بازار ارز در روزهای ابتدایی هفته گذشته متلاطم بود و نرخها سیر صعودی به خود گرفت اما از میانه این هفته با ورود بانک مرکزی به بازار، نرخها عقبگرد داشت و از دامنه نوسانها کاسته شد.
رضا ترکاشوند، دبیر کل کانون صرافان ایرانیان درباره دلایل بروز این نوسان گفت: یکی از دلایل افزایش خرید ارز در بازار، تصمیم دولت برای ترخیص خودروهای رسوب شده در گمرک بود که تقاضای سنگینی را در بازار ایجاد کرد و توانست بخش زیادی از نقدینگی در بازار را جذب کند.
وی افزود: یکی دیگر از تقاضاهای ایجاد شده در بازار به واردکنندگانی بازمیگردد که به دلیل مشکلاتی که در بحث انتقال ارز دارند، ارز خود را بهصورت حواله از بازار تأمین میکنند.
دبیر کل کانون صرافان ایرانیان اتمام دوره گواهی سپرده یکساله با نرخ 20 درصدی در بانکها را یادآور شد و اظهار داشت: با سررسید شدن این گواهیها در اواخر بهمن و اوایل اسفند امسال و اینکه شورای پول و اعتبار مجوز تمدید آنها را با نرخ 18 درصدی به بانکها داد، به نظر میرسد بخشی از این نقدینگی از بانکها خارج و به سمت بازار ارز و سکه حرکت کرد.
ترکاشوند دلایل روانی ناشی از عضویت ایران در گروه ویژه اقدام مالی (FATF) را بر بازار بیتأثیر ندانست و اظهار داشت: بحث عدم تصویب لوایح مرتبط با اف.ای.تی.اف در مجمع تشخیص مصلحت نظام سبب افزایش نرخها در بازار شده بود اما تمدید مهلت ایران در نشست هفته گذشته این گروه، امیدوارکننده بود اما سبب شد تا روز شنبه اختلاف نرخ بین صرافیهای بانکها و کف بازار زیاد شود.
وی توضیح داد: سوم اسفند پس از تمدید مهلت ایران در اف.ای.تی.اف، نرخ دلار در صرافی بانکها به حدود 12 هزار و 700 تومان رسید و به همین دلیل روز شنبه (چهارم اسفند) صرافیهای بانکها نرخها را از 12 هزار و 500 تومان آغاز کردند که منطقی نبود زیرا نرخها در کف بازار تعدیل نشده و فشار تقاضا نیز وجود داشت.
وی افزود: در این شرایط صرافیهای بانکها ناچار شدند که نرخهای خود را رو به بالا تعدیل کنند تا فاصله از بین برود.
به باور دبیر کل کانون صرافان ایرانیان، در کنار همه این دلایل، نمیتوان از فشار تقاضای پایان سال بر بازار ارز چشمپوشی کرد زیرا برخی از هموطنان برای انجام سفرهای خارجی و برخی دیگر برای تسویهحساب شرکتهای خود به ارز نیاز دارند.