حسن سبحانی با انتقاد از نظام ربوی موجود در سیستم بانکی گفت: در کشورهای دیگر عملیات ربوی انجام نمیشود؛ در آن کشورها هر فردی پولش را به بانک میآورد این پول باید سرمایهگذاری شود، هر چقدر سود بدهد به صورت واقعی، همان ملاک است.
وی ادامه داد: متاسفانه در ایران نظام بانکی این موضوع را کنار گذاشته و تنها به نرخهای بهره بسنده شده است، این مشکلی است که برای ما ایجاد شده و برای خیلی از کشورهای دیگر وجود ندارد.
سبحانی با بیان اینکه اقتصاد دچار عدم تعادلهای وسیعی هست،تصریح کرد: نرخ بهره در ایران بالا تعیین میشود اما در اقتصادهای دیگر بهره نیم تا یک درصد است چرا که بازارهای مختلف در اقتصادشان در تعادل به سر میبرد. بنابراین کارکرد بازار پول هم نرخ بالایی مطالبه نمیکند.
وی تاکید کرد: عدم تعادلهای وسیع باعث شده که در بازار ایران نرخ بهره بسیار گران تعیین شود. به طور مثال چون اقتصاد با رکود ... خشکسالی .. تحریم و ... دخالت نهادهای دولتی مواجه است؛ نقدینگی در اقتصاد مولد سرمایهگذاری نمیشود، از این رو نرخ بهره به عنوان مکانسیم سوددهی معیار اصلی نظام بانکی قرار میگیرد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: کارکرد نرخ بهره وضع اقتصادی را بهم میریزد. اگر قانون عملیات غیر ربوی اجرا میشد عدم تعادلها از بین میرفت؛ چرا که این قانون باعث میشود نرخ بهره براساس میزان کارکردش در اقتصاد مولد تعیین شود.