ضرورت تبلیغات بینالمللی ظرفیتهای گردشگری، لزوم تدوین سند راهبردی توسعه گردشگری کشور و توجه به بخش خصوصی در صنعت گردشگری از جمله محورهای نشست بیست و ششمین کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش و اقتصاد هنر اتاق ایران بود.
رونق صنعت گردشگری در هر کشوی بیانگر وجود امنیت، ثبات و سلامت اقتصادی است
نایب رئیس اتاق ایران در این نشست با اشاره به اینکه رونق صنعت گردشگری در هر کشوری بیانگر وجود امنیت، ثبات و سلامت اقتصادی و سیاسی است، گفت: بر این اساس کشورهای مختلف تلاش میکنند تا گردشگران خارجی بیشتری را جذب کنند.
پدرام سلطانی با اشاره به اینکه صنعت گردشگری به عنوان ویترین هر کشوری تلقی میشود، تصریح کرد: کشورهای پیشرفته در حوزه گردشگری با ثبات ترین کشورها هستند و اگر مشکل کوچکی در آن کشورها بروز پیدا کند سریعتر به موضوع خاتمه میدهند تا از این ارزش افزوده بهرهمند شوند.
وی با تاکید بر اینکه امروزه بازاریابی در حوزه گردشگری امری جدی است و کشورهای مختلف در این زمینه تلاش زیادی میکنند، گفت: باید یادآور شد که متاسفانه تبلیغات صنعت گردشگری کشورمان در شبکه های بین المللی متناسب با شرایط کشورمان و جاذبه های فرهنگی، اقلیمی و طبیعی نیست.
سلطانی با اشاره به اینکه گردشگران خارجی از طریق دریچه رسانههای خود به کشورمان و ظرفیتهای گردشگری نگاه میکنند، گفت: خوشبختانه بعد از برجام اتفاقات مناسبی رخ داده که همین امر سبب توسعه و رونق گردشگری در کشور ما شده است اما تا نقطه مطلوب هنوز فاصله وجود دارد.
نایب رییس اتاق ایران با اشاره به اینکه در توسعه گردشگری با همکاری کشورهای همسایه اقدامات مناسبی انجام نشده است، تصریح کرد: میتوان گردشگران کشورهای همسایه را به خوبی جذب کرد و این ظرفیت در کشورمان وجود دارد.
سلطانی با اشاره به اینکه باید گفتمان واحد بین بخش خصوصی و دولتی در حوزه گردشگری به وجود بیاید، گفت: متاسفانه باید اذعان کرد صدای مطالبهگری بخش خصوصی در حوزه گردشگری به خوبی شنیده نمیشود که توجه مسئولان را میطلبد.
نایب رییس اتاق ایران ضمن تاکید بر اینکه رونق گردشگری داخلی نیز باید مورد توجه مسئولان باشد، تصریح کرد: توجه به مولفه های مانند بومگردی میتوانند زمینه رونق گردشگری داخلی در کنار گردشگری خارجی را فراهم کنند.
توسعه صنعت گردشگری سبب پویایی اقتصاد می شود
احمد اصغری با اشاره به اینکه توسعه صنعت گردشگری به عنوان یک بخش اقتصادی پویا و تاثیرگذار نیازمند تعامل سازنده میان قانونگذاران، مجریان و بخش خصوصی است، گفت: بخش قانونگذاری با تأمین قوانین، مقررات و بسترهای حقوقی لازم، مجریان را در مسیر برنامهریزی و اجرای اقدامات لازم حمایت و پشتیبانی میکند تا از طریق آن بخش خصوصی بتواند با کمترین دغدغه، چرخ اقتصاد گردشگری را به تحرک درآورد.
رییس کمیسیون گردشگری، اقتصادورزش و اقتصادهنر اتاق ایران اظهار کرد: متاسفانه گزارش ها و آمارهای داخلی و خارجی و شواهد و اظهارات بخش خصوصی حاکی از آن است که بخش خصوصی گردشگری به دلیل چالشهای موجود در بخش قوانین، دستورالعمل ها و فرایندهای ناکارآمد و به روز نشده، از اثر بخشی و کارآیی لازم برخوردار نیست.
اصغری تصریح کرد: خوشخبتانه کمیسیون به عنوان نمایندهای از بخش خصوصی حضور جدی در نمایشگاههای بینالمللی گردشگری و صنایع وابسته مانند ITB برلین، فیتور اسپانیا، نمایشگاه گردشگری و صنایع دستی اکراین، گردشگری سلامت عمان و غیره داشته است.
وی عنوان کرد: گردشگری برای کشوری مانند ایران که وابستگی شدید به درآمدهای نفتی دارد، میتواند به عنوان راهی برای رهایی از وابستگی به درآمدهای نفتی و خروج از اقتصاد تکمحصولی باشد.
رییس کمیسیون گردشگری، اقتصادورزش و اقتصادهنر اتاق ایران ادامه داد: هدف اقتصاد مقاومتی بازسازی و احیای اقتصاد ملی است. اقتصاد مقاومتی به کاهش وابستگیها و تاکید بر مزیتهای تولید داخل و تلاش برای خوداتکایی است.
