وضعیت صنعت در سال 97
آبان ماه سال جاری، دور دوم تحریمهای آمریکا علیه ایران شروع شد. تحریمهایی که به گفته مقامات دولت ترامپ، علیه دولت و حکومت است و به مردم آسیبی نخواهد رساند. مقامات آمریکایی بارها در صحبتهای خود تأکید کردند «دارو» و «غذا» مشمول تحریمهای این کشور علیه ایران نیست؛ بااینحال مشکلات انتقال ارز و بازگشایی ال.سی برای واردات دارو همواره یکی از دغدغههای فعالان صنعت داروسازی کشور از دوره قبلی تحریمها و نیز در سال 97 بوده است. همین امر باعث شد تا در سالی که گذشت «کمبود» داروهای وارداتی بهخصوص داروهای بیماران خاص به مسئلهای جدی در حوزه اقتصاد سلامت تبدیل شود. بحرانی که به شائبه احتکار دارو توسط واردکنندگان ختم شد. ناصر ریاحی رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو در گفتوگو با پایگاه خبری اتاق ایران ضمن رد این موضوع و عملی نبودن احتکار دارو توسط واردکنندگان، تأکید کرد: «از ابتدای اردیبهشتماه 97 مرتب به وزارت بهداشت هشدار دادیم تا ذخیره استراتژیک داشته باشند. من واردکننده یا همکار تولیدکننده، راههای جایگزین برای دورزن تحریمها را پیدا خواهیم کرد. اما برای اینکه خیالمان راحت شود تأکید بیشتری میکنیم تا در همین مدتزمانی که تا تحریمهای مالی باقیمانده، امکان ذخیره دارو در کشور فراهم باشد.»
به غیر از مشکلات ناشی از فشارهای بینالمللی، مسائل داخلی نظیر بدهی بیمهها به داروسازان نیز به دشواریهای این صنعت در سال جاری افزود. صنعت داروسازی که از سال 96، وارث بدهی سازمان تامین اجتماعی به بیمه سلامت و سازمانهای بیمه گر به صنعت داروسازی بود، این کمبود نقدینگی در سال 97 تا جایی پیش رفت که بنابراعلام عباس کبریاییزاده نایب رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، مطالبات صنعت داروسازی از 60 روز به بیش از 400 روز رسید و باعث شد تا برخی از کارخانجات تولیدکننده دارو مجبور به تعطیل کردن خطوط تولید داروی خود شوند.
مشکلات شرکت های دارویی و تجهیزات پزشکی کشور در تامین نقدینگی، منجر به این شد که با موافقت رهبری، ۵۰۰ میلیون یورو از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی برای پرداخت مطالبات شرکت های دارویی و تجهیزات پزشکی اختصاص یابد. موضوعی که میتوان آن را به عنوان مهمترین رویداد دارویی کشور در سال 97 دانست. با این حال، از زمان اعلام این خبر توسط اسحاق جهانگیری در همایش روز ملی صادرات، فعالان صنعت داروسازی بارها در مصاحبه با رسانههای مختلف نسبت به مسیر توزیع این اعتبار از طریق سازمان بیمه سلامت، ابراز نگرانی و تاکید کردند که مشکل کمبود نقدینگی در صنعت داروسازی نیازمند راهکاری اساسی است.
چشم انداز صنعت دارو در سال۹۸
آینده سخت داروسازی در نبود برنامهریزی صحیح
احمد شیبانی، رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران
سالی که گذشت بدون شک سال سختی برای صنعت داروسازی کشور بود. مشکلاتی که این صنعت در سال 97 متحمل شد، حتی در دوران جنگ هم تجربه نشد.
مهمترین و بزرگترین مشکلات صنعت داروسازی در حال حاضر مشکلات اقتصادی و تأمین نقدینگی و پسازآن نحوه نقلوانتقال پول برای دریافت مواد اولیه دارویی است. در سالی که گذشت، خطوط تولید برخی از کارخانجات داروسازی به دلیل کمبود مواد اولیه دارویی و تأمین نقدینگی بهطور موقت یا دائم متوقف شد.
در حال حاضر شرکتهای داروسازی بر اساس پیشبینی که از سال قبل داشتند، موجودی انبارهای خود را به نحوی تنظیم کردهاند که بتوانند دارو تولید و به بازار عرضه کنند؛ اما اینکه سال آینده قرار است چه اتفاقی برای صنعت داروسازی کشور بیفتد، در صورت نبود برنامهریزی و انجام اقدامی اساسی برای رفع کمبود نقدینگی، معلوم نیست چه اتفاقی برای صنعت استراتژیک داروسازی کشور رقم بخورد. کما اینکه خود فعالان صنعت داروسازی هم در این شرایط قدرت پیشبینی خود را ازدستدادهاند و نمیدانند چه اتفاقی خواهد افتاد.