صندوق بینالمللی پول (IMF) در بهروزرسانی گزارش «دورنمای اقتصاد منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی» اعلام کرد تولید ناخالص داخلی این منطقه امسال ۴.۱ درصد افت میکند. پیشبینی اخیر ۱.۳ درصد در مقایسه با پیشبینی آوریل ۲۰۲۰ این وامدهنده مورد بازبینی نزولی قرار گرفته است. انتظار میرود اقتصادهای صادرکنندگان نفت در خاورمیانه و شمال آفریقا آسیب بیشتری دیده و ۶.۶ درصد در سال ۲۰۲۰ کوچک شوند.
بر اساس این پیشبینیها، 6 کشور عضو شورای همکاری خلیجفارس شامل بحرین، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی با افت 6 درصدی اقتصادهایشان در سال ۲۰۲۰ روبرو میشوند و سپس رشد ۲.۳ درصدی در سال ۲۰۲۱ خواهند داشت.
اقتصاد عربستان سعودی در سهماهه دوم هفت درصد کوچک شد و تحت تأثیر سقوط قیمت نفت و شیوع پاندمی ویروس کرونا، نرخ بیکاری در این کشور به رکورد بالایی صعود کرد.
طبق گزارش صندوق بینالمللی پول، چشمانداز ضعیف احیای اقتصاد جهانی و قیمتهای پایین نفت فاینانس صادرکنندگان نفت خاورمیانه را همچنان تحتفشار قرار میدهد و ریسکهای نزولی غالب بوده و دورنما را تیره کردهاند.
این وامدهنده جهانی خاطرنشان کرد در کوتاهمدت تا میانمدت، مازاد عرضه و ذخایر بزرگ همچنان مایه نگرانی ماندهاند و تقاضا برای نفت باوجود بهبود ترافیک جادهای، به دلیل حجم اندک ترافیک هوایی پایین میماند. منحنی معاملات نفت نشان میدهد که قیمتها از ۴۱ دلار در سال ۲۰۲۰، بهسوی ۴۸ دلار در هر بشکه در میانمدت افزایش پیدا میکنند و حدود ۲۵ درصد پایین میانگین قیمت سال ۲۰۱۹ میمانند.
جهاد آزور، مدیر دپارتمان خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بینالمللی پول به شبکه سیان بی سی گفت: پیشبینیها برای قیمتهای نفت بین ۴۰ تا ۴۵ دلار برای اوایل سال آینده و برای کل سال ۲۰۲۱ بین ۴۰ تا ۵۰ دلار است. این قیمت تقریباً نصف قیمت ۸۰ دلار است که عربستان سعودی برای متوازن کردن بودجهاش به آن نیاز دارد.
قیمت نفت مهمترین عامل برای احیای اقتصاد صادرکنندگان نفت بهخصوص کشورهایی مانند عربستان سعودی، عراق، ایران، امارات متحده عربی، بحرین و کویت است که این کالا عمده درآمدهایشان را تشکیل میدهد. اگرچه قیمتهای نفت از سقوط تاریخی که در مارس داشتند، بهبود پیدا کردهاند اما شاخص نفت برنت همچنان حدود ۴۰ درصد پایینتر از سطح قیمت پیش از شیوع ویروس کرونا مانده است و در معاملات روز دوشنبهبازار لندن ۴۲ دلار و ۸۷ سنت در هر بشکه معامله شد.
دورنمای تقاضا برای نفت در بحبوحه موج جدید شیوع ویروس کرونا که همه مناطق جهان را فراگرفته و ابهامات نسبت به بسته محرک مالی آمریکا و انتخابات ریاست جمهوری این کشور ضعیف مانده است. آژانس بینالمللی انرژی در سپتامبر دورنمای تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۲۰ را به ۹۱.۷ میلیون بشکه در روز کاهش داد که در مقایسه با سال گذشته ۸.۴ میلیون بشکه در روز کاهش نشان میدهد. اوپک دورنمای تیرهتری را برای امسال متصور است و پیشبینی خود از تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۲۰ را ماه گذشته به ۹۰.۲ میلیون بشکه در روز کاهش داد که ۹.۵ میلیون بشکه در روز کاهش سالانه نشان میدهد. این گروه دورنمای تقاضا برای نفت را ضعیف توصیف کرده و هشدار داده که ریسکها بالا مانده و به سمت نزول متمایل هستند.
بر اساس گزارش شبکه سیان بی سی، آزور بر تنوع سازی اقتصادی و ادامه اقدامات ایمنی در برابر شیوع ویروس کرونا بهعنوان اقدامات کلیدی برای تحکیم اقتصادهای منطقه تأکید کرد.