وی با اشاره به اینکه برای رشد صنعت گردشگری باید زیرساختهای این صنعت فراهم گردد تا سرمایهگذاران بخش خصوصی داخلی و خارجی نسبت به این امر سوق یابند، گفت: در این میان میتوان از تجربه کشورهای موفق در این عرصه نیز بهره برد.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس سند بیست ساله چشمانداز ایران در افق 1404 باید 20 میلیون گردشگر به کشور وارد شوند که برای تحقق چشمانداز در نظر گرفتهشده باید از هماکنون تلاش شود تا زیرساختار این امر مهم فراهم گردد.
٩٣ درصد تصدی صنعت گردشگری در کشورهای پیشرفته با بخش خصوصی است
در این نشست همچنین ایمانی خوشخو با اشاره به اینکه در کشورهای پیشرفته در عرصه صنعت گردشگری ۹۳ درصد امور در بخش خصوصی انجام میشود و فقط ۷ درصد توسط بخش دولتی انجام میگیرد، گفت: باید نگاه به صنعت گردشگری تخصصی شود و از حالت سنتی در کشورمان بیرون بیاید؛به عنوان مثال در کشور انگلستان رشته گردشگری در دپارتمانهای بزرگ دانشگاهی وجود دارد.
رئیس انجمن علمی گردشگری کشور با اشاره به اینکه بیش از یک هزار و ۳۰۲ عضو هیات علمی دانشگاه و محقق عضو انجمن گردشگری هستند، اظهار کرد: خوشبختانه با تلاش های صورت گرفته امروزه وزارت علوم گردشگری را به عنوان یک علم قبول دارد.
وی با اشاره به اینکه امروزه سالانه ۲ الی ۳ هزار فارغ التحصیل در حوزه گردشگری وارد بازار کار میشوند، ادامه داد: خوشبختانه میزان اشتغال فارغ التحصیلان این رشته نسبت به سایر رشته ها بیشتر است.
رئیس انجمن علمی گردشگری کشور خاطرنشان کرد: با توجه به آمارهای بین المللی 33 درصد گردشگران دنیا، گردشگران فرهنگی هستند که امری قابل تامل بوده و متناسب با ظرفیت های گردشگری کشورمان است که باید نسبت به آن تامل جدی داشت.
ضرورت تدوین سند راهبردی توسعه گردشگری
جعفرپور نیز در ادامه با اشاره به ضرورت تدوین سند راهبردی توسعه گردشگری کشور از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، گفت: باید اذعان کرد که تقویت زیرساختها و تقویت هویت فرهنگی از گذر توجه به صنعت گردشگری محقق خواهد شد.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به تلاش مشترک دولت و مجلس شورای اسلامی برای توجه به صنعت گردشگری در برنامه ششم توسعه، گفت: بر این اساس در ماده ۱۰۰ قانون برنامه ششم توسعه سازمان میراث فرهنگی موظف شده سند راهبردی گردشگری که محور تمام امور برای آینده این صنعت در کشورمان است را در سال اول اجرای برنامه تدوین کنند و در این راستا اتاق ایران نیز می توانند به این سازمان کمک کنند.
این نماینده مردم در مجلس دهم تصریح کرد: امروزه برای همه پروژههای که در کشور در نظر گرفته می شود طبق قانون باید پیوست گردشگری در نظر گرفته شود از این رو باید مسئولان در این زمینه دقت توجه بیشتری داشته باشند تا بتوانیم صنعت گردشگری کشورمان را بیش از گذشته فعال کنیم.
پروژه ها باید پیوست گردشگری داشته باشد
همچنین جبار کوچکینژاد با اشاره به سیاستهای کلان افق 1404 در حوزه گردشگری، گفت: در سیاستهای بالادستی نظام تأکید شده است که میزان گردشگر در کشور باید تا سال 1404 به 20 میلیون نفر برسد و این مهم با وجود ظرفیت گردشگری موجود در کشور قابل تحقق است.
رییس فراکسیون میراث فرهنگی، گردشگری، صنایع دستی و مناطق آزاد مجلس با بیان اینکه تا زمانی که سند گردشگری حاضر نشده باشد، نمیتوان شرح وظایفی برای دستگاهها پیشبینی و به آنان ابلاغ کرد، اظهار کرد: هر پروژهای در کشور باید پیوست گردشگری داشته باشد تا پروژههای کشور به سمت حوزه گردشگری تمایل پیدا کند.
وی با تأکید بر اینکه گردشگری به دنبال خود ثروت و شغل ایجاد میکند، تصریح کرد: بسیاری از کشورهای همسایه که حتی از کشورهای توسعه یافته هم نیستند سالانه بالغ بر 20 میلیون گردشگر خارجی دارند و اقتصاد کشور خود را بر مبنای گردشگری بنا میکنند.
نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی در مورد اولویتهای مهم سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گفت: اگر مسئولان بتوانند ظرفیت قانون برنامه ششم توسعه کشور که مادههای 98، 99 و 100 آن مربوط به حوزه گردشگری است را اجرایی کنند و آییننامههای اجرایی آن را سریع و به درستی تنظیم کنند و همچنین برای قانون بودجه، آینده و حتی وزارت گردشگری نیز کمک کنند، میتوان یک تحول اساسی در حوزه گردشگری شاهد بود.