رادیو مجازی اتاق ایران - 31 مرداد 1403

در هجدهمین اجلاس شورای بین‌المللی همکاری‌های تجاری اتاق‌های بازرگانی حاشیه دریای خزر چه گذشت؟

تلاش کشورهای حاشیه دریای خزر برای توسعه همکاری‌های اقتصادی و تجاری

هجدهمین اجلاس شورای بین‌المللی همکاری‌های تجاری اتاق‌های بازرگانی حاشیه دریای خزر موسوم به ICBC، صبح امروز آغاز به کار کرد. در این اجلاس دو روزه که در بابلسر برگزار می‌شود، قرار است ظرفیت‌های اقتصادی و تجاری کشورهای عضو بررسی شود.

20 خرداد 1398
کد خبر : 29015
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

هجدهمین اجلاس شورای بین‌المللی همکاری‌های تجاری اتاق‌های بازرگانی حاشیه دریای خزر (ICBC) به میزبانی جمهوری اسلامی ایران، 20 و 21 خرداد ماه در بابلسر برگزار می‌شود.

سال گذشته این اجلاس در ولگاگردا روسیه برگزار شد و با برگزاری هجدهمین اجلاس شورای بین‌المللی همکاری‌های تجاری اتاق‌های بازرگانی حاشیه دریای خزر، برای دومین بار است که این اجلاس در جمهوری اسلامی ایران و در استان‌های حاشیه دریای خزر برگزار می‌شود.

به گفته عبدالله مهاجر رئیس اتاق مازندران، 20سفیر از کشورهای همسایه و عضو اجلاس شورای بین المللی همکاری‌های تجاری اتاق‌های بازرگانی موسوم به ICBC برای شرکت در اجلاس هجدهم و بازدید از نمایشگاه توانمندی‌های مازندران دعوت شدند که ۱۵ سفیر به ین اجلاس آمدند.

برگزاری «همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری و تجاری» از مهم‌ترین رویدادهای جانبی هجدهمین اجلاس شورای بین‌المللی همکاری‌های تجاری اتاق‌های بازرگانی حاشیه دریای خزر محسوب می‌شود. همچنین قرار است ۴ پنل تخصصی با عناوین صنعت و معدن، زیرساخت و انرژی، کشاورزی، گردشگری و صنایع دستی تشکیل شود و در این پنل ها، سرمایه‌گذاران امکان مذاکرات دوجانبه و در قالب مذاکرات رودررو نیز  داشته باشند.

غلامحسین شافعی رئیس اتاق ایران در آغاز این اجلاس اظهار داشت: برگزاری این اجلاس فرصت‌ مغتنمی برای و تعامل همه‌جانبه کشورهای حاشیه دریای خزر درزمینه تجارت و همکاری‌های اقتصادی فراهم می‌آورد.

به گفته رئیس اتاق ایران، متاسفانه هنوز تجارت کشورهای حاشیه خزر مبتنی بر تبادل کالا و دور از انتظار و مقبولیت است.

وی گفت: کشورهای حاشیه خزر علاوه بر مراودات اقتصادی، به لحاظ فرهنگی، اجتماعی و فرهنگی نیز به یکدیگر پیوستگی و وابستگی کامل قرار دارند ولی اینکه خروجی همکاری‌های اقتصادی و تجاری این کشورها در حد قابل قبولی نیست باید در اینگونه نشست‌ها مورد نقد و کنکاش قرار گیرد.

شافعی حرکت کشورهای حاشیه خزر به سمت سرمایه گذاری های مشترک، ایجاد مناطق آزاد تجاری و تاسیس بانک مشترک را مقدمه‌ای برای گسترش روابط اقتصادی و تجاری و پیوستگی و همبستگی بیشتر دانست و تاکید کرد: این اجلاس و همکاری با کشورهای همسایه می تواند در شرایط فعلی کارنامه اقتصادی کشور را تغییر دهد و شاید بتوان با تعالی روابط اقتصادی نتایج خوبی کسب کرد.

وی با اعلام اینکه کشورهای حاشیه خزر با ۲۵۰ میلیون نفر جمعیت، گردش تجاری ۷۰۰ میلیارد دلاری دارند، گفت: باید پذیرفت رقم ناچیزی از این تجارت عظیم با کشورهای حاشیه خزر است و اکثر آن با بیرون از منطقه صورت می‌گیرد.

