به دلیل تحریمهای آمریکا سردترین حالت ممکن خود را تجربه می کند. وضعیت بازار نفت به شکلی است که دولت شرایط «اداره کشور بدون نفت» را تجربه میکند. اما معلوم است که تداوم این شرایط و حضور کمرنگ بازار نفت در بازارهای جهان حتماً مشکلات زیادی را پیش روی کشور قرار خواهد داد.
نرسی قربان، فعال حوزه نفت، در این باره اظهار داشت: درباره اینکه گفته میشود دولت کشور را بدون نفت اداره میکند باید پرسید، اداره دقیقاً یعنی چه؟ آیا اداره بدون نفت، مشکلات را کمتر کرده است یا مردم همچنان گرفتاریهای زیادی دارند؟ بله، دولت کشور را بدون دلارهای نفتی مدیریت میکند، اما مردم روزبهروز مشکلات معیشتی بیشتری پیدا میکنند. این یعنی کاهش درآمدهای نفتی، اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار داده است.
این کارشناس انرژی در ادامه گفت: وقتی نفتمان در بازارهای جهانی به فروش نمیرسد، طبیعی است که همه چیزمان به هم میریزد و به همین دلیل باید قبول کنیم که تحریم نفت ما را به شدت گرفتار کرده است. ما حتی نمیتوانیم نفت را به فراوردههای نفتی تبدیل کنیم. راهاندازی یک پالایشگاه حدود پنج میلیارد دلار بودجه لازم دارد که دولت برای تامین این مقدار ارز دچارمشکل است. حتی اگر بتوانیم فراوردههای نفتی تولید کنیم، به دلیل قرار گرفتن در شرایط تحریم امکان صادراتمان بسیار محدود است و به همین خاطر فکر کردن به انجام این کار اشتباه است و با واقعیتها همخوان نیست.
او توضیح داد: مشکل ما دقیقاً نداشتن تعامل مثبت با نظام بینالملل است. به همین دلیل در حالی که سایر کشورها تمایل زیادی به مراودههای اقتصادی و تجاری با ایران دارند، اما به دلیل فضای دیپلماسیای که بر آن اصرار داریم، همیشه در تحریم هستیم و در نتیجه از حضور در عرصه تجارت بینالملل باز میمانیم. مخلص کلام اینکه، ما چارهای جز تعامل با دنیا نداریم.
نرسی قربان در پایان صحبتهایش گفت: نفت موهبتی ارزشمند برای کشورهای نفتخیز است. ای کاش شرایط طوری رقم بخورد که ایران به عنوان یکی از کشورهای مهم منطقه نفتخیز خاورمیانه، بتواند در عرصه تجارت جهانی نقش مطلوبی ایفا کند.