نخستین نشست کمیسیون تخصصی کشاورزی، آب و منابع طبیعی اتاق ساری در سال 99 بهمنظور بررسی وضعیت کشتارگاهها و مرغداریها با توجه به کاهش مصرف به دلیل شیوع کرونا، با حضور رئیس اتاق ساری و مدیران مربوطه در بخش دولتی و خصوصی برگزار شد.
عبداله مهاجر دارابی رئیس اتاق ساری با اشاره به شیوع کرونا و مشارکت بخش خصوصی در تأمین بخشی از اقلام بهداشتی موردنیاز بیمارستانها و مراکز درمانی گفت: موضوع کرونا و ضرر و زیانی که وارد آورد بهتمامی بخشها بوده و جنبه عمومی داشته، اما امر مسلم و شاه کلیدی که میتواند این مشکلات مقطعی را حل کند، «مدیریت شرایط» است.
او افزود: در نخستین جلسه کمیسیون تخصصی کشاورزی شاهد حضور نمایندگان بخش دولتی و خصوصی هستیم که نگاه خوبی به موضوع دارند و انشا الله بهزودی در جلسه شورای گفتوگو به نتیجه قابل قبولی خواهیم رسید.
خسارت بخش طیور قابلمقایسه با سایر اصناف نیست
رئیس کمیسیون تخصصی کشاورزی، آب و منابع طبیعی اتاق ساری با اشاره به ضرر و زیان وارده به صنعت مرغ مازندران، گفت: خسارتهای دیگر اصناف یکسوی قضیه است و آنچه بر کشتارگاهها و مرغداریها، اتحادیهها و شرکتهای مربوطه وارد آمد، بخش دیگر قضیه است زیرا قسمت مهمی از صنعت مرغ کشور وابسته به فعالیت مرغداریها و کشتارگاههای مازندران است و این صنعت در بحبوحه کرونا همچنان در سنگر تولید حضور داشت.
امیر میران آملی به بحث نهادهها، صادرات مرغ، پشتیبانی، گمرک و ظرفیت سردخانهها اشاره و بیان کرد: کشتارگاهها و مرغداریها را نمیتوانیم تعطیل کنیم، در شرایط فعلی نیاز است که دولت حمایت کند و با توجه به اینکه ماه رمضان و در ادامه بهمرورزمان شرایطی را برای گشایش واحدهای صنفی بهویژه در بخش گردشگری را در پیش داریم، امیدواریم بخش قابلتوجهی از خسارت به صنعت طیور جبران شود.
اتحادیه مرغداران تنظیم بازار مرغ را در دست بگیرد
مهدی گلچوب، مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری مازندران با توجه به کمبود ظرفیت سردخانهای در مازندران اظهار کرد: سازمانهای دامپزشکی و جهاد کشاورزی نسبت به معرفی سردخانههای موردنیاز و دارای استاندارد اقدام کنند.
او ادامه داد: طی روزهای آینده شرکت پشتیبانی امور دام در جهت تخلیه مرغداریها و باز کردن ظرفیت جدید برای مرغهای جدید اقدام کند.
نماینده استانداری مازندران بیان کرد: اتحادیه مرغداران مازندران بهعنوان ستاد تنظیم مرغ استان وارد عمل شود و هر روز گزارش کاملی از آخرین وضعیت کشتار و قراردادهای انجام شده را با ذکر تمامی مشخصات اعلام کند.
گلچوب با اشاره به کارشکنیهایی که برخی از افراد سودجو برای ضرر به صنعت مرغ در رسانهها و شبکههای اجتماعی به دنبال آن هستند، گفت: اگر مشاهده شد که مرجعی رسمی یا غیررسمی به هر طریقی در این زمینه قصد ضربه زدن به بازار مرغ را دارد، سریعاً به ستاد و استانداری اطلاعرسانی شود.
دولت، مرغ مازاد را خریداری میکند
حسینقلی قوانلو، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مازندران با توجه به اینکه با توجه به خرید قبلی 70 هزار تن مرغ و وجود مرغ مازاد در استان، افزود: اما بااینحال، استان مازندران در جمعآوری میزان مرغ مازاد از طریق شرکت پشتیبانی امور دام، بهترین عملکرد را داشت.
او با بیان اینکه دولت اعلام کرده است که مرغها از مرغداران خریداری شود، اظهار داشت:اکنون یک فشار روانی بر مرغداران وارد آمده است، لذا دولت در حد توان مرغها را خریداری و بالاخره دیر یا زود پول آن را پرداخت میکند تا این فشار از مرغداران برداشته شود.
رئیس سازمان صمت مازندران تأکید کرد که برای جلوگیری از مشکلات تولید مازاد، بهتر است که صاحبان این صنف در سامانه توزیع، میزان جوجه ریزی را تأیید و به همان میزان در سامانه خرید کنند. این موضوع باید جا بیفتد که مرغداران فعالیت خود را بر اساس سامانه توزیع پیش ببرند که اگر مشکلی هم ایجاد شد، پاسخگویی با سرعت و مدیریت بهتری پیش برود.
این مسئول گفت: اکنون تعرفه صادرات مرغ نیز صفر شده است، دولت این فضا را ایجاد کرده و دست صادرکنندگان را باز گذاشته که مرغ را صادر کنند و از عواید آن برخوردار باشند.
قوانلو ابراز امیدواری کرد که بخش عمدهای از مصرف مرغ در رستورانها و مراسمات با تصمیم ستاد ملی مبارزه با کرونا بهزودی از سر گرفته شود و انشا الله تا 15 روز آینده خبرهای خوشی خواهیم داشت.