رئیس اتاق ایران افزود: باید بازنگری در تجارت و روابط اقتصادی کشورهای حاشیه خرز صورت گیرد تا موانع و نواقص برطرف شود، زیرا زیبنده نیست که با توجه به توان تولید و تجارت منطقه، نیاز های کشورها و مردم حاشیه خزر در جایی دیگر تامین شود.

وی تاکید کرد: بخش خصوصی باید دولت های خود را تحت فشار قرار دهند تا موانع تجاری کشورهای حاشیه را برچینند و در این زمینه مطالبه گر باشد.

شافعی بر ضرورت آینده‌نگری با نگاه درست به تحولات بین المللی تاکید کرد و توضیح داد: بزرگ ترین اتفاق حال حاضر و آینده آسیا و دریای خزر، احیای جاده ابریشم است که به سرعت در حال انجام است و تا همینجا نیز ۶۷ کشور به احیای این کریدور تجاری پیوسته‌اند.

رئیس اتاق ایران خواستار تجدید نظر نگاه کشورهای حاشیه خزر به اقتصاد جاده ابریشم شد و افزود: باید تمام کشورها در احیای جاده ابریشم جایگاه اقتصادی خود را مشخص کنند و موفقیت در این کوریدور مستلزم همکاری با همسایگان و همپوشانی تجاری است.

رئیس پارلمان بخش خصوصی همچنین از پیوستن ایران به اتحادیه اوراسیا به عنوان یک اتفاق مهم یاد کرد و گفت: یکی از دلایلی که باعث شد تا کشورهای حاشیه خزر نتوانند تا کنون مراودات تجاری خود را به حد انتظار برسانند این است که قراردادهای تجارت تلفیقی بر اساس قرار داد تجارت آزاد انجام نشده است.

شافعی افزود: متاسفانه کشورهای عضو این اجلاسیه نتوانستند قواعد تجارت آزاد را اجرایی کنند که این خود بزرگ‌ترین ضعف تجاری – اقتصادی منطقه خزر محسوب می شود.

وی تاکید کرد: تا زمانی که همه ما به قراردادهای تجاری فی مابین پایبند نباشیم و آن را اجرایی نکنیم هیچگاه به اهداف تجاری خود دست نخواهیم یافت.

گام موثر در افزایش مناسبات اقتصادی

حسن قشقاوی سفیر ایران در اسپانیا که به نمایندگی از وزارت امور خارجه دراین اجلاس حضور داشت، در جمع شرکت‌کنندگان از آمادگی حضور و سرمایه گذاری بخش خصوصی اسپانیا در ایران به خصوص در استان مازندران خبر داد.

وی برگزاری هجدهمین نشست روسای اتاق های بازرگانی کشورهای حاشیه دریای خزر در بابلسر را گامی موثر در راستای گسترش مناسبات تجاری و اقتصادی بین کشورهای عضو برشمرد.

قشقاوی از بنادر آستاراخان، آفتاب، باکو و ترکمن‌باشی به عنوان مهم ترین زیرساخت های ایجاد شده برای گسترش روابط تجاری و اقتصادی بین کشورهای حاشیه دریای خزر یاد کرد و خواهان بهره گیری از این زیرساخت ها برای گسترش روابط تجاری و بازرگانی شد.

سفیر ایران در اسپانیا اشاره به قانون پیوستن ایران به اتحادیه اوراسیا، افزود: با اجرایی شدن قانون پیوستن ایران به اتحادیه اوراسیا در مرحله اول تعرفه ۸۰۰ قلم کالاهای صادراتی ایران به کشورهای عضو این اتحادیه کاهش خواهد یافت و این موفقیت خوبی برای صادرات کالاهای غیر نفتی ایران به اتحادیه است.

او همچنین خبر داد: در اواخر ماه جاری نیز کمیسیون مشترک ایران و روسیه با شرکت حدود ۳۰۰ شرکت دولتی و خصوصی روسی در ایران برگزار می‌شود و این نشست می‌تواند کارگشای خوبی برای توسعه تجارت دو جانبه باشد.

حذف تجارت بر پایه دلار؛ هدف مشترک ایران و کشورهای حاشیه دریای خزر

هادی تیزهوش تابان رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه هم با سخنرانی در این اجلاس تاکید کرد: انتظار ما این است که در آینده نه چندان دور تمامی اتاق های بازرگانی استان‌های ایران و استان‌های دیگر کشورها به اجلاسیه بپیوندند تا شاهد استفاده از تمامی ظرفیت‌های کشورهای حاشیه دریای خزر باشیم.

