رادیو مجازی اتاق ایران 22 اردیهشت 1403

آرش نجفی در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران

نهاد رگولاتوری در ایران نداریم

نایب‌رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران عدم هماهنگی و انسجام فکری در بخش‌های مختلف مرتبط با اقتصاد کشور را ریشه بسیاری از مشکلات می‌داند.

18 خرداد 1395
کد خبر : 1673
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

شرایط باید خوب و ایده‌آل باشد؛ تحریم‌ها برداشته شده و بازار آماده پذیرایی از سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی است. اما باز هم به نظر می‌رسد مشکلاتی وجود دارد. آرش نجفی نایب‌رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران معتقد است مشکل اصلی از «فکر» نشات می‌گیرد. او در حالی‌که در گوشه سالن اتاق دیدار هیات نمایندگان اتاق ایران نشسته بود تا به سخنرانی‌ها گوش بدهد در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران با قاطعیت در مورد ریشه‌های مشکلات بازار ایران در پساتحریم اظهار نظر کرد و گفت: «اولین مورد به نحوه فکر کردن ما باز می‌گردد. نحوه تبیین قوانین و تبیین ارتباطات اولین قدمی است که باید برداریم.»

نائب‌رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران اظهارات خود را به این شکل تشریح کرد: «عده‌ای در کشور ما بدون مشورت کافی تصمیم می‌گیرند. عده‌ای دیگر تصمیمِ گرفته شده را به قانون تبدیل می‌کنند اما آن را اعمال نمی‌کنند.»

او ادامه داد: «از طرف دیگر برخی از قوانین ما باید اصلاح شود که این اتفاق هم رخ نمی‌دهد. اما عده‌ای از آدم‌ها در این مملکت مشغول کار واقعی هستند؛ عملیات اجرایی انجام می‌دهند و به صورت روزمره با مسائل درگیر هستند؛ اما این افراد کنار گذاشته شده‌اند. در مقابل عده‌ای تئوریسین که قبلاً دست به کار یا دست به عمل و اجرا نبودند مشغول تصمیم‌گیری هستند.»

پیشنهاد نجفی برای حل این مشکلات «گفت‌وگو» است. او گفت: «اکنون ما مجبوریم راه‌هایی برای گفت‌وگو باز کنیم. ما موظفیم تعامل بخش خصوصی با بخش دولتی را بالا ببریم. باید وقت بیشتری برای شنیدن تئوری‌ها و حرف‌های بخش خصوصی بگذاریم.» او ادامه داد: «تا وقتی‌که کمک نکنیم این استعدادها شکوفا شود، هیچ اتفاق واقعی نمی‌افتد. به این دلیل که بزرگ‌ترین مشکل ما عملاً «فکر» است. ما غلط فکر می‌کنیم؛ اتاق فکر درستی ایجاد نمی‌کنیم و از توان علمی دنیا استفاده نمی‌کنیم.»

صحبت‌های این فعال اقتصادی فراتر از دستگاه‌های اجرایی و دولتی بود. او منظور خود را به صورت شفاف‌تر به این شکل بیان کرد: «مشکل ما، عدم هماهنگی است. وقتی در یک گروه موسیقی تنها یک نفر فالش بزند، کل گروه به هم می‌خورد. پس اینکه دولت، مجلس، بخش خصوصی و قوه قضایی هماهنگی لازم را داشته باشند که به آن می‌گویند نهاد رگولاتوری می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد.» او ادامه داد: «ما در این مملکت نهاد رگولاتوری قوی نداریم. چون این را نداریم، اگه مجلس خوب باشد هم کاری از پیش نمی‌رود. می‌توان رگولاتوری‌های کوچکی داشت که اختیار تام دارند اما بدون اینکه حق وتو داشته باشند.»

نجفی با گلایه گفت: «الان شرایط به گونه‌ای است که اگر در یک بخش کسی ناراحت شود، همه برنامه‌ها به هم می‌ریزد؛ اما وقتی رگولاتوری کنیم و به قانون تمکین کنیم این مشکلات حل می‌شود. به هر حال عده‌ای وجود دارند که از بی‌قانونی استفاده می‌کنند و با امواج ایجاد شده از بی‌قانونی، به کمک رانت و اطلاعاتی که دارند میلیاردر می‌شوند.» او در ادامه با ارجاع به یک حدیث گفت: «حضرت علی (ع) سال پیش فرمودند که هیچ‌جا مالی اندوخته نمی‌شود مگر اینکه در جایی دیگر حقی تباه شده باشد. چطور می‌شود که پول‌های عجیب‌وغریب به دست عده‌ای خاص می‌افتد؟»

نائب‌رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران در پایان صحبت‌های خود گفت: «در حال حاضر شما هیچ چشم‌انداز مثبتی نمی‌بینید؛ قیمت نفت همچنان در محدوده 50 تا 60دلار باقی خواهد ماند. حالا ما باید با این 50 تا 60دلار برنامه اقتصادی ببندیم؛ در حالی‌که بخش زیادی از این پول صرف هزینه تولید نفت می‌شود.» او تصریح کرد: «پس ما درآمدی از نفت نداریم و باید پایگاه‌های اقتصادی و درآمد اقتصادی خود را به سمت دیگری ببریم.»

او در مورد انرژی‌های نو نیز گفت: «ما در مورد انرژی‌های نو می‌توانیم به عنوان پروتکلی عظیم کار کنیم. مثلاً الان می‌توانیم نفت خام بدهیم و به جای آن سولار (خورشیدی) بگیریم و نصب کنیم. به این ترتیب می‌توانیم پروتکل انرژی را در کشور عوض کنیم. اما توجهی به این مسئله نمی‌َشود.»

در همین رابطه