رادیو مجازی اتاق ایران - ۳ بهمن 1403

رئیس اتاق ساری در واکنش به آمارهای اعلامی درباره بازگشت ارز صادراتی

تعهدات ارزی بخش خصوصی کمتر از 3 میلیارد دلار است

عبداله مهاجر دارابی، رئیس اتاق ساری می‌گوید: بر اساس آمارهای واقعی که از سوی پارلمان بخش خصوصی جمع‌آوری شده است، مجموع ارز صادراتی که به کشور برنگشته است به 8.7 میلیارد دلار می‌رسد که از این میزان 5 میلیارد دلار به تعهدات شرکت‌های خصولتی مربوط می‌شود.

29 تیر 1399 - 10:51
کد خبر : 33938
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک
عبداله مهاجر دارابی، رئیس اتاق ساری می‌گوید: بر اساس آمارهای واقعی که از سوی پارلمان بخش خصوصی جمع‌آوری شده است، مجموع ارز صادراتی که به کشور برنگشته است به 8.7 میلیارد دلار می‌رسد که از این میزان 5 میلیارد دلار به تعهدات شرکت‌های خصولتی مربوط می‌شود.

عبدالله مهاجر، رئیس اتاق مازندران

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ساری با بیان اینکه غالب فعالان اقتصادی ارز حاصل از صادرات را بازگردانده‌اند، گفت: عدم تعهدات ارزی بخش خصوصی کمتر از 3 میلیارد دلار است درحالی‌که تعداد بخش خصولتی به حدود 5 میلیارد دلار می‌رسد.

رئیس اتاق ساری با اشاره به بخشنامه‌ای که در سال 97 از سوی بانک مرکزی مبنی بر اینکه صادرات زیر یک‌میلیون دلار نیازی به وارد کردن ارز نیمایی ندارند، گفت: با توجه به اینکه 50 درصد صادرات مازندران به عراق و افغانستان و کشورهای حاشیه خزر است، اختصاصاً برای عراق و افغانستان هم نگاه بر این بود که مبادلات با ریال انجام شود.

عبداله مهاجر دارابی در گفت‌وگو با شبکه اقتصاد ایران، افزود: درخواست فعالان اقتصادی این است که اولاً رئیس‌کل بانک مرکزی واقعیت‌های بازار را ببیند و دوم اینکه عدد 27 میلیارد دلاری که درباره ارز برگشت نشده به کشور ارائه شده نیز شفاف‌سازی شود.

او با اشاره به بررسی‌هایی اتاق ایران در حوزه بازگشت ارز حاصل از صادرات، تصریح کرد: مجموع ارز بازگشت نشده به کشور، زیر 9 میلیارد دلار یعنی حدود 8 میلیارد و 700 میلیون دلار است که از این میزان حدود 5 میلیارد دلار معادل 57.5 درصد کل ارز مربوط به شرکت‌های خصولتی مانند فولاد و پتروشیمی است که از وابستگان بخش دولتی محسوب می‌شوند.

رئیس اتاق ساری با تأکید بر اینکه کمتر از 3 میلیارد دلار مربوط به بخش خصوصی است که تعهدات خود را انجام نداده‌اند، گفت: تعهدی که ما به‌عنوان بخش خصوصی برای خود داریم و تعهدی که دولت و بانک مرکزی برای خود تعریف می‌کند باید همراه با پایبندی باشد.

رئیس اتاق ساری با بیان اینکه تقبل مسئولیت‌ها نباید یک‌طرفه باشد، افزود: وقتی دولت هزار دلار را نمی‌تواند ازنظر قانونی جابجا کند و این مهم را از بخش خصوصی می‌خواهد، باید فرصت مناسب را نیز در اختیار فعالان اقتصادی قرار بدهد.

او اظهار کرد: امروز بخش خصوصی می‌خواهد که ارز حاصل از صادرات را برگرداند و با ریالی که به دست می‌آورد منافع خود را بیشتر تأمین کند تا اینکه مثلاً بیاید ارز را با قیمت گزاف بفروشد.

مهاجر دارابی با بیان اینکه باید واقعیت‌ها را ببینیم و اگر واقعیت‌ها در دسترس نیست آمار غیرواقعی را ارائه ندهیم تأکید کرد: بخش خصوصی تنها 3 میلیارد دلار از تعهدات ارزی خود را انجام نداد و نباید آن‌قدر این مسئله را بزرگ کنیم و بگوییم 27 میلیارد دلار بوده است.

او ادامه داد: این عدد شاید جفا به بخش خصوصی باشد و این حق او نیست که در شرایط تحریمی این سال‌ها و این روزها، چنین جفایی را در خود ببیند.

رئیس اتاق ساری با اشاره به اینکه بانک مرکزی اسامی 140 فعال اقتصادی مازندران را نیز در لیست افرادی که به تعهدات ارزی خود عمل نکرده‌اند آورده است، تصریح کرد: با رصدی که انجام دادیم، غالب آنها به تعهداتشان عمل کردند، به‌عنوان نمونه نام یک شرکت لبنیاتی مازندرانی فعال در کشور عراق که 40 تا 45 درصد حجم صادرات مازندران را دارد نیز در لیست قرار گرفته اما این شرکت طبق آمارها، 90 درصد تعهداتش را انجام داده، به‌طوری‌که یا صادرات را به ارز نیمایی بازگردانده و یا با صادرات در مقابل واردات تعهد خود را انجام داده است.

مهاجر دارابی ادامه داد: در برخی موارد ممکن است، تعهدات ثبت نشده باشد و این مشکل صادرکنندگان نیست. اگر گاهی در تعهدات قصور می‌شود که آن‌هم بسیار اندک است، بخش خصوصی به دنبال انجام ندادن تعهدات نیست اما مشکل دارد، مواردی داشتیم که دوستان ما برای انجام تعهد ارزی نمی‌توانند به بانک ورود پیدا کنند و کارشان را انجام دهند. هنوز هم کالاهایی از سال 97 و 98 در گمرک مانده که ترخیص نشده‌اند.

وی با اعلام اینکه در سال 97 حدود 375 میلیون دلار و در سال 98 نیز حدود 270 میلیون دلار صادرات از مازندران انجام شد، گفت: در این دو سال، عدم تعهدات ارزی زیر 100 میلیون دلار بوده است که 70 تا 95 درصد آنها نیز در ادامه به تکلیف خود عمل کردند.

رئیس اتاق ساری بیان کرد: غالب شرکت‌های مازندرانی زیر یک‌میلیون دلار صادرات دارند، و باید نگاه را به سمت واقع‌گرایی ببریم و بدانیم که بخش خصوصی در کنار دولت و نظام است.

این فعال اقتصادی خواستار اعتمادسازی در زمینه تعهدات ارزی شد و عنوان کرد که همین حالا بخش خصوصی در زمینه برگشت ارز حاصل از صادرات دلسرد شده است، ازاین‌رو از بانک مرکزی انتظار می‌رود که راستی آزمایی پیشه کند.

مهاجر دارابی با بیان اینکه بخش خصوصی با همه مشقت‌ها به دنبال تولید و صادرات است، یکی از راه‌های تحقق جهش تولید را صادرات عنوان و اظهار کرد: اگر اعتمادی که بخش خصوصی به دولت و نظام دارد، بشکند، چندان نباید انتظار داشته باشیم که این بخش پای‌کار بیاید، بنابراین ترمیم این شرایط باید در اولویت باشد.

موضوعات :
در همین رابطه