رشد سرمایه گذاری، جذب شرکت های سرمایه گذاری و اتصال به زنجیره جهانی به عنوان اولویت های وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال های گذشته مطرح بوده و هست.
به دنبال گشایش های حاصل شده در روابط خارجی پس از استقرار دولت یازدهم و اجرای برجام، شاهد دستاوردهای مختلفی بودیم که از جمله آنها رشد سرمایه گذاری خارجی در کشور است.
این در حالیست که با وجود کارشکنی های آمریکا علیه ایران در فضای بینالمللی، حجم عمدهای از سرمایه گذاریهای انجام شده توسط شرکتهای معتبر اروپایی بوده است.
به عنوان نمونه، کشور آلمان به عنوان یکی از قطبهای صنعتی جهان پس از برجام فقط در بخش صنعت کشور حدود 2 میلیارد دلار سرمایهگذاری کرده است.
در چند سال گذشته و با اجرایی شدن برجام، در مجموع 6 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی مصوب شد که 2 میلیارد و 700 میلیون دلار آن در دولت دوازدهم به انجام رسید.
سرمایهگذاری مصوب، مربوط به طرحهایی است که جواز تاسیس گرفته اند و مجوزهایی چون آب، برق و محیط زیست برای آنها اخذ شده و تامین زمین شده اند.
مطابق آنچه مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کردند، پس از برجام 70 پروژه با سرمایهگذاریهای خارجی افتتاح و به بهره برداری رسیده است.
به گفته مدیرکل دفتر سرمایه گذاری خارجی وزارت صنعت، معدن و تجارت، اهمیت این آمارها زمانی مشخص می شود که بدانیم در 20 سال گذشته 40 میلیارد دلار در بخش های مختلف اقتصادی کشور جذب شده است.
افروز بهرامی در این زمینه گفت: از ابتدای دولت تدبیر و امید تاکنون، کشورهای آلمان با 2 میلیارد دلار، چین با یک میلیارد و 700 میلیون دلار و فرانسه با 925 میلیون دلار به ترتیب بیشترین میزان سرمایه گذاری خارجی در کشور را به خود اختصاص داده اند و استانهای مرکزی، فارس و آذربایجان غربی در این عرصه پیشتاز بوده اند.
وی گفت: با گذشت یک ماه و نیم از سال 97 نیز حدود یک میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی به تصویب رسیده که 480 میلیون دلار آن مربوط به صنعت خودرو (گروه رنو فرانسه) و 300 میلیون یوروی آن در بخش صنایع غذایی استان آذربایجان شرقی بوده است.
به گفته بهرامی، بر اساس گزارش سال 2016 کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد)، ایران از رشد 64 درصدی سرمایهگذاری خارجی برخوردار بوده است.
مدیرکل دفتر سرمایه گذاری خارجی وزارت صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: پارسال سرمایهگذاری مستقیم خارجی در بخش صنعت، معدن و تجارت در مجموع بیش از چهار میلیارد دلار بوده است؛ این آمار در همسنجی با سال پیش از آن (رقم یک میلیارد و 900 میلیون دلار) بیش از 2 برابر رشد نشان می دهد.