ولی الله سیف رییس کل بانک مرکزی ایران که در حاشیه اجلاس صندوق بین المللی پول در واشنگتن با رسانه هایی چون بلومبرگ و سی ان بی سی مصاحبه کرده و در جلسه پرسش و پاسخ در شورای روابط خارجی آمریکا به سوالات خبرنگاران درباره اقتصاد ایران پس از برجام پاسخ داده. در ادامه12 نکته از صحبت های خبرساز سیف در مصاحبه با رسانه های خارجی را می خوانید.
1- ایران سه ماه بعد از اجرای شدن برجام، توان دستیابی به 100 میلیارد دلار دارایی ضبطشدهاش در خارج از کشور را نداشته و برای پرداخت صورتحسابهایش در مبادلات خارجی به دنبال راهی برای استفاده از دلار است. با آنکه قرار است سپردههای ایران در بانکهای خارج از کشور قابل دسترس باشند، بانکهای اروپایی کماکان نگران نقض قوانین آمریکا و مواجه شدن با جریمههای سنگین این کشور هستند. بر همین اساس از «دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا» خواستیم با صدور دستورالعملی بانکهای اروپایی را به استقبال بیشتر از ایران دعوت کند.
2-یکی از نیازهایی که قطعاً ما داریم تبدیل کردن ارز است برای اینکه بتوانیم به تأمینکنندگان (کالا) پول پرداخت کنیم. این، نیازمند دسترسی به نظام مالی آمریکا است.
3-به نظر می رسد در مورد مشکلات سرمایه گذاری در اقتصاد ایران اغراق شده است،اقتصاد ایران بسیار شفاف است و آمارهای اقتصادی ایران در دسترس هستندمن فکر می کنم سرمایه گذار خارجی باید توانایی شناخت طرف مقابل خود را داشته باشد. می توانم اطمینان بدهم که قراردادن ایران در رتبه 130 از نظر فساد اقتصادی در دنیا ناشی از انگیزه است اگر به ایران بیایید و زندگی کنید ،متوجه می شوید که کشورهایی که رتبه بهتری از ایران دارند در واقع در شرایط خوبی نیستند. ضمن اینکه در دو ماه گذشته پیشرفت های زیادی داشتیم اما با ایران برخورد سیاسی می شود و این مساله تاثیر منفی دارد.
4- به نظر من تحریم ها هرگز پاسخگو نیست و فقط هزینه های زندگی مردم را افزایش می دهد ضمن اینکه باید یادآور شوم که اقتصاد جهانی در حال تغییر است.
5- ایران از شوک های نفتی کمترین آسیب را دیده وحتی این کاهش بهای نفت بر تورم داخلی ما تاثیر نگذاشت.تورم ایران از 40 درصد به 12 درصد رساندیم و ثبات اقتصادی خود را حفظ کردیم.در این رابطه کشور ما قابل مقایسه با کشورهای دیگر نیست.
6-ضمن اینکه ایران برنامه های بلند مدت 20 ساله و کوتاه مدت 5 ساله دارد و ما در نظرداریم به اقتصاد اول منطقه تبدیل شویم.
7-قطعا برنامه دولت در صورت افزایش قیمت نفت، توسعه اقتصادی و اشتغالزایی خواهد بود ضمن اینکه ما از کاهش بهای نفت درس گرفته ایم که درآمدهای نفتی را صرف کالاهای مصرفی که برای اقتصاد مخرب است،نکنیم.
8-آنچه مهم است اینکه توافق هسته ای و برجام به نتیجه رسیده است اگر به نتایج نگاه کنید پیشرفت در توافق را می بینید، با این حال هنوز برای فعالیت های عادی بانکی ما به شرایط عادی نرسیده است.البته نمی خواهم بگویم پیشرفتی نداشته ایم اما توقع ما در وسعت فعالیت هایی که داریم،به نسبت آنچه وجود دارد،هنوز محقق نشده است.براساس توافق برجام،طرف ایرانی به تعهد خود عمل کرده و می کند و حتی از زمان قطعی شدن توافق یک مورد هم وحود ندارد که نشان بدهد ایران به تعهدات خود عمل نکرده اما انتظارات ما برآورده شدن فوری تعهدات طرف مقابل است.
9-بانک های ایران تمام استانداردهای بین المللی را رعایت می کنند اما به نظر می رسد بانک های اروپایی هنوز مردد هستند. تنها به دلیل مجازات های سنگین جرات کار با ایران را ندارند و این باعث تاسف است. این درحالی است که بزرگترین بانک های اروپایی سابقه همکاری خوبی با ایران دارند. هنوز این همکاری با ایران برای آنها جذاب است و به همین دلیل می خواهیم که این موانع طبق توافق برجام برداشته شود.
10- ما توانستیم اقتصاد را با وجود کاهش بهای نفت مدیریت کنیم، ضمن اینکه برنامه های توسعه ای را هم دنبال کنیم به طوری که حتی با وجود کاهش بهای نفت شاهد رشد اقتصادی در سال گذشته بودیم. در شرایط تحریم این سهمیه تکمیل نشد و برخی از اعضای اوپک این عقب ماندگی را با افزایش تولید خود جبران کردند. ایران سعی می کند تا عقب ماندگی خود از سهمیه اش را جبران کند و همین کار را خواهد کرد و جهت گیری اصلی اقتصاد ما نیز همین خواهد بود. وی دیگر اعضای اوپک را مسبب سقوط 37 درصدی قیمت نفت دانست.
11- تا کنون «تقریباً هیچ» دستاورد اقتصادی برای تهران در بر نداشته است.
12- سال گذشته ایران با وجود تحریم ها 5 درصد رشد اقتصادی داشت.