سالروز شهادت حضرت امام موسی کاظم (ع) تسلیت باد

رادیو مجازی اتاق ایران - 6 بهمن 1403

11برنامه وزارت نیرو برای مدیریت مصرف برق

وزارت نیرو قصد دارد کسری هشت هزار مگاواتی تولید برق برای تأمین نیاز تابستان 98 را با به مدار آوردن نیروگاه‌های جدید و سه هزار مگاوات مدیریت مصرف، جبران کند.

07 آبان 1397 - 11:50
کد خبر : 16056
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

بر اساس برآوردهای انجام شده درباره مصرف برق در تابستان 98 و همچنین با در نظر گرفتن ظرفیت تولید در ابتدای مردادماه امسال، در اوج بار سال آینده حدود هشت هزار مگاوات کمبود قدرت قابل‌اتکا وجود دارد که برای جبران آن، قرار است تا تابستان 98، پنج هزار و 223 مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی، 598 مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر و 150 مگاوات به نیروگاه‌های برقابی اضافه شود.

در کنار این افزایش ظرفیت‌ها، سه هزار مگاوات مدیریت مصرف نیز در دستور کار قرار گرفته که وزارت نیرو برای دستیابی به این هدف، 11 برنامه را مورد توجه قرار داده است؛ میزان مدیریت مصرف و همچنین پیش‌نیازهای فنی، قانونی و مالی هرکدام از این برنامه‌ها مشخص بوده و تخمین زده شده که برای اجرای این برنامه‌ها حدود یک هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

«طرح پیشنهادی اصلاح تعرفه‌ها» با هدف «کاهش مصرف مشترکان پرمصرف»، نخستین برنامه مدیریت مصرف برق برای سال آینده است؛ برآورد می‌شود این برنامه مصرف برق را یک هزار و 500 مگاوات کاهش می‌دهد؛ اجرای این طرح به هیچ پیش‌نیاز فنی و منابع مالی نیاز ندارد و لازمه آن فقط اخذ مصوبه هیات دولت است.

دومین برنامه مدیریت مصرف برق در تابستان 98، «اجبار به کاهش 30 درصدی بار صنایع بالای یک مگاوات» است؛ برای اجرای این برنامه دو مسیر پیش‌بینی شده است که نخست «تغییر ساعت کار شهرک‌های صنعتی در پنج روز هفته و یا در روز تعطیل (دو روز هفته) است.

این طرح که پیش‌بینی می‌شود400 مگاوات مصرف برق را در تابستان 98 کاهش دهد، به نصب تجهیزات مانیتورینگ و ادوات قطع از راه دور نیاز دارد؛ علاوه بر این، اجرای این طرح به اخذ مجوز از هیات دولت، همکاری شهرک‌های صنعتی، همکاری اتاق بازرگانی و همچنین همکاری وزارت کشور و استانداران به همراه 500 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.

«تغییر ساعت کار ادارات در کل کشور و اخذ مجوز قطع در صورت عدم همکاری» سومین برنامه مدیریت مصرف برق در تابستان 98 است؛ این برنامه که 400 مگاوات مصرف برق در زمان پیک (اوج مصرف) را کاهش دهد، نیاز به نصب کنتورهای هوشمند و همچنین اخذ مجوز از هیات دولت و همکاری وزارت کشور و استانداران است؛ وزارت نیرو برآورد کرده این طرح یک هزار و 500 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.

چهارمین برنامه مدیریت مصرف تابستان 98 مربوط به بخش کشاورزی است؛ این طرح در سال‌های گذشته نیز اجرا می‌شد، به‌این‌ترتیب که کشاورزان در چهار ساعت اوج مصرف (12 تا 16) موتور چاه‌ها را خاموش کنند و به‌جای آن در 20 ساعت باقیمانده شبانه‌روز، از برق رایگان استفاده کنند.

این طرح که قرار است 200 مگاوات مصرف برق را در زمان پیک کاهش دهد، به نصب کنتورهای هوشمند و 500 فیدر قابل قطع نیاز دارد؛ همچنین علاوه بر پیش‌نیازهای فنی، به اخذ مجوز از هیات دولت، هماهنگی با مجلس و همکاری وزارتخانه‌های کشور و جهاد کشاورزی و همچنین استانداران نیاز است. وزارت نیرو برآورد کرده است که این طرح به یک هزار و 327 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.

