کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در نشست اخیر خود باهدف آشنایی بیشتر نظام بانکی کشور با دغدغههای شرکتهای دانشبنیان برای تأمین مالی آنها، میزبان نمایندگان بانک پارسیان، بانک پاسارگاد، پستبانک، صندوق توسعه ملی، صندوق نوآوری و شکوفایی بود.
محمدرضا طلائی، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران، در این نشست گفت: شرکتهای دانشبنیان از نظر تأمین مالی در وضعیت خوبی قرار ندارند از طرفی قادر به تأمین وثایق لازم برای دریافت تسهیلات بانکی نیستند. این روند موجب میشود که جوانان انگیزه لازم برای شروع کسبوکارهای اینچنینی را از دست بدهند.
این فعال اقتصادی از سیستمهای سنتی که بر نظام بانکی و روند تجارت کشور حاکم است، انتقاد کرد و افزود: باید سعی کنیم همگام با کشورهای دیگر حرکت کرده و از سیستمهای جدید استفاده کنیم. فراموش نکنیم که این صنعت پایه رشد و توسعه صنایع دیگر است پس بیتوجهی به آن میتواند مانع حرکت اقتصاد کشور به سمت جلو شود.
به اعتقاد طلائی باید وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات را نیز جز وزارتخانههای اقتصادی در نظر بگیریم.
وی تأکید کرد: تأمین منابع برای رشد این حوزه، هزینه محسوب نمیشود، بلکه سرمایهگذاری برای رشد اقتصادی است. اگر این باور در کشور به وجود آید، بانکها و صندوقها کمک بیشتری به صنعت ICT کشور خواهند کرد.
این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران بر این باور است که اگر دولت در اندیشه کوچکسازی است، فقط باید از حوزه فناوری اطلاعات استفاده کند.
طلائی همچنین نقص در قوانین بانکی و گمرکی را از معضلات این حوزه دانست و خاطرنشان کرد: هرگاه شرکتی میخواهد اقدام به صادرات کند، گمرک میگوید بار باید در کانتینر قرار گیرد اما محموله شرکتهای دانشبنیان، ایده، فکر و نرمافزار است که قابلیت قرار گرفتن در کانتینر را ندارد. این نشان میدهد که قوانین و بخشنامههای کشور در حوزه فناوری اطلاعات ناقص است.
در ادامه این نشست، خدمات تسهیلاتی بانکها و صندوقها به بحث گذاشته شد.
طبق گفته مسعود مهدوی نماینده پست بانک در نشست کمیسیون ارتباطات، در حال حاضر زمینه لازم برای اعطای انواع تسهیلات به واحدهای فناوری اطلاعات از سوی پستبانک به عنوان بانک تخصصی این حوزه فراهم است. این بانک میتواند برای خرید تجهیزات نیز منابعی را به بنگاهها تخصیص دهد.
مهدوی گفت: همچنین طبق برنامهریزیهای انجامشده و با توجه به تأکید مقام معظم رهبری قرار است حدود 1.5 میلیارد دلار از ذخایر صندوق توسعه ملی تبدیل به ریال شده و به حوزههای مختلف اقتصادی تخصیص داده شود. آییننامه اجرایی این طرح تا پایان مهرماه تصویب و برابر با آن، مبلغی که برای حوزه فناوری اطلاعات در نظر گرفته شده، اعلام میشود.
در این نشست پیشنهاد شد شرکتهایی که درآمد ارزی دارند از فاینانسهایی که به تازگی از سوی برخی کشورها به ایران اعطا شده، استفاده کنند.