رادیو مجازی اتاق ایران - 7 آذر 1403

مدیر آموزش، پژوهش و فناوری ایمیدرو تشریح کرد

دولت چه برنامه‌ای برای احیای معادن کوچک دارد؟

مدیر آموزش، پژوهش و فناوری ایمیدرو می‌گوید: ۹۸ درصد از معادن موجود در کشور، کوچک هستند و تربیت تکنسین‌های معدنی برای بهبود بهره‌برداری از آنها یکی از برنامه‌های دولت است.

02 مرداد 1398
کد خبر : 29611
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

مدیر آموزش، پژوهش و فناوری ایمیدرو گفت: به لحاظ سهم تولید و ارزش‌افزوده‌ای که در حوزه معدن و صنایع معدنی نهفته است، ۹۸ درصد معادن کشور کوچک‌مقیاس هستند و از این حیث، تمرکز بر روی آنها برای سازمان گسترش و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران حائز اهمیت هستند.

غلامرضا ملاطاهری افزود: سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) از سال‌های گذشته، فعالیت‌های بسیار خوبی را در رابطه با آموزش معادن کوچک آغاز کرده و به‌خصوص در سال جاری نیز، ۶۰۰ دوره آموزشی پیش‌بینی شده تا مباحث فنی و ایمنی و سلامت کار را هم به نیروی انسانی مستقر در این معادن آموزش دهیم. از سوی دیگر، پایداری این معادن برای سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران بسیار مهم است و به همین دلیل، اگر بتوانیم به لحاظ فنی، معادن را تجهیز کرده و نیروی انسانی متخصص را در آن به کار گیریم که به حوزه حفاری و استخراج معادن مسلط هستند، تولید در این معادن افزایش خواهد یافت.

او تصریح کرد: سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران تنها دستگاه حاکمیتی است که به‌صورت رایگان این کمک‌های فنی و آموزشی را به معدن کاران ارائه می‌دهد؛ اما نکته حائز اهمیت دیگر در معادن کوچک، راه‌اندازی معادن است که مقتضیات خاص خود را دارد و باید از لودرهایی با ظرفیت متناسب برای آنها استفاده کرد و معادن را به این تجهیزات، مجهز نمود؛ چراکه امکان سرمایه‌گذاری برای خرید این دستگاه‌ها از سوی صاحبان این معادن کوچک وجود ندارد و بنابراین باید به سمتی برویم که متناسب با ظرفیت این معادن، ماشین‌آلات تهیه کرده و در اختیار آنها قرار داد.

ملاطاهری گفت: لودر کوچک و بیل مکانیکی متناسب با این معادن، در اختیارشان قرار خواهد گرفت و ارائه واحدهای فرآوری سیار برای این معادن نیز تدارک دیده شده است که از ظرفیت ۲ تن تا ۱۲ تن بر ساعت را پاسخگو است که می‌تواند در معادن کوچک مستقر شده و مواد معدنی این معادن را پالایش کرده و کنسانتره و مواد معدنی با عیار بالا را تولید نماید؛ در این میان هم هزینه حمل‌ونقل کاهش می‌یابد و هم ارزش‌افزوده برای این معادن کوچک ایجاد خواهد شد.

وی اظهار کرد: با به‌کارگیری مجموعه‌ای از این روش‌ها، بهره‌برداری از معادن کوچک توجیه‌پذیر خواهد شد؛ ضمن اینکه ایمیدرو موضوع دانش فنی ساخت این تجهیزات را هم در کرج مستقر کرده و تاکنون سه پرتوتایپ ساخته شده و تست کرده است که هم برای معادن سرب و روی و هم منگنز و بوکسیت جواب داده است. بر همین اساس اکنون ایمیدرو در حال برگزاری فراخوانی است تا یک سرمایه‌گذار و شرکت تجاری- صنعتی را انتخاب کرده تا به‌عنوان شریک در مقیاس انبوه، واحدهای سیار فرآوری مواد معدنی را برای استفاده در معادن کوچک انبوه‌سازی کند و در این میان از حمایت صندوق بیمه فعالیت‌های معدنی نیز بهره‌مند شود.

به گفته این مقام مسئول در سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، ۹۸ درصد معادن کشور کوچک بوده و ۸۵ درصد اشتغال در حوزه معدن را به خود اختصاص می‌دهند؛ ضمن اینکه بیش از نیمی از تولید مواد معدنی کشور را شامل می‌شود که اگر بر روی آنها سرمایه‌گذاری کنیم، به‌طورقطع جواب خواهیم گرفت.

او اظهار کرد: از دیگر مواردی که ایمیدرو بر روی آن تمرکز کرده، معادن کوچک‌مقیاس سنگ‌های ساختمانی است که اگر تعدادی از آنها را فعال کرده و بازارهای متناسب با آن را ایجاد نماییم می‌توانیم ارزش‌افزوده مناسبی تولید کنیم. در این میان مجری طرح احیای این معادن، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران است که برنامه‌ای را برای سنگ‌های ساختمانی طراحی کرده است.

ملاطاهری ادامه داد: آموزش را هم در دستور کار قرار داده‌ایم به‌نحوی‌که بتوانیم نیروی تکنسین معدنی تربیت نماییم؛ چراکه در معادن یا کارگران ساده مشغول به کار هستند یا مهندسان معدن که خلأ بین این دو بخش از نیروی انسانی باید برطرف شود؛ پس با همکاری خانه معدن ایران، نیازسنجی کرده و افراد دیپلمه در سطح کشور را که علاقه‌مند به حضور در بخش معدن هستند، در مرکز تحقیقات یزد، آموزش خواهیم داد و دو سال به‌صورت شبانه‌روزی آنها را تربیت خواهیم کرد.

در همین رابطه