رادیو مجازی اتاق ایران - 12 آبان 1403

سیلاب افغانستان، هیرمند را سیراب کرد

حق آبه اجباری افغانستان برای سیستانی ها

جاری شدن سیلاب ناشی از بارش های سنگین چند روز گذشته در حوضه میانی رودخانه هیرمند در افغانستان سبب شد تا طلسم تشنگی در رودخانه ها و مسیل های سیستان شکسته شود.

21 بهمن 1397
کد خبر : 17547
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

بعد از گذشت بیش از یکسال رودخانه مرزی هیرمند در شمال سیستان و بلوچستان سیراب شد. جاری شدن سیلاب ناشی از بارش های سنگین چند روز گذشته در حوضه میانی رودخانه هیرمند در افغانستان سبب شد تا طلسم تشنگی در رودخانه ها و مسیل های سیستان شکسته شود و مردمی که سال گذشته در‌ سوگ از بین رفتن محصولاتشان نشستند با شنیدن صدای آب جانی دوباره بگیرند.

قطع آب رودخانه هیرمند در سال گذشته مشکلات فراوانی را برای مردم سیستان به وجود آورد و سبب شد در سال زراعی 97- 1396 خشکسالی در شمال استان 742 میلیارد ریال به بخش کشاورزی این منطقه خسارت وارد کند و 25 هزار هکتار از کشتزارهای گندم سیستان در این مدت از بین رفت.

خشکی 100 درصدی تالاب هامون و تبدیل شدن آن به کانون اصلی گرد و غبار در منطقه روز این مردم را مانند شب تیره و تار کرد و حالا با آمدن سیلابی هر چند اندک که روز گذشته به رودخانه های تشنه سیستان رسیده چشم و دل این مردم روشن شده است.

اگر چه این سیلاب خارج از فصل کشت و زراعت به سیستان وارد شد و دیگر سودی به حال کشاورزان ندارد اما باز هم مردم از وجود آب راضی و خشنود هستند.

طبق گزارش ایرنا، شور و شعف وصف ناپذیر در میان مردم منطقه سیستان ایجاد شده است به طوری که در هر ملاقاتی آمدن آب را به یکدیگر تبریک می گویند و از روزگذشته عکس و فیلم گرفتن با رودها و سدهای آبگیری شده به یکی از لذت بخش ترین تفریحات مردم تبدیل شده است.

از روز گذشته خوشحالی وصف ناپذیری در میان سیستانی ها حاکم است تا آنجا که خبر سجده شکرشان در صدر اخبار روز قرار داشت. مردم سیستان به موقتی بودن این آب آگاهند اما آن را روشنایی و حیات می دانند و برای ورود قطره قطره آن به خاک ایران خداوند را شاکرند.

طنین صدای دلنواز آب پس از ماه ها انتظار

یکی از شهروندان زهکی در این باره در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: صبح روز گذشته یکی از دوستانم که در نزدیکی مرز زندگی می کند با من تماس گرفت که صدای آب را می شنود و از من خواست تا خود را به آنجا برسانم.

محمد رحیمی ادامه داد: ورود آب به رودخانه هیرمند تداعی کننده خاطرات خوبی برای مردم این منطقه است و خوشحالی وصف ناپذیری در آنان ایجاد می کند به طوری که حاضرند نیمه های شب خود را نزدیک این رودخانه برسانند و آمدن آب را تماشا کنند.

سیلاب است نه حق آبه

جاری شدن سیلاب روز گذشته با حرف های متناقضی درباره حق آبه بودن آن و به نتیجه رسیدن مذاکرات ایران و افغانستان همراه بود اما در این میان پخش صحبتهای استاندار سیستان و بلوچستان آبی بر روی آتش شد و به این ضد و نقیض ها پایان داد.

بر اساس این گزارش احمد علی موهبتی دیروز اعلام کرد: بارندگی که در افغانستان صورت گرفته موجب جاری شدن آب از رودخانه هیرمند شده که بخشی از آن مربوط به منطقه پایین دست هامون صابوری است و بخشی مربوط به پایین دست سد کجکی است.

وی افزود: این آب، آب منطقه پایین دست سد کجکی است که ممکن است خیلی هم دوام نداشته باشد اما با توجه به اخبار و اطلاعاتی که داریم و کارهایی که وزارت نیرو و وزارت امور خارجه و افغانستان انجام داده اند قرار است بخشی از آب سهمیه ایران از ٨٢٠ میلیون مترمکعب هم آزاد و آب به دشت سیستان جاری شود.

موهبتی تاکید کرد: این سیلاب ربطی به حق آبه ندارد و به دنبال همان بارندگی‌ها در افغانستان است که اگر مردم نتوانند مهار کنند به سیستان می رسد.

پیش از این نیز در 25 مهرماه سال جاری مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان اعلام کرد که بر اساس الگوهای فصلی میزان نزولات جوی پاییز و زمستان سالجاری در افغانستان بویژه حوضه آبریز رودخانه هیرمند بیش از حد نرمال خواهد بود.

بارش ها ادامه دارد

معاون توسعه و پیش بینی هواشناسی سیستان و بلوچستان نیز از ادامه بارش ها در بالادست رودخانه هیرمند خبر داد و گفت: براساس خروجی نقشه های پیشیابی و مدل های عددی هواشناسی روزهای دوشنبه و سه شنبه این هفته نیز موج جدید بارشی در بخش هایی از حوضه آبریز هیرمند فعال می شود.

دوست محمد کلیم ادامه داد: اگر چه این موج بارشی قدری ضعیف تر از موج قبلی است اما انتظار می رود بارش های خوبی در حوضه آبریز رودخانه هیرمند روی دهد.

موضوعات :
در همین رابطه