عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران گفت: محیط کسبوکار نامساعد منجر به افزایش هزینههای عملکردی بنگاههای اقتصادی و از بین رفتن انگیزه برای حضور سرمایهگذاران خارجی میشود.
عباس آرگون افزود: مانع دیگر جذب سرمایهگذاری خارجی، روان نبودن روابط بانکی است، ضمن اینکه فشارهای سیاسی سالهای گذشته، منجر بهنوعی عقبماندگی در نظام بانکی شده و باعث شده است که نظام بانکی ما با استانداردهای بینالمللی فاصله بگیرد.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران اضافه کرد: هماکنون بانکهای درجهیک که سرمایهگذاران را حمایت میکنند، با بانکهای ایرانی ارتباط ندارند و به همین دلیل، سرمایهگذاران خارجی نمیتوانند در ایران از روابط بانکی رایج خود برخوردار شوند.
آرگون در مورد سومین مانع بزرگ جذب سرمایهگذاری خارجی در ایران گفت: ما اطلاعاتی جامع و مدون از ظرفیتهای جذب سرمایهگذاری خود به دنیا معرفی نکردهایم و به طبع، آنها نیز از بخشهای مزیت دار اقتصادی کشور ما اطلاعاتی ندارند.
وی افزود: ما باید اولویتهای جذب سرمایهگذاری را مشخص کنیم و این اولویتها را در دیپلماسیهای اقتصادی خود به سرمایهگذاران خارجی معرفی کنیم تا آنها برای حضور در کشور تشویق شوند.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران، وجود ابهام در قوانین و مقرراتی مانند قانون کار، مالیات و بیمه را از دیگر موانع جذب سرمایهگذاری خارجی ذکر کرد و گفت: شفاف نبودن قوانین و مقررات، ذهنیت خوبی به سرمایهگذاران نمیدهد و ازآنجاکه اصطلاحاً گفته میشود «سرمایه ترسو است»، در چنین شرایطی سرمایهگذار ترجیح میدهد منابع مالی خود را به چنین بازاری وارد نکند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به دولتی بودن اقتصاد ایران، سهم بخش خصوصی داخلی در اقتصاد را محدود توصیف کرد و گفت: ازآنجاکه بخش خصوصی سهم چندانی در اقتصاد ایران ندارد، مشارکت چندانی نیز در جذب سرمایهگذار خارجی نمیتواند داشته باشد؛ به همین سبب شاهدیم که بیشتر سرمایهگذاریهای خارجی در سالهای اخیر با مشارکت بخشهای اقتصادی دولتی و نیمهدولتی انجام شده است.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران به مزیتها و ظرفیتهای گسترده ایران برای جذب سرمایهگذاری خارجی اشاره کرد و گفت: حوزههایی نظیر نفت، گاز و پتروشیمی، معدن، گردشگری و ترانزیت از ظرفیتهای قابلتوجه ورود سرمایه خارجی است که اقتصاد ایران میتواند از این ظرفیتها استفاده کند؛ البته به شرطی که فضا را برای فعالیت سرمایهگذاران فراهم کنیم.
بر اساس برنامه ششم توسعه، اقتصاد ایران برای دستیابی به رشد اقتصادی سالیانه هشت درصدی و کاهش نرخ بیکاری در کشور نیازمند استفاده از سرمایههای خارجی اعم از سرمایهگذاری مستقیم و فاینانس است.