بر اساس آخرین آمارها، نرخ بیکاری فارغالتحصیلان در مقطع کاردانی ۱۰ درصد، مقطع کارشناسی ۱۵.۲ درصد، کارشناسی ارشد ۹.۷ و مقطع دکتری ۳ درصد است.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مورد وضعیت اشتغال فارغالتحصیلان اظهار کرد: همواره فاصله نرخ بیکاری فارغالتحصیلان تا نرخ بیکاری کل تقریباً ۵ تا ۶ درصد بوده هماکنون فاصله این دو نرخ به ۳.۵ درصد رسیده و در حال کمتر شدن نیز است. بر این اساس هماکنون نرخ بیکاری فارغالتحصیلان به ۱۱.۴ درصد رسیده که بیانگر افزایش امید بین دانشگاهیان برای یافتن شغل است.
محمود کریمی بیرانوند با اشاره به اینکه عمده چالش در بخش بیکاری فارغالتحصیلان مربوط به مقطع لیسانس میشود، گفت: بخشی از این بیکاری بابت مهارت است که این قشر بیکارتر از باقی مقاطع هستند زیرا در دانشگاههای ما مهارتآموزی نداریم.
کریمی بیرانوند تصریح کرد: در حال حاضر قدرت ضمانت دهی ۲۶ صندوق پژوهش و فناوری به میزان ۳ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. مخاطبان این صندوق هم عمده شرکتهای استارتاپی مقاطع لیسانس و فوقلیسانس هستند. همچنین طرحهای کارورزی، حق بیمه کارفرمایی داریم که سال آینده منابع تقویت میشود.
معاون وزیر کار با اشاره به تمرکز وزارت کار بر اشتغالزایی قشر تحصیلکرده، افزود: جنبش بورس تحصیلی بخش خصوصی در کشور درحالتوسعه است؛ یعنی بخش خصوصی در دفترچه کنکور کارجو را در همان مقطع لیسانس بورس میکند. همچنین بسیاری از سرفصلهای نامربوط رشتههای تحصیلی از دانشگاهها حذف شده است. مراکز جوار دانشگاهی و فنی حرفهای در داخل دانشگاهها نیز رشد قابلملاحظهای داشتهاند.
کریمی بیرانوند اظهار کرد: استانداران را برای اولین بار اجبار کردیم که بخشی از تعهدات اشتغالزایی را به قشر تحصیلکرده اختصاص دهند؛ یعنی اگر استانی میخواهد ۳۰ هزار نفر را جذب کند باید ۱۰ هزار نفر از این افراد فارغالتحصیل باشند. این آئیننامه فروردینماه سال ۱۴۰۳ ابلاغ میشود.
او ابراز امیدواری کرد: در سال آینده و با اجرای این آئیننامه، نرخ بیکاری فارغالتحصیلان تکرقمی شود یا به محدوده ۱۰ درصد برسد.