رادیو مجازی اتاق ایران - 2 بهمن 1403

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در اختتامیه کنفرانس اقتصاد آب

رویکرد ما در برخورد با مسئله آب، علمی و کارشناسی نیست

احمد کیخا، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در مراسم اختتامیه دومین کنفرانس دوسالانه اقتصاد آب بر لزوم تغییر رویکردهای حاکم بر حوزه آب تأکید کرد و گفت: متأسفانه برخوردهایی که با مسئله آب در حوزه‌های مختلف می‌شود، جنبه علمی و کارشناسی ندارند.

28 آذر 1397 - 18:39
کد خبر : 16855
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در مراسم اختتامیه دومین کنفرانس اقتصاد آب، روش توزیع اعتبارات برای پروژه‌های مربوط به حوزه آب را ناکارآمد خواند و تأکید کرد: نظام بودجه‌ریزی در این بخش باید تغییر کند. اگر با همین فرمان جلو برویم قادر به حل مشکلات حوزه آب نخواهیم بود.

احمد کیخا ضمن اشاره به لزوم تغییر رویکردها نسبت به موضوع آب، تصریح کرد: باید از تکنولوژی‌های روز برای رسیدگی و ساماندهی به مسئله آب استفاده کنیم.

به اعتقاد این نماینده مجلس برای تأمین آب هر استان باید از ظرفیت‌های همان منطقه استفاده کرد نه اینکه از منابع سایر استان‌ها بهره گرفت. الگوها و روش‌هایی وجود دارد که با مدیریت مصرف آب می‌توانند ما را در تأمین آب موردنیاز هر منطقه کمک کنند.

کیخا همچنین تعداد پروژه‌های تعریف شده برای وزارت نیرو در بودجه سال 97 را بالغ بر 337 مورد دانست که اجرایی شدن آنها به حدود 150 هزار میلیارد تومان منابع مالی نیاز دارد. هرچند در قانون بودجه تنها 80 هزار میلیارد تومان منابع به این طرح‌ها اختصاص پیدا کرده است.

وی در این مورد گفت: از یک طرف تعداد زیادی از این پروژه‌ها دارای اولویت نبوده و از سویی تأمین منابع موردنیاز آنها برای دولت امکان‌پذیر نیست. برای همین باید در این بخش از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کرد.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران در ادامه وضعیت مدیریت حوزه‌های آبی مرزی کشور را موردانتقاد قرار داد و گفت: در این رابطه بین آنچه انجام می‌شود با آنچه که باید صورت گیرد، شکاف عمیقی وجود دارد.

کیخا نبود هماهنگی بین محیط زیست، کشاورزان، تأمین‌کنندگان آب شرب و دیگر بخش‌های مرتبط با این حوزه را از دیگر مشکلات موجود دانست و تصریح کرد: اگر برنامه بهینه‌سازی مصرف آب قرار باشد اجرایی شود، ایجاد هماهنگی بین این بخش‌ها ضرورت دارد. از آنجا که تاکنون این هماهنگی شکل نگرفته است، متأسفانه نتوانسته‌ایم موضوع بهینه‌سازی مصرف آب را اجرایی کنیم.

به اعتقاد وی متأسفانه برخوردهایی که با مسئله آب در حوزه‌های مختلف می‌شود، جنبه علمی و کارشناسی ندارند.

تعارض در آمارها مانع حل مشکلات می‌شود

در ادامه این نشست علی مراد اکبری، معاون آب‌وخاک وزارت کشاورزی از تعارض‌هایی که بین آمارهای ارائه شده در سخنرانی‌های افتتاحیه این کنفرانس وجود داشت، انتقاد کرد و گفت: تا زمانی که این تعارض‌ها برطرف نشود و آمارهای دقیق و روشنی از وضعیت مصرف آب در بخش‌های مختلف نداشته باشیم، نمی‌توانیم برنامه دقیقی برای حل چالش‌ها تهیه کنیم.

وی همچنین ارزش‌افزوده کسب‌وکارهای حوزه کشاورزی را حدود 32 درصد عنوان کرد و افزود: در این کنفرانس بارها از ترکیب کشاورزی معیشتی استفاده شد اما به کار بردن این مفهوم برای کشاورزی ایران، درست نیست چراکه در حال حاضر کشاورزی ما از مرحله معیشتی که از آن به عنوان تولید برای خودمصرفی تعریف می‌شود، گذشته است و شاهد سطح بالای صادرات محصولات کشاورزی هستیم.

اکبری در ادامه با اعلام این موضوع که طی چند سال گذشته حدود نیم میلیون هکتار از سطح زیر کشت در ایران کاهش پیدا کرده، تصریح کرد: ضعف موجود در اقتصاد آب کشور به چند دلیل مربوط می‌شود؛ عدم حسابداری آب، نبود ساماندهی تخصصی آب، مصرف پنهان آب و اعطای امتیازهای سیاسی حول محور آب از جمله دلایلی هستند که باید مورد توجه و رسیدگی قرار گیرند.

حل مشکلات آب‌های مرزی ایران و افغانستان در دستورکار است

جلال کلانتری، رئیس اداره دیپلماسی آب در وزارت امور خارجه نیز از میهمانان مراسم اختتامیه دومین کنفرانس اقتصاد آب بود که از تهیه سند جامع همکاری‌های ایران و افغانستان خبر داد و اظهار امیدواری کرد: اجرای این سند بتواند در حل مسئله آب‌های مرزی ایران و افغانستان اثرگذار باشد.

البته به باور وی تا زمانی که در داخل نتوانیم به مشکلات حوزه آب رسیدگی کنیم، قادر نخواهیم بود در بعد بین‌المللی نیز مشکلات آبی خود را برطرف سازیم.

دومین کنفرانس دوسالانه ملی اقتصاد آب با شعار "کارآمدی ابزارهای اقتصادی و بهبود بهره‌وری آب" طی روزهای 27 و 28 آذرماه در اتاق ایران برگزار شد.

در همین رابطه