مهدی سنایی، سفیر ایران در مسکو در گفتوگو با شبکه تلویزیونی روسیه24 از اجرایی شدن مبادله با ارز ملی میان ایران و روسیه خبر داد. او همچنین در این گفتوگو درباره برنامههای ایرانی برای مقابله با تحریمهای یکجانبه آمریکا و همچنین همکاری با اروپا صحبت کرد.
سنایی در واکنش به این پرسش که آیا ایران و روسیه در خصوص استفاده از ارز ملی گفتوگو میکنند و این موضوع چه دورنمایی دارد؟ گفت: تجارت با ارزهای ملی بین ایران و روسیه اجرا و عملی میشود و در زمان حاضر 20 درصد تجارت دو کشور با ارزهای ملی است.
برنامههای ایران برای مقابله با تحریمهای آمریکا چیست؟
سفیر ایران در روسیه پاسخ داد: خروج آمریکا از برجام نقض قوانین و نظم جهان بینالملل بود، بااینوجود ایران آماده بود همه حالتها را بررسی کند.
سنایی افزود: آنها بهگونهای تبلیغ کردند که با خروج آنها از برجام، ایران دچار فاجعه خواهد شد اما پیشبینی آنها تحقق نیافت و انتظار آنها برای اینکه ریال ایران سقوط کند برآورده نشد و برعکس در ماه میلادی جاری شاهد تقویت نسبی ارز ملی ایران بودیم.
وی اظهار داشت: ایران 40 سال با تحریمهای آمریکا مواجه بوده است و این نخستین بار نیست که با تحریمهای آمریکا مواجه میشود، نخستین تحریمها علیه ایران در دوره نخستوزیری محمد مصدق وضع شد که وی صنایع نفت ایران را ملی کرد.
سنایی ادامه داد: آمریکا در آن زمان در امور ایران مداخله کرد و در این کشور کودتا شد و در آن زمان شاهد اعمال تحریمها علیه ایران بودیم.
سفیر ایران این را هم گفت که تحریمها واقعاً ناخوشایند هستند اما درعینحال میتوان اقتصاد ملی را در چنین شرایطی تقویت کرد.
آمریکا تا کجا علیه ایران پیش خواهد رفت؟
سفیر ایران در واکنش به این پرسش گفت: آمریکا هشت کشور را از تحریم خرید نفت از ایران معاف کرده که حاکی از آن است سیاست به صفر رساندن صادرات نفت ایران قابلاجرا نیست.
سفیر ایران افزود: بازار نفت ایران متنوع است و این کشور به کشورهای مختلف نفت میفروشد.
چه دورنمایی در انتظار بازار نفت جهان است سیاست تحریم نفت ایران چه تأثیری بر بازار نفت میگذارد؟
سفیر ایران در واکنش به این پرسش هم گفت: ایران از مدتها پیش سیاست کاهش وابستگی به نفت را اجرا میکند و اینک وابستگی به درآمدهای نفتی در ایران به کمتر از 40 درصد رسیده است.
سیاست اروپا در برابر تحریمها را چگونه میبینید؟
سفیر ایران گفت: تحریمهای کنونی علیه ایران با تحریمهای اعمال شده در سالهای 2011 تا 2014 متفاوت است چراکه تحریمهای کنونی آمریکا علیه ایران یکجانبه است و تحریمی نیست که از سوی شورای امنیت وضع شده باشد و کشورهای دیگر از آن پیروی کنند.
سنایی خاطرنشان کرد: خروج آمریکا از برجام کاملاً غیرقانونی است و نقض آشکار قطعنامه 2231 شورای امنیت بهحساب میآید.
سفیر ایران گفت: اتحادیه اروپا با حمایت سیاسی خود از برجام و اجرای سیاست مستقل نشان داد که میخواهد برجام را حفظ کند.
به گفته وی، آنها در حال ایجاد مکانیسم ویژهای برای ادامه همکاری اقتصادی با ایران هستند و معامله با یورو را در دستور کار خود قرار دادهاند، این سازوکار اروپایی از یکسو از تجارت با ایران حمایت میکند و از طرف دیگر امکان تجارت با ارزهای ملی را به وجود میآورد.
سفیر ایران ادامه داد: ایران انتظار گامهای واقعی از اروپا دارد و آنها نیز میگویند بهزودی سازوکاری که طراحی کردهاند کار میکند؛ وزیر خارجه انگلیس اخیراً در تهران با همتای ایرانی خود دیدار کرد و مکانیسم اروپا برای ادامه همکاری اقتصادی با ایران از جمله مباحثی بود که بین دو طرف مطرح شد.
سنایی ادامه داد: وزیر امور خارجه ایران و معاون وی تأکید کردند که ایران نمیتواند تا بینهایت منتظر اروپا بماند و وضعیت باید هر چه زودتر روشن شود.
سفیر ایران اظهار داشت: در شرایط کنونی ایجاد این مکانیسم نهفقط برای حفظ برجام مهم است بلکه برای کشورهای اروپایی بهمنظور کاهش وابستگی به آمریکا اهمیت دارد.
به گفته وی، برای ادامه برجام گامهای عملی اتحادیه اروپا بسیار مهم است، زیرا ایران تا زمانی در برجام خواهد ماند که ببیند از آن منفعت میبرد و بقیه کشورهای عضو برجام به تعهدات خود عمل میکنند.
سنایی گفت: هنوز هیچ سخن قطعی دراینباره گفته نشده است اما سناریوهای مختلف ممکن است مورد بررسی قرار گیرد.
وی ادامه داد: اکنون مسئولیت بر عهده سایر اعضای برجام در وهله اول اتحادیه اروپا است؛ در اینجا نقش روسیه و چین هم کمتر نیست زیرا مسکو در حفظ برجام نقش بسیار مهمی ایفا کرد.
