سعید خوشرو در برنامه تیتر امشب شبکه خبر با بیان اینکه آمادگی داریم تا مادامی که خریدار باشد در بورس نفت عرضه کنیم، اظهار داشت: عرضه نفت در بورس حتما مستمر خواهد بود و اگر مقدار یک میلیون بشکه در این مرحله عرضه شد برای آزمایش و محک زدن بخش خصوصی بود.
وی گفت: استقبالی هم که از عرضه نفت در بورس شد به واسطه انعطاف های خوبی بود که ما نشان دادیم؛ انعطاف هایی که در قراردادهای مستقیم نداشتیم.
خوشرو با اشاره به انعطاف در قیمت عرضه برای تسهیل معامله و کمک به بخش خصوصی افزود: ما جلساتی هم با بخش نفتکش و بانک ها خواهیم داشت اما قاعدتاً فشار خارج از قاعده ای نمی توانیم بر آن ها بیاوریم.
مدیر بین الملل شرکت نفت گفت: اکنون برای خریداران امکان معامله با چند ارز مانند یوان، یورو و درهم وجود دارد اما ما در این باره از بانک مرکزی اعلام نیاز می گیریم و چنانچه قبول کنند ارز دیگری را هم در صورت تأیید لحاظ خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه تحویل در مقصد، دور از ذهن نیست و در برخی مقاصد شدنی است، گفت: معامله به صورت تهاتر، پیچیدگیهایی دارد برای این که نیاز به هماهنگی های بیشتر با وزارتخانه های دیگر دارد.
همچنین سید حمید حسینی، سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فراورده های نفتی، اظهار داشت: عرضه نفت در بورس را باید به فال نیک گرفت و این یک حرکتی است برای مقابله با تحریم ها و نشان می دهد که ما دست بسته نیستیم و به کشورهای صادرکننده در منطقه نشان می دهد که اگر قرار باشد ما نتوانیم نفت صادر کنیم این قدرت را داریم که در قیمت ها انعطاف داشته باشیم و میتوانیم نفت را با تخفیف مناسب به بازار عرضه کنیم.
وی افزود: عرضه نفت در بورس برای بخش خصوصی جذابیت های فراوانی دارد از جمله این که محموله ها کوچک شده است، بحث اهلیت خریدار مطرح نیست و نیز نوع نفت، باز است و سبک و سنگین ندارد که با اراده ای که نظام در این باره دارد قطعاً این بار بورس نفت موفق خواهد بود.
حسینی گفت: اگر در بحث ارز تنوع باشد، بتوان محصول را در مقصد هم تحویل گرفت، متنوع شدن محصولات نفتی و نیز استفاده از بلاکچین و ارز دیجیتال که قابل ردیابی نیست، این موارد می تواند به بخش خصوصی و موفقیت تجارت نفت توسط بخش خصوصی کمک کند.
بابک باقری کارشناس بورس انرژی نیز در این برنامه، اظهار داشت: اولین کارکرد بورس انرژی ایجاد شفافیت اقتصادی است و دومین کارکرد این بورس بحث مشارکت مردم در زمینه صادرات و تجارت نفت خام است.
وی افزود: امروز یک روز تاریخی در اقتصاد ایران بود مثل ملی شدن صنعت نفت که نقطه عطفی در اقتصاد کشور است و این مشارکت بخش خصوصی، می تواند ملی شدن صنعت نفت را به معنای واقعی خودش محقق کند.
باقری گفت: اگر عرضه نفت و محصولات وابسته آن در بورس ادامه یابد، بورس نفت ایران در منطقه می تواند جایگاه ویژه ای پیدا کند، زیرا اولین بورس از این نوع است که در کشوری که خودش تولید کننده نفت است ایجاد شده است.
وی افزود: برنامه ریزی توسط فعالان اقتصادی رقابت را در این بازار افزایش خواهد داد و باید با قوانین مالیاتی مناسب، معافیتهای مالیاتی و مشوق های صادراتی به بخش خصوصی کمک کرد تا انگیزه اش برای حضور در تجارت نفت بالا رود.