«فیدر» تجهیزاتی در شبکه توزیع است که برق را از پست‌های فوق توزیع دریافت کرده و به ترانسفورماتورها تحویل می‌دهد تا برق «فشار متوسط» برای مصرف مشترکان به «فشار ضعیف» تبدیل شود.

«استفاده از مولدهای خودتامین مشترکان» پنجمین برنامه‌ای است که برای مدیریت مصرف برق در پیک 98 در دستور کار قرار گرفته و برای آن، کاهش 170 مگاواتی مصرف برق پیش‌بینی شده است. اجرای این برنامه به نصب تجهیزات مانیتورینگ، تغییر آرایش فنی تابلومولد، بهره‌برداری از مول و تأمین گازوئیل نیاز دارد.

علاوه بر این، برای اجرای طرح «استفاده از مولدهای خودتامین مشترکان»، به مجوز هیات دولت، تأمین گازوئیل توسط وزارت نیرو و همکاری وزارت کشور، استانداران و نهادهای مرتبط با این بخش و همچنین 400 میلیارد ریال منابع مالی نیاز است.

وزارت نیرو برای مدیریت مصرف برق در تابستان 98، در نظر دارد 10 میلیون لامپ فلورسنت ادارات در شهرهای بزرگ و استان‌های گرمسیر را با لامپ آل.ای.دی تعویض کند؛ این برنامه به‌عنوان ششمین طرح برای مدیریت مصرف برق، قرار است 80 مگاوات مصرف برق را در زمان پیک کاهش دهد. اجرای این طرح به اخذ مجوز از هیات دولت و شورای اقتصاد و همچنین 2 هزار و 800 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.

«کنترل بار روشنایی معابر و پارک‌ها» از دیگر برنامه‌ها برای کنترل پیک شب در زمان اوج مصرف شبانه است؛ این برنامه 60 مگاوات مصرف برق را کاهش می‌دهد و اجرای آن به 100 میلیارد ریال اعتبار احتیاج دارد.

وزارت نیرو در هشتمین برنامه مدیریت مصرف خود برنامه‌ریزی کرده است که پنج میلیون دستگاه کولرآبی و یک‌میلیون دستگاه کولرگازی را سرویس کند؛ اجرای این طرح که مصرف برق در پیک را 50 مگاوات کاهش می‌دهد، به یک هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.

«اجباری کردن همکاری دوساعته ایستگاه‌های سی.ان.جی» از دیگر طرح‌های مدیریت مصرف برق است که وزارت نیرو برای تابستان 98 در دستور کار قرار داده و بر اساس آن 50 مگاوات مصرف برق در زمان پیک مدیریت می‌شود. اجرای آن به 23 میلیارد ریال اعتبار و اخذ مجوز از هیات دولت و همکاری وزارت نفت و شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی نیاز دارد.

از دیگر روش‌هایی که امسال برای مدیریت مصرف برق مورد تأکید وزارت نیرو قرار گرفته، استفاده پایلوت (آزمایشی) از فناوری‌های نوین مانند ذخیره‌سازها، اینترنت اشیا، قطع مستقیم بار، هوشمندسازی روشنایی معابر و توسعه استفاده از لامپ‌های آل.ای.دی است؛ پیش‌بینی شده است به‌کارگیری این فناوری‌های نوین حتی به‌صورت آزمایشی، می‌تواند مصرف برق را در زمان پیک، 50 مگاوات کاهش دهد.

اجرای این طرح، به تهیه و تولید ادوات، تدوین دستورالعمل‌های فنی و مبادله تفاهم‌نامه همکاری با مشترکان هدف، نیاز دارد و برای اجرای آن 700 میلیارد ریال اعتبار پیش‌بینی شده است.

یازدهمین طرح مدیریت مصرف برق در تابستان 98 مربوط به پایتخت است؛ در تهران 4.5 میلیون مشترک وجود دارد که 13 درصد مشترکان برق کشور را تشکیل می‌دهند و آنها 10 درصد برق کشور را مصرف می‌کنند.

وزارت نیرو برنامه‌ریزی کرده است که 56 میلیون لامپ فلورسنت در ادارات شهر تهران را با لامپ‌های آل.ای.دی تعویض کند تا به‌این‌ترتیب، مصرف برق این مشترکان در زمان پیک، 40 مگاوات کاهش یابد.

بر اساس برنامه تدوین شده وزارت نیرو، این طرح به اخذ مجوز از هیات دولت و شورای اقتصاد و یک هزار و 600 میلیارد ریال منابع مالی نیاز دارد.

در همین رابطه