چندی پیش مسئولان سازمان صنعت، معدن و تجارت ادعا کرده بودند که معادن استان تهران موجب آلودگی هوا نمیشوند و تنها گرد و خاکی تولید میکنند که در همان منطقه در زمان کوتاهی به زمین مینشینند. معاون فنی محیط زیست استان تهران در واکنش به این اظهارات ضمن تاکید بر اینکه اظهار ظر درباره آلودگی هوا برعهده محیط زیست است، گفت: سهم صنایع کانی غیرفلزی در آلودگی هوا را نمیتوان انکار کرد.
مهرداد کتال محسنی با تاکید بر اینکه طبق قوانین تشخیص و شناسایی منابع آلودگی هوا بر عهده محیط زیست است، اظهار کرد: درخواست من از همکاران دستگاههای دیگر این است که در چارچوب وظایف قانونی خود اظهار نظر کنند.
وی با اشاره به اینکه منابع متحرک علت ۸۰ درصد از آلودگی هوای تهران هستند، تصریح کرد: برخی منابع ثابت مانند فعالیتهای صنعتی، معدنی، تولید و تجاری، بالقوه موجب آلودگی هوا میشوند که سهم این منابع ثابت در آلودگی هوای تهران ۲۰ درصد است.
سهم صنایع کانی غیر فلزی در آلودگی هوا
کتال محسنی ادامه داد: واحدهای تولید شن و ماسه، آسفالت و واحدهای تولید گچ از جمله واحدهای صنعتی- معدنی سهیم در آلودگی هوا هستند و این وضعیت نشان میدهد که صنایع کانی غیرفلزی نیز سبب کاهش کیفیت هوا میشوند و میزان تاثیر آنها بر کیفیت هوا به شرایط محیطی از جمله جهت و سرعت باد، وزن ذرات و پارامترهای دیگر محیطی بستگی دارد.
معاون فنی اداره محیط زیست استان تهران با بیان اینکه واحدهای تولید شن و ماسه در غرب استان تهران از جمله منابع آلودگی هوای استان هستند، گفت: هر چند که این واحدها طی سالهای اخیر اقدامات خوبی برای دستیابی به استاندارهای زیست محیطی و کاهش آلودگی کردهاند ولی بدیهی است که حتی با وجود این اقدامات نمیتوان آلودگی ناشی از فعالیتهای صنعتی و معدنی را به صفر درصد رساند چرا که به طور کلی هرگونه دستبردن در طبیعت سبب آسیب رساندن به محیط میشود.
وسایل نقلیه حامل شن و ماسه یکی از عوامل آلودگی هوا
وی افزود: تعدادی از واحدهای معدنی هنوز سیستمهای لازم را برای کنترل آلودگی ندارند و برخی دیگر نیز از تجهیزات خود بهدرستی مراقبت نمیکنند و این عملکرد سبب میشود که سیستمهای کنترل آلودگی کارآیی لازم را نداشته باشند همچنین وسایل نقلیه سنگین حامل شن و ماسه یکی از منابع آلودگی هوای تهران هستند و تردد این وسایل در مناطق صنعتی- معدنی سبب آلودگی هوا میشود.
اگر بگوییم معادن ایجاد آلودگی هوا نمیکنند، صورت مسئله را پاک کردهایم
کتال محسنی با بیان اینکه مسئولان اداره محیط زیست استان تهران با معاونان سازمان صنایع و معادن استان و مسئولان انجمن شن و ماسه جلساتی تشکیل دادهاند، اظهار کرد: اگر بگوییم معادن ایجاد آلودگی هوا نمیکنند به طور کلی صورت مسئله را پاک کردهایم. در مواقعی که آلودگی هوا بیش از حد استاندارد باشد و سلامت انسان را تهدید کند به ناچار باید فعالیتهایی که میتوانند در تشدید آلودگی هوا موثر باشند مانند برداشت شن و ماسه را متوقف کنیم.
معاون فنی اداره محیط زیست استان تهران با اشاره به اینکه در فعالیتهای صنعتی طبیعت دستخوش تغییر میشود، تاکید کرد: مسئولان نباید تنها به منافع کوتاه مدت خود بیندیشند و طبیعت را تخریب کنند بلکه باید برای احیاء و بازسازی مناطق دستخوش تغییر و نقاطی که از آنها شن و ماسه برداشت میشود، اقدام کنند.
رد یک ادعا
وی در ادامه ضمن رد ادعای مسئولان صنعت، معدن و تجارت که گفته بودند واحدهای معدنی اگر از شعاع تعیین شده برای شهرها خارج شوند محیط زیست دیگر نظارت سابق را بر آنها ندارد، توضیح داد: این اظهار نظر نیز غیرکارشناسی و غیردقیق است. اداره محیط زیست استان تهران تمامی واحدهای معدنی چه آنهایی که ضوابط استقرار را رعایت کردهباشند و چه آنهایی که رعایت نکرده باشند را پایش میکند ولی برخی واحدها که در مناطق حساس و نزدیک به محدوده شهرها مستقر شده باشند در اولویت اداره محیط زیست استان هستند ولی این به آن معنی نیست که ما اجازه دهیم تا واحدی که ضوابط استقرار را رعایت کرده به دلخواه فعالیت کند.
واحدهای جدید معدنی باید ضوابط استقرار را رعایت کنند
کتال محسنی در پایان درباره نحوه تایید مجوز استقرار واحدهای صنعتی توضیح داد: واحدهای جدید تولید شن و ماسه باید بر اساس ضوابط استقرار، خارج از حریم شهر و با فاصله معینی از مناطق مسکونی، آموزشی و درمانی باشند که در صورت رعایت این ضوابط ،استقرار آنها بلامانع است همچنین واحدهایی که از قبل در محدوده شهرها وجود داشتند، در صورتیکه قدمت فعالیت آنها توسط سازمان صنعت و معدن احراز شود ما نیز مجوز استقرار آنها را تایید میکنیم و تاکیدمان در این واحدها بر مسائل دیگری مانند نصب سیستم کنترل آلودگی هوا است.