‌شکن پیام، در گفت‌وگو با «اتاق ایران آنلاین» دراین باره می‌گوید: رشد 13 درصدی، در وهله اول نیازمند اصلاحات ساختاری و اداری از جمله مقررات زدایی و تسهیل کسب‌وکار و ایجاد فضای رقابتی برای اشتغال و تولید است.

او با بیان اینکه تأمین نیروی انسانی آموزش‌دیده در حوزه معدن تبدیل به معضل شده است، ادامه می‌دهد: 10 سال آینده باید مهندس معدن به کشور وارد کنیم. رشته‌های معدن در دانشگاه آزاد در حال تعطیل شدن هستند. در حوزه نیروهای نیمه ماهر و غیرماهر هم این مشکل را داریم و الان بخش زیادی از نیروی کار ما در این قسمت از سوی مهاجرین تأمین می‌شود.

صفری با اشاره به ضرورت جذب سرمایه 55 میلیارد دلاری برای تحقق رشد 13 درصدی بخش معدن، می‌گوید: تحقق این عدد با شرایط فعلی ممکن نیست. باید به سمت تصمیمات سیاسی و بین‌المللی برویم و امکان مراودات بانکی فراهم شده و مشکل FATF حل شود.

او با اشاره به اینکه فعالیت‌های معدنی بسیار پر هزینه است، تأکید می‌کند: تأمین نقدینگی مورد نیاز برای سرمایه در گردش شرکت‌های معدنی یکی از مشکلات امروز ماست. که امیدوارم دولت برای این موضوع فکری کند.

سلطانی مدیر فروش شرکت اپسان پارس پلیمر، نیز ارتباط با بانک مرکزی و تخصیص ارز را یکی از مهم‌ترین مشکلات شرکت‌های معدنی به ویژه در حوزه فرآوری می‌داند. او به «اتاق ایران آنلاین» می‌گوید: ارز نیمایی به ما اختصاص می‌دهند که حداقل چهار ماه باید در انتظار باشیم. اگر بخواهیم منتظر بمانیم واردات مورد نیاز ما تأمین نمی‌شود و اگر با ارز آزاد وارد کنیم این سهمیه سوخت می‌شود.

او می‌گوید: اگر در تأمین مواد اولیه، پیش‌بینی‌های تحریمی صورت نگیرد به زودی شرکت‌های فراوری با بحران مواجه می‌شوند. مثلاً پتروشیمی شازند به دلیل تحریم‌ها نتوانسته کاتد نقره را وارد کند و تولید آن 40 درصد افت داشته که تأثیر آن در شرکت‌های پایین‌دستی احساس می‌شود.

حسین زبرجد دستیار مدیرعامل مجتمع صنعتی اسفراین، نیز با تأکید بر اینکه این مجتمع می‌تواند قطعات و ماشین‌آلات مورد نیاز معدن را تأمین کند، به «اتاق ایران آنلاین» می‌گوید: مشکل ما عدم اعتماد شرکت‌های معدنی به تولید داخلی است. اگر این اعتماد را جلب کنیم هم به تحقق رشد 13 درصدی بخش معدن کمک خواهیم کرد و حتی می‌توانیم به رشد صادرات کمک کنیم.

او ادامه می‌دهد: مشکلات پولی و بانکی، شرکت ما را به سمت تهاتر با کشورهای مختلف برده است. البته این یک تهدید جدی است و باید تلاش شود تا برطرف شود. چرا که برای رشد 13 درصدی بخش معدن با این روش نمی‌توان پیش رفت.

زبرجد می‌گوید: دولت باید از شرکت‌های سازنده ماشین‌آلات و قطعات، برای رشد صادرات آن‌ها حمایت کند. در این صورت در داخل هم جلب اعتماد خواهد شد. 15 هزار ماشین‌آلات راه‌سازی و معدن وجود دارد که اسقاط شده‌اند. اگر این‌ها احیا شوند ارزش‌افزوده دوچندان برای معدن خواهد داشت و به تحقق هدف‌گذاری رشد 13 درصدی کمک خواهد کرد.

در همین رابطه