هفتمین کنفرانس ملی مدیریت منابع آب ایران در ده محور و در قالب کارگاههای آموزشی، ارائه مقالات، نشستهای تخصصی، نمایشگاه جنبی و تور علمی و گردشگری با حضور معاون آبفای وزیر نیرو، استاندار یزد، جمعی از مسئولان ارشد وزارتخانهها، مسئولان استانی و جمعی از دانشجویان 2 و 3 آبان ماه در دانشگاه یزد برگزار شد.
نشست «مدیریت وقایع حدی (خشکسالی و سیل) و تغییر اقلیم» توسط مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران، چهارشنبه هفته گذشته همزمان با هفتمین کنفرانس ملی مدیریت منابع آب ایران در دانشگاه یزد برگزار شد و سید محمدحسین شریعتمدار رئیس مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران در این پانل تخصصی به ارائه سخنرانی پرداخت.
بررسی چالشهای تغییر اقلیم جهانی و وقایع حدی شامل سیل، خشکسالی و امواج گرمایی و اثرات آن در بخشهای آب و کشاورزی ایران محور برگزاری نشست مذکور بود که باهدف مدیریت ریسک در مواقع بحرانی،راهکارهای مدیریتی متناسب با هر یک از این وقایع توسط سخنرانان حاضر در نشست ارائه شد.
سیدمحمدحسین شریعتمدار در این نشست بر لزوم تهیه و تدوین برنامه مدیریتی و اجرایی بهمنظور مدیریت وقایع حدی با استفاده از تجارب جهانی و نگرشی جامع و همگانی با بهکارگیری علوم و فناوریهای جدید تأکید کرد و مشخصشدن نقش و وظایف سازمانها، نهادها ،ارگانها، تشکلها و کلیه ذینفعان را در این برنامه عملیاتی ضروری دانست.
رئیس مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران همچنین پیشنهاد داد تا به منظور هماهنگی و هدایت پروژههای ملی مرتبط با تغییر اقلیم و مدیریت وقایع مرتبط با آن، پایگاه تغییر اقلیم در کشور تأسیس شود. در همین زمینه، شریعتمدار از آمادگی مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران برای همکاری در تاسیس این پایگاه خبر داد.
تدوین برنامه راهبردی جهت کنترل بحران، مدیریت و حکمرانی مطلوب آب، تدوین یک برنامه عملیاتی همهجانبه و مدون با بهکارگیری کارشناسان خبره و بهرهگیری از تجارب عملی سایر کشورها، مدیریت خطرپذیری بااراده جمعی، پایش و ایمنسازی از دیگر مباحثی بود که در نشست مدیریت وقایع حدی (خشکسالی و سیل) و تغییر اقلیم توسط دیگر سخنرانان حاضر در این نشست مطرح شد.
در همین زمینه آذر زرین عضو هیات علمی دانشگاه فرودسی مشهد با اشاره به گزارش IPCC بر واضح بودن تاثیرات انسانی بر سیستم اقلیم تاکید کرد. او همچنین افزایش شدت و فراوانی رخدادهای حدی ( فرین) را از جمله امواج گرمایی را از اثرات تغییر اقلیم دانست و عنوان کرد که کشور ایران نیز در معرض این تغیررات قرار دارد.
وی به معرفی پیامدهای امواج گرمایی همچون به خطر افتادن سلامتی انسانها و دام و تأثیر بر گیاهان، محصولات کشاورزی و جنگلها و همچنین اثر بر زیرساختها، حمل و نقل، منابع آب و مصرف انرژی پرداخت.
زرین همچنین تدوین یک برنامه عملیاتی همه جانبه و مدون با به کارگیری کارشناسان خبره و بهرهگیری از تجارب عملی سایر کشورها در پیش آگاهی زودهنگام و سازگاری، آگاهی بخشی عمومی و کمک رسانی به جامعه، به کارگیری یک سامانه هشدار زودهنگام و مشارکت بین سازمانی، ظرفیتسازی در بین متخصصان، مراقبتهای بهداشتی و کاهش قرارگیری در معرض رخدادها و ترویج اقدامات سازگاری را از عوامل مؤثر در مدیریت رخداد امواج گرمایی دانست.
در پایان، مصطفی جعفری عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع و سرمؤلف ارزیابی جهانی تدوین یک برنامه راهبردی را جهت کنترل بحران، مدیریت و حکمرانی مطلوب آب را در شرایط فعلی ضروری دانست و به ارائه راهکارهای مدیریتی با هدف سازگاری با تغییر اقلیم و کاهش گازهای گلخانهای در ایران پرداخت.