او حذف تجارت بر پایه دلار را  هدف مشترک اصلی جمهوری اسلامی ایران و کشورهای دیگر حاشیه دریای خزر عنوان کرد و در همین زمینه افزود: تا کنون ایران و روسیه قدم‌های مثبتی برای حذف دلار از تجارت فی مابین برداشتند و برای توسعه تجارت و تجارت کم خطر میان کشورهای حاشیه خزر، می‌طلبد دیگر کشورها نیز ورود جدی به حذف دلار داشته باشند.

به گفته تیزهوش تابان پس از گذشت ۲۳ سال از آغاز فعالیت اجلاسیه اتاق های بازرگانی کشورهای حاشیه خزر، اعضاء هنوز نتوانسته اند تجارتی در حد تونایی و ظرفیت‌های کشورهای عضو انجام دهند.

در همین راستا، رستم ژیکانشین رایزن بازرگانی روسیه در ایران گفت: انرژی اولویت همکاری‌های دو جانبه بین ایران و روسیه است و این همکاری‌ها با قوت بدون تاثیرگذاری بیرونی ادامه خواهد یافت.  

وی تهاتر را بهترین راهکار برای گسترش تجاری دو جانبه برشمرد و خواهان بهره‌گیری از این روش برای توسعه روابط دو جانبه در حوزه صادرات و واردات شد.
رایزن بازرگانی روسیه در ایران تاکید کرد: ما برای گسترش روابط دو جانبه نیاز به شناسایی بازارهای دو جانبه، توانمندی و ظرفیت‌های و نیازمندی‌ها دو جانبه براساس آمار و اطلاعات دقیق داریم و این کار از سوی بخش خصوصی در حال انجام است.

 بالابودن ریسک تجاری در تعاملات با کشورهای منطقه

احمد حسین زادگان استاندار مازندران نیز در این اجلاس گفت: متأسفانه علیرغم همه ظرفیت‌ها و نیاز همه کشورهای حوزه خزر و آسیای میانه به همدیگر، حجم مبادلات تجاری آن قدر بالا نیست و این مسائل می‌تواند در اجلاس کنونی آسیب شناسی و راهکارهای آن بررسی و مشخص شود که آیا دولت باید پای کار بیاید و یا کم تحرکی بخش خصوصی مسبب است و احتیاج به تحرک بیشتر در این بخش وجود دارد؟

استاندار مازندران تاکید کرد: با توجه به ظرفیت‌هایی که جمهوری اسلامی ایران بویژه استان مازندران در حوزه‌های مختلف صنایع، کشاورزی، خدمات، صنایع تبدیلی و غیره دارد و از سوی دیگر نیاز کشورهای حوزه خزر که در منطقه تأمین می‌شود، باید به فکر و دنبال افزایش تعاملات بود.
به گفته استاندار مازندران یکی از مسائل مهم در زمینه تعاملات که در منطقه با آن مواجهیم این است که ریسک تجاری در کشورهای همسایه ما بالاست و باید تلاش کنیم این ریسک را کاهش دهیم.

حسین زادگان با اشاره به برگزاری نمایشگاه توانمندی‌های استان مازندران همزمان با این اجلاس، گفت: مازندران تمامی زیرساخت‌های لازم را برای ارتباط خوب و نزدیک با کشورهای حوزه خزر در اختیار دارد.

از ظرفیت‌های دریای خزر استفاده نشده است

در این مراسم عبدالله مهاجر رئیس اتاق بازرگانی، صنایع معادن و کشاورزی ساری، ضمن خیر مقدم به تمامی حاضران به اهداف برگزاری این اجلاس و تاثیر آن در بهبود روابط تجاری و مبادلات اقتصادی کشورهای حاشیه خزر پرداخت.
وی در ادامه به ضرورت ارزیابی عملکرد این اجلاس اشاره کرده و افزود: دریای خزر دارای ظرفیت‌های زیادی است که تا کنون به آنها توجه جدی نشده است. اگر از دریای خزر به درستی استفاده می‌شد، هیچ تحریمی اثرگذار نخواهد بود.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع معادن و کشاورزی ساری همچنین در ادامه گفت: نتوانستیم از ظرفیت اجلاس برای حل مشکلات تجارت منطقه‌ای استفاده کنیم. ضرورت دارد تا از این توان منطقه‌ای برای ایجاد بازارهای تجاری میان کشورهای عضو بهره بیشتری ببریم.
وی ابراز امیدواری کرد تا این اجلاسیه بتواند مشکلات پیش روی گسترش روابط تجاری و اقتصادی کشورهای حوزه دریای خزر را حل و فصل کند.

در همین رابطه