معاون امور استانهای اتاق ایران گفت: علیرغم مسائلی چون تحریم، مشکل ما در حوزه تجارت، مشکل مدیریتی است و البته این موضوع به حزب و جناح خاصی هم ارتباط ندارد.
سید جواد زمانی در دیدار با اعضای هیأت نمایندگان اتاق بیرجند، با اشاره به طرح موضوع محرومیت در استان خراسان جنوبی افزود: مناطقی چون خرمشهر و خراسان جنوبی اتاقهای خود را با کمک صددرصدی اتاق ایران ساختند تا بتوانیم کمکی برای بخش خصوصی استانها و مناطق کم برخوردار باشیم.
معاون امور استانهای اتاق ایران افزود: این در حالی است که برخی از استانها بدون هیچ کمکی از اتاق ایران ساختمانهای اتاق خود را ساختند و برخی دیگر از استانها نیز کمک محدود 40 یا 60 درصدی داشتند.
زمانی یادآور شد: شیوه فعالیت ما در اتاق ایران حاکمیتی نیست و نوع کار ما بیشتر حالت سمن است و ازاینجهت اگر توانستیم در فرایند کار خود اعتبار به دست بیاوریم آنوقت بخش دولتی و حاکمیت نیز به اهمیت کار ما واقف و بیش از گذشته به نظرات بخش خصوصی بها خواهند داد.
او افزود: مصوبهای از مجلس با عنوان عضویت فراگیر گرفتهایم که باید در راستای اجرایی شدن آن نیز در ماههای آتی باید برنامهریزی کنیم.
معاون امور استانهای اتاق ایران ادامه داد: بیشک اتاق بیرجند را بهصورت خاص و ویژه میبینیم و حق خراسان جنوبی نیز همینگونه است.
زمانی با اشاره به برخی از مشکلات مطرح شده توسط فعالان اقتصادی خراسان جنوبی گفت: تا زمانی که به سیستم بینالمللی وصلی نشویم بسیاری از مشکلات در حوزه صادرات و تجارت همچنان وجود خواهد داشت.
محسن احتشام، رئیس اتاق بیرجند نیز در این جلسه با اشاره به برخی از مسائل و مشکلات پیش روی تجار خراسان جنوبی گفت: بدون تردید حضور معاون امور استانهای اتاق ایران در کاهش مشکلات اتاق بیرجند تأثیرگذار خواهد بود.
او یادآور شد: در گذشته نیز اتاق ایران نگاه ویژهای به اتاق بیرجند بهعنوان مرکز یک استان مرزی داشته که امیدواریم در ادامه مسیر نیز شرایط همینگونه باشد.
حمیدرضا امینی، رئیس کمیسیون صنعت اتاق بیرجند نیز در این دیدار بیان کرد: مشکل عمده ما در خراسان جنوبی بهعنوان یکی از استانهای مرزی کشور بحث پیمانسپاری و مشکلات ارزی با کشور افغانستان است.
او با بیان اینکه افغانستان خود از نظر پولشویی و امنیت با مشکلاتی روبهرو است، اظهار کرد: باید تلاش خود را برای رفع مشکل تبادلات مالی و ارزی با کشور افغانستان به کار گیریم چراکه این موضوع به تولیدکنندگان آسیب زده است.
رئیس کمیسیون صنعت اتاق بیرجند ادامه داد: شاید در مبادلات خرد مشکل خاصی وجود نداشته باشد ولی صنایع بزرگ در خراسان جنوبی که کالای سنگین به ترکیه و افغانستان صادر میکنند در حوزه تبادلات مالی و ارزی با مشکل جدی روبهرو هستند.
امینی گفت: اینکه بانکها در هر روز سهمیه خاص و مشخصی برای ثبت دلار در سامانه ثنا دارند نیز قصه پر غصه طولانی دیگری است که بارها با آن روبهرو بودهایم.
او یادآور شد: یکبار برای همیشه متولیان و تصمیمگیران این مسئله را حل کنند که یک واحد تولیدی و صادراتی بزرگ چگونه چند هزار دلار را در ارتباط با کشور افغانستان مبادله کند چراکه در حال حاضر این یک معضل بزرگ است.
علیرضا خامه زر، رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات اتاق بیرجند نیز گفت: با همه موضوعات و مسائل چون رقابتهای منفی سایر کشور برای تجارت و ناامنی و دیگر ناملایمات هنوز هم یک بازار بزرگ صادراتی است.
او افزود: در سال 97 بالغبر سه میلیارد دلار صادرات به افغانستان داشتهایم که کل مبادلات ما با اتحادیه اروپا است و میتوان با برنامهریزی دقیقتر بر روی کالاهایی چون گازوئیل، آرد و مصالح ساختمانی این آمار را افزایش داد.
رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات اتاق بیرجند ادامه داد: باید نگاه امنیتی صرف به افغانستان را تغییر داده و علاوه بر آن بازار کشوری چون پاکستان را نیز در اولویتهای بعد قرار دهیم چراکه با توجه به جمعیت بالای آن پاکستان نیز یک بازار بزرگ است.
خامهزر افزود: در ارتباط با افغانستان علاوه صادرات باید بر روی واردات از این کشور نیز توجه داشته باشیم چراکه در حال حاضر میزان واردات ما از کشور افغانستان در حدود 100 میلیون دلار است.
او یادآور شد: یکی از اقدامات ما شرکت در نمایشگاههای بینالمللی است چراکه این اتفاق در بازاریابی برای شرکتهای خراسان جنوبی نقش فراوانی دارد.
اکبری عضو هیئترئیسه اتاق بازرگانی بیرجند نیز در این دیدار با اشاره به شرایط خاص و ویژه خراسان جنوبی گفت: خدمات بازرگانی و گمرکی استان ما بهواسطه مرزی بودن با استانهای مرکز کشور تفاوت دارد و از این نظر باید نگاه متفاوتی به آن داشته باشیم.
او افزود: ما مرز مشترک طولانی با افغانستان داشته و از طرف دیگر با سیستان و بلوچستان که استان هممرز با پاکستان است، همسایه است.
فرامرزی، نائب رئیس اتاق بازرگانی بیرجند نیز در این دیدار با تأکید بر اهمیت نقش خراسان جنوبی در ارتباط تجاری با کشور افغانستان گفت: امیدواریم با تأیید نهایی انتخابات افغانستان این کشور همسایه به ثبات برسد تا از نظر اقتصادی نیز شرایط مطلوبتری را شاهد باشیم.
او با اشاره به ممنوعیت واردات برخی از کالاها به کشور افغانستان و نامطلوب بودن وضعیت جاده مرز تا ولایت فراه، گفت: بهبود این مشکلات میتواند موانع را از سر راه تبادلات ارزی با کشور افغانستان بردارد و با انگیزه بیشتری اقدام به کار تجاری کنیم.