رئیس کمیسیون کسبوکارهای دانش بنیان اتاق ایران در نشستی مجازی با اعضای این کمیسیون با اعلام این خبر که مجموع نظرات اتاق ایران درباره طرح 13 مادهای «جهش تولید دانش بنیان» پس از پیگیری در کمیسیون صنعت مجلس مورد توجه قرار گرفته است، گفت: این طرح ابتدا در کمیسیون صنعت مجلس به عنوان کمیسیون اصلی مورد بررسی قرار گرفت و پس از برگزاری جلساتی با اعضای دیگر کمیسیونهای مربوطه، نظرات تجمیع شده اتاق ایران درباره این طرح با 13 ماده اصلی اعمال شد و به جمعبندی اولیه رسید.
افشین کلاهی، رئیس کمیسیون کسبوکارهای دانش بنیان اتاق ایران در ادامه به تغییرات اعمالشده در این سند اشاره و تشریح کرد: طبق پیشنهاد کمیسیون دانش بنیان اتاق ایران مصادیق و رشتههای خاص ذکر شده در سند به دلیل ماهیت رو به تغییر و رشد سریع صنایع دانش بنیان حذف شد و دستگاههای اجرایی موظف شدند رشتههای دارای اولویت خود را برای قرار گرفتن در دایره شمول این قانون، اعلام کنند.
این فعال اقتصادی افزود: طبق این سند کالاهای هایتک که برای اولین بار در کشور تولید میشوند، میتوانند بدون تشریفات در مزایدهها و مناقصات شرکت و دستگاههای اجرایی که تولیدات دانش بنیان در حوزه فعالیت آنها باشد نمیتوانند مجوز جدیدی را دریافت کنند. از سوی دیگر ضمانتنامههایی که از سوی صندوق نوآوری و شکوفایی و صندوقهای زیرمجموعه آن صادر شود از سوی دستگاههای اجرایی پذیرفته میشود.
به گفته وی شرکتهای دانش بنیان میتوانند در ساختمانهای غیرتجاری مستقر شوند. شهرداری نیز در این زمینه موظف به همکاری شده است. دولت نیز باید تا پنج سال املاک و مستغلات مازاد خود را برای بهرهبرداری تولیدی در اختیار شرکتهای دانش بنیان برای بهرهبرداری تولیدی قرار دهد.
این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران به رسمیت یافتن داراییهای نامشهود در شرکتهای دانش بنیان اشاره کرد و گفت: این بند همچنان به قوت خود باقی است و طی آن از شرکتهای دانش بنیان خواسته میشود تا هزینههای تحقیق و توسعه خود را از 5 سال پیش در دفاتر ثبت کنند و دولت این هزینهها را به عنوان افزایش سرمایه شرکت دانش بنیان از آنها میپذیرد.
رئیس کمیسیون کسبوکارهای دانش بنیان با تأکید بر اینکه هنوز امکان بهروزرسانی و اعلام نظر برای بهبود برخی نکات در سند جهش تولید دانش بنیان وجود دارد، گفت: این سند در ابتدا 33 بند داشت که پس از اعلام نظرات بخش خصوصی و همین طور سایر کمیسیونهای مجلس به 13 بند خلاصه شده که میتوان گفت تاکنون اغلب خواستههای بخش خصوصی در آن اعمالشده است هرچند همچنان چند نکته برای پیگیری باقی مانده است.
به گفته او سند نهایی جهش تولید دانش بنیان تا سه ماه دیگر در صحن علنی مجلس بررسی میشود.
کلاهی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به راهاندازی و شروع به کار مرکز نوآوری (شتابدهی صادرات) اتاق ایران، یادآور شد: طرح راهاندازی این مرکز چندسالی است در کمیسیون کسبوکارهای دانش بنیان در حال بررسی است و خوشبختانه امسال پس از دریافت تأییدیههای مقدماتی از سوی هیات رئیسه اتاق ایران وارد مرحله اجرایی شد و مرداد ماه به افتتاح رسید، در حال حاضر اعضای کمیسیون تمام تلاش خود را به کار گرفتهاند تا این مرکز با توان کامل به فعالیت بپردازد.
او افزود: در حال حاضر با توجه به ماهیت فعالیتهای اتاق ایران، تمرکز اصلی مرکز نوآوری بر حوزه صادرات و شتابدهی صادرات است.
در ادامه محسن میرصدری از حاضران در این نشست بر ایجاد ظرفیت برای صدور مجوزهای بینالمللی در داخل کشور تأکید کرد و گفت: پیشنهاد میکنم به جای اینکه استانداردهای بینالمللی را حذف و مجوزهای داخلی را جایگزین آن کنیم بهتر است در این سند ظرفیتی برای صدور استانداردهای بینالمللی در داخل کشور دیده شود تا فرصتهای صادراتی در آینده را از دست ندهیم.
او همچنین در راستای توسعه تولید برق پاک پیشنهاد داد: در این سند، بندی قرار داده شود تا دستگاههای دولتی و وزارتخانهها موظف شوند بخشی از برق مصرفیشان را از انرژیهای تجدید پذیر تهیه کنند.
در ادامه کاظم علی از حاضران در این نشست مجازی، با بیان اینکه عدم درک شرایط بینالملل و حوزه هایتک و نگاه کوتاه مدت به بازار داخلی باعث شده شرکتهای داخلی که نگاه صادراتی دارند با مشکلاتی مواجه شوند، گفت: برای سال جاری پیش بینی شده بود که حدود 200 میلیون دلار صادرات محصولات بایوتکنولوژی داشته باشیم اما تاکنون تنها 20 میلیون دلار صادرات داشتیم. وزارت بهداشت متولی تمام امور صادرات، واردات، تخصیص ارز و غیره در حوزه سلامت است ولی در بحث صادرات محصولات بایوتکنولوژی نیازمند حمایت ویژه از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هستیم.
سحر بنکدارپور دبیرکل مجمع تشکلهای دانش بنیان نیز از برگزاری دورههای آموزشی مشترک میان مجمع، کمیسیون دانش بنیان اتاق خبر داد و تصریح کرد: این دورهها در راستای توانمندسازی شرکتهای دانش بنیان در حوزههای عمومی و تخصصی و طبق نیاز آنها در نظر گرفته شده است. همین طور اعضا میتوانند دورهها و موضوعات مورد نظرشان را پیشنهاد دهند.