به گفته سفیر ایران، رئیسجمهوری روسیه همواره از برجام حمایت کرده و روسیه همیشه موضع خود در حمایت از این توافق بینالمللی را آشکار اعلام کرده است.
وی افزود: ایران همیشه قدردان روسیه است و مسکو در روابط دوجانبه با تهران و در برجام نقش بسیار خوبی را ایفاء میکند.
سنایی خاطرنشان کرد: روسیه، چین و اتحادیه اروپا در عرصه حفظ برجام میتوانند همکاری کنند.
آیا ایران و روسیه در خصوص استفاده از ارز ملی گفتوگو کردهاند و دورنمای این همکاری چیست؟
سفیر ایران در پاسخ به این پرسش گفت: استفاده از ارزهای ملی در تجارت بین ایران و روسیه قابلاجراست و هماکنون همچنین تجارتی بین دو کشور صورت میگیرد.
به گفته سنایی، اکنون بیش از 20 درصد از تجارت ما با ارزهای ملی صورت میگیرد و گفتوگوها بین بانکهای مرکزی دو کشور برای استفاده از ارز ملی جریان دارد. سفیر ایران خاطرنشان کرد: ایران با برخی کشورها ازجمله عراق و چین با ارز ملی تجارت میکند و در واقع در شرایطی که آمریکا شرایط خود را با دلار به سایر کشورها تحمیل میکند، راه دیگری جز معامله با ارز ملی وجود ندارد.
ایران و روسیه چگونه میتوانند روابط خود را گسترش دهند؟
سنایی گفت: ما مانع بزرگی در مسیر گسترش روابط داریم و آن مانع این است که دو کشور صادرکننده حاملهای انرژی هستند اما این حاکی از آن نیست که پتانسیل (برای همکاری) نداریم.
وی افزود: برعکس پتانسیل بزرگی وجود دارد و روسای جمهوری و وزیران دو کشور بر روی این مسئله کار میکنند و توافقنامهها و اسناد لازم برای روابط تجاری خوب و گسترده بین دو کشور امضا شده است.
سفیر ایران در روسیه ادامه داد: یکی از آخرین گامها، امضای توافقنامه ایجاد محدوده آزاد تجاری بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا است، این توافقنامه مراحل تصویب را در ایران میگذراند و با اجرای آن روابط اقتصادی بیشازپیش گسترش مییابد.
وی افزود: طرحهای جدی بین دو کشور وجود دارد که از آن جمله احداث واحدهای دوم و سوم نیروگاه هستهای بوشهر، است که از برنامه زمانی اجرای آن عقب نمیمانیم.
سنایی ایجاد چهار بلوک نیروگاه برق حرارتی در بندرعباس و برقی کردن خطوط آهن در ایران را از دیگر طرحهای مشترک میان ایران و روسیه خواند و گفت: ماهیت روابط ایران و روسیه همهجانبه است و در مسائل مهم دوجانبه و مسائل منطقهای و بینالمللی با یکدیگر همکاری میکنیم.
سفیر ایران اظهار داشت: روابط دو کشور در عرصه تجاری بهرغم دشواریها گسترش مییابد هرچند که آنطور که روسای جمهوری دو کشور میخواهند پیش نمیرود.
چه راهکاری برای خروج از فشار آمریکا وجود دارد؟
سفیر ایران گفت: سیاستهای یکجانبه و مداخله در امور کشورهای دیگر برای آمریکا نتیجه مطلوب نداشته است، ما در افغانستان شاهد این وضعیت هستیم چراکه پس از سالها جنگ، از عهده برقراری صلح در این کشور برنمیآیند و در عراق همچنین وضعیتی وجود دارد.
وی افزود: آمریکا وقتی از اقدامات خود نتیجه نمیگیرد به دنبال مسئول و مقصر خارجی میرود حالآنکه فعالیتهای ایران در منطقه برای مبارزه با تروریسم متمرکز است و حضور ایران در هر نقطهای قانونی است و با دعوت کشور مقابل صورت میگیرد.
سنایی ادامه داد: نتیجه همکاری ایران و روسیه در سوریه منجر به این شده است که پس از سالها شاهد هستیم که صلح و آرامش نسبی در این کشور برقرار شده است.
سنایی با انتقاد از سیاست جهان تکقطبی اظهار داشت: ناآرامیهای جهان امروز پیامد رویکردهای یکجانبه آمریکاست، غربیها اگرچه به نتیجه ندادن این سیاست اذعان میکنند اما شاهد هستیم که بازهم تحریمها اجرا میشود.
وی گفت: درمجموع میتوان گفت که سیاست اعمال تحریم حاکی از آن است که نمیتوان با آمریکا مذاکره کرد چراکه این کشور علیه همه تحریم وضع میکند.
در این شرایط ایران چه خواهد کرد؟
سفیر ایران در روسیه در واکنش به این پرسش نیز گفـت: در ایران اقتصاد مقاومتی اجرا میشود تا کشور هر چه بیشتر بر امکانات داخلی خود تکیه کند و وابستگی به نفت کاهش یابد.
به گفته وی، اقتصاد ایران پیشتر 80 درصد به نفت وابسته بود اما فعلاً این وابستگی به کمتر از 40 درصد رسیده است.
سنایی ادامه داد: سیاست دیگر ما گسترش همکاریها با کشورهای همسایه و مشرق زمین است و در این راستا همکاری با سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا توسعه مییابد.
سفیر ایران ادامه داد: درمجموع سیاست ایران بر توسعه همکاریها با کشورهای منطقه و تحکیم موقعیت در منطقه استوار شده است.