۵ روز پس از برگزاری نشست ویژه نمایندگان بخشهای تولید، توزیع و مصرف کاغذ با حسن یونس سینکی، معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت برای مهار بحران کاغذ، قیمت انواع کاغذ همچنان بالا مانده بهگونهای که برخی روزنامههای سراسری برای جلوگیری از افزایش هزینه انتشار، از تعداد صفحات خود کم کردهاند و برخی هم انتشار خود را متوقف کرده و تنها به انتشار نسخه الکترونیکی روی آوردهاند.
بنا بر این گزارش، در این نشست مقرر شد تا واردات کاغذ همچنان بدون افزایش تعرفه و البته با اختصاص ارز مبادلهای صورت گیرد.
رئیسکل بانک مرکزی در کانال تلگرامی خود ضمن رد ابهامهای مطرح شده مبنی بر توقف عرضه ارز مبادلهای برای واردات کاغذ تصریح کرد: اختصاص ارز به ثبت سفارش کاغذ همانند ماههای قبل با نرخ مبادلهای ادامه دارد و این بانک هیچ تغییری در رویه اختصاص ارز به واردات کالا نداده است. ولیالله سیف، تصریح کرد: دیروز به یک سفارش ثبتشده، ارز بهصورت مبادلهای تخصیص دادهشده است.
فعالان بازار کاغذ امیدوار بودند تا با این تصمیم قیمت این فرآورده سلولزی کاهش پیدا کند، اما این گزارش همشهری نشان میدهد که همچنان هر کیلوگرم کاغذ روزنامهای موجود در بازار به قیمت 3700تومان فروخته میشود و کاهش قابلتوجهی نداشته است.
سید حسن میرباقری، رئیس انجمن واردکنندگان کاغذ، مقوا و فرآوردههای سلولزی ایران در گفتوگو با خبرنگار ما، نشست هفته گذشته با حسن یونسی سینکی را مفید ارزیابی کرد و با بیان اینکه قیمت کاغذ تحریر در بازار تا 10درصد نسبت به هفته پیش ارزانتر شده میگوید: پس از افزایش قیمت کاغذ در هفتههای اخیر 2اتفاق رخ داد، نخست اینکه با تعامل صورت گرفته خیلیها قبول کردند که بخشی از افزایش قیمت صورت گرفته اصولی و منطقی و متناسب با قیمتهای جهانی بوده و برخی هم متأسفانه سوءاستفاده کردند و در موج ایجادشده تلاش کردند تا قیمتها را بالا ببرند و عرضه را محدود کنند که نشست هفته گذشته باعث شد تا وضعیت بازار کاغذ تا حدودی به شرایط عادی برگردد.
رئیس انجمن واردکنندگان کاغذ، مقوا و فرآوردههای سلولزی تصریح کرد: یکی از خواستههای مطرح شده در نشست هفته گذشته این بود که روزنامهها آمار دقیقی از میزان مصرف کاغذ سالانه خود را ارائه دهند تا برای واردات یا تأمین آن برنامهریزی صورت گیرد که قرار شده امروز این گزارش ارائه شود، افزون بر اینکه شرکتهای خارجی تأمینکننده کاغذ روزنامهای هم قول همکاری دادهاند.
میرباقری با بیان اینکه ثبات لازم به بازار کاغذ برگشته است، میافزاید: البته نسبت به هفته قبل تا حدودی وضعیت بهتر شده و انتظار میرود این وضعیت ادامه داشته باشد.
وی افزود: شرکتهای واردکننده کاغذ پس از ثبت سفارش خود به بانک عامل مراجعه میکنند و بانک عامل هم تقاضای ارز را به بانک مرکزی ارائه خواهد داد که انتظار میرود بانک مرکزی هم همانند گذشته ارز مورد نیاز را با نرخ مبادلهای تخصیص دهد.
آخرین وضعیت قیمت کاغذ
مجتبایی از فعالان بازار کاغذ هم به خبرنگار ما میگوید: قیمت ریالی هر کیلوگرم کاغذ روزنامهای به شرطی که کاغذ در بازار پیدا شود و عرضهکنندهای حاضر به فروش باشد، در روز گذشته بین 2700تا 3100تومان در نوسان بود درحالیکه اوایل مهرماه حدود 2250تومان به ازای هر کیلوگرم بود.
وی میافزاید: البته هر تن کاغذ رول روزنامهای تولیدی کشور روسیه بین 60تا 100یورو افزایش نشان میدهد که این افزایش قیمت در ماه مارس و آوریل به بعد بهتدریج صورت گرفته که این افزایش قیمت جهانی است و بخشی از آنهم به تقاضای چینیها از بازار روسیه برمیگردد.
به گفته مجتبایی قیمت جهانی کاغذ تحریر هم بین ۸۰ تا ۱۰۰ دلار در هر تن افزایش داشته است.
یکی از عرضهکنندگان کاغذ روزنامهای به همشهری میگوید: بهتازگی یک محموله کاغذ وارد گمرک شهید رجایی شده که شرکت واردکننده قیمت نهایی تحویل آن در تهران را به ازای هر کیلوگرم برای مصرفکننده 3700تومان اعلام کرده است.
وی با اشاره به افزایش 1400تومانی قیمت هر کیلوگرم کاغذ روزنامه در هفتههای اخیر میافزاید: البته پس از توقف عرضه کاغذ از سوی شرکتهای واردکننده، از دیروز دادوستد کاغذ بهصورت محدود ادامه داشته و انتظار فعالان بازار این است که خریدوفروش در روزهای آینده با کاهش نسبی قیمتها رونق بگیرد.