نیازمند 3 تا 4 هزار تن ظرفیت سردخانهای در مازندران هستیم
مدیرکل پشتیبانی امور دام مازندران اظهار کرد: نهادهها برای مصرف در مرغداریها به میزان موردنیاز در بنادر وجود دارد، اخیراً 6 کشتی در اسکله با بار نهادهها پهلو گرفتهاند که باید تخلیه شوند که گمرک و بندر باید همکاری و تلاش لازم را داشته باشند.
سید محمد جعفری گفت: لازم است که تصمیمی برای مرغهای با وزن بالا گرفته شود و تولیدات خارج از وزن را مدیریت کنیم. فعلاً مرغداریها مرغها را تا پایان هفته جاری نگهداری میکنند تا تعیین تکلیف شوند.
او پیشنهاد داد: قیمتگذاری مرغ زنده در برنامه کمیسیون کشاورزی اتاق و سازمانهای مربوطه باشد که مدیریت بهتری صورت بگیرد.
جعفری با اشاره به کمبود سردخانه در مازندران، افزود:نیاز به ظرفیت سردخانهای 3 تا 4هزار تنی داریم، البته کمبود سردخانه در تمام کشور است اما برای استان مازندران از حساسیت بیشتری به این دلیل که بخش عمدهای از تولید مرغ کشور را دارد، برخوردار است.
مرغداریها از دان آماده استفاده کنند
سید حسین رضوانی، مدیرکل دامپزشکی استان مازندران با اشاره به فعالیت جهادی و سختی که کشتارگاهها و مرغداریها در روزهای کرونایی داشته و دارند، گفت: دامپزشکی و بهداشت نیز در کنار آنها بوده است، خسارتها قابلتوجه است اما شرایط به همین صورت نخواهد ماند، دولت هم برنامههایی دارد.
او افزود: بیش از 2 هزار واحد مرغداری در استان فعالیت دارند که تولید مرغ کشور بسته به حیات این واحدهاست، نیازمند ابزار اجرایی مناسبی برای برونرفت آنها از شرایط فعلی هستیم ضمن اینکه مرغداران باید همگام با تصمیمات اجرایی پیش بروند.
مدیرکل دامپزشکی مازندران گفت: در بحث نهادهها نیز، در سال قبل جلساتی با اتحادیهها و مرغداران برگزار شد، یکی از مشکلات مصرف سنتی بود و قرار شد که از نهادههای آماده استفاده کنند و دان خام توزیع نشود اما بازهم در اجرا مشکلاتی وجود دارد و همچنان بسیاری از مرغداریها از روش سنتی استفاده میکنند که اصلاً هم بهصرفه نیست.
تو تأکید کرد: کارخانههای تولید دان نیز باید اعتماد خریداران را جلب کنند تا خوراک صنعتی که کنترل و تأیید شده است بهجای خوراک سنتی وارد واحدهای دام و طیور و آبزیان شود. تداوم این روند نیز سبب افزایش کیفیت محصولات کارخانهها و رضایت مشتریان میشود.
50 درصد بازار مرغ تحت تأثیر ویروس کرونا
عطا اله حسنزاده مدیرعامل اتحادیه مرغداران مازندران نیز در سخنانی از ظرفیت تولید ماهانه 24 هزار تن مرغ در استان و همچنین از دست رفتن 50 درصد بازار مرغ به دلیل کرونا گفت و عامل کمبود ظرفیت سردخانهای را نیز در این زمینه قابلبحث دانست.
او قیمت فروش مرغ را 6 هزار و 500 تا 7 هزار تومن اعلام و اظهار کرد: در شرایط فعلی، مرغدارها به ازای تولید هر کیلو گوشت مرغ، حدود 3 هزار تومن متضرر میشوند.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران مازندران ضمن بیان اینکه دولت باید تسهیلات ویژهای را در اختیار مرغداران قرار بدهد، بر توزیع ذرت و سویا از طریق تشکلها تأکید کرد تا هم حلقه واسطه در افزایش قیمتها قطع شود و هم محصول باکیفیت وارد مرغداریها شود.
خرید دان آماده، به نفع مرغدار است
حسین کیهانی، مدیرعامل شرکت تعاونی تأمین نیاز تولیدکنندگان خوراک دام، طیور، آبزیان و مکمل سازان مازندران گفت: در این استان،2 هزار و 144 واحد مرغداری با حدود 40 میلیون تن ظرفیت فعالیت میکنند و ماهانه 11 میلیون و 500 هزار تن تولید دارند و میزان مصرف دان موردنیاز آنها، 57 هزار و 500 تن است.
او با انتقاد از اینکه هنوز برخی مرغداران از روش تغذیه سنتی در مرغداریها استفاده میکنند، اظهار داشت: اگر این روش حذف و در واقع از ریختوپاشها جلوگیری شود، سالانه 414 میلیارد تومان میتوانیم صرفهجویی کنیم.
این مسئول ادامه داد: بهیقین، اگر مرغداریها از دان آماده استفاده کند به نفع آنهاست؛ هم صرفهجویی در قیمت و مصرف است و هم محصول باکیفیت تحویل میگیرند، تأکید داریم که ذرت کنجاله، سویا و جو خام نباید در اختیار مرغدار قرار بگیرد بلکه خوراک آماده را باید از اتحادیه دریافت کنند.
او یادآور شد: در استان مازندران 50 واحد تولید خوراک دام و طیور و آبزیان با ظرفیت 2 میلیون تن در سال، فعال است.