رادیو مجازی اتاق ایران ۲ دی 1403

رئیس اتاق بیرجند

کاهش قیمت زعفران ناشی از افزایش عرضه در فصل برداشت است

محسن احتشام، رئیس اتاق بیرجند می‌گوید: کاهش قیمت زعفران ناشی از افزایش عرضه این محصول در فصل برداشت بوده و گرچه شیوع کرونا نیز مشکلاتی را برای برداشت زعفران به وجود آورده اما هم وضعیت تولید خوب است و هم وضعیت بازار آن بهبود می‌یابد.

24 آذر 1399 - 11:52
کد خبر : 35790
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک
محسن احتشام، رئیس اتاق بیرجند می‌گوید: کاهش قیمت زعفران ناشی از افزایش عرضه این محصول در فصل برداشت بوده و گرچه شیوع کرونا نیز مشکلاتی را برای برداشت زعفران به وجود آورده اما هم وضعیت تولید خوب است و هم وضعیت بازار آن بهبود می‌یابد.

محسن احتشام، رییس اتاق بیرجند

رئیس اتاق بیرجند با اشاره به کاهش قیمت زعفران در فصل برداشت این محصول گفت: با توجه به شیوع کرونا بسیاری از کارگران حاضر به چیدن گل زعفران از زمین و باز کردن گل نبودند که این موضوع نیز مشکلاتی را برای کشاورزان حوزه زعفران ایجاد کرده است.

محسن احتشام، با اذعان به اینکه طی سال‌های اخیر توسعه سطح زیر کشت زعفران را در استان و کشور داشته‌ایم، گفت: اما در زمینه مکانیزاسیون برداشت و جداسازی گل مورد غفلت واقع شده است.

او افزود: خوشبختانه دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف دستگاهی برای باز کردن گل زعفران ساخته‌اند که بسیار ارزشمند است و می‌توان برای سال آینده برای استفاده از این دستگاه برنامه‌ریزی کرد.

رئیس اتاق بیرجند با بیان اینکه در برخی از مناطق کشور بدون توجه به بحث آمایش سرزمینی بالاتر از توان اقدام به کشت زعفران شده است، عنوان کرد: قیمت محصول با عرضه و تقاضا در ارتباط است و در فصل برداشت عرضه زیاد و تقاضا ثابت است.

او با اشاره به تدوین طرح جهش تولید و صادرات زعفران در شهریورماه سال گذشته توسط شورای ملی زعفران و تقدیم آن به مسئولان گفت: اگر این طرح به مرحله اجرا برسد بسیاری از مشکلات و نارضایتی‌های حوزه زعفران برطرف خواهد شد.

کشاورزان برای فروش زعفران عجله نکنند

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و بازرگانی بیرجند ادامه داد: امسال قرار بود هزار میلیارد تومان به خرید زعفران در سه استان خراسان رضوی، خراسان جنوبی و خراسان شمالی اختصاص یابد تا در قالب تسهیلات با سود ۱۵ درصد و دوره بازپرداخت یک‌ساله به صادرکنندگان پرداخت شود اما محقق نشد.

او با تأکید بر اینکه شورای ملی زعفران یک تشکل برای سیاست‌گذاری‌ها و ارائه طرح و برنامه است، عنوان کرد: هم‌اکنون با پایان یافتن فصل برداشت قیمت زعفران به ثبات رسیده است.

احتشام عنوان کرد: کشاورزان در فروش محصول خود عجله نکنند زیرا شرایط بهتری را برای این محصول پیش بینی می‌کنیم.

او با بیان اینکه ۹۵ درصد تولید زعفران دنیا در انحصار ایران است، تصریح کرد: متأسفانه با اینکه رتبه اول تولید را داریم اما تعیین‌کننده قیمت آن نیستیم و باید این مشکل احصا و برای رفع آن چاره‌ای اندیشیده شود.

رئیس شورای ملی زعفران اظهار کرد: یکی از درخواست‌ها این بود که جلوی صادرات متفرقه زعفران گرفته و برای صادرکنندگان این محصول کارت اهلیت صادر شود.

احتشام با تأکید بر اینکه باید جلوی چینی‌هایی که در بازار زعفران را خریداری و به نام خود صادر می‌کنند گرفته شود، ادامه داد: فرایند صادرات زعفران باید مدیریت شود تا بتوانیم در مقابل میزان بالای تولید ما تعیین‌کننده قیمت این محصول باشیم.

رشد ۱۵ درصدی صادرات زعفران

احتشام بیان کرد: در هفت‌ماهه سال جاری ازنظر وزنی صادرات زعفران نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۵ درصد رشد داشته اما با توجه به افت قیمت پایه صادراتی ازنظر ارزشی کاهش داشته‌ایم.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند گفت: محصولی که صادر می‌کنیم باید هم با استانداردهای داخلی و هم با استانداردهای بازار هدف مطابقت داشته باشد.

رئیس شورای ملی زعفران با اشاره به اینکه اخیراً استانداردهای اروپا به‌ویژه در زمینه باقیمانده سموم سخت‌گیرانه‌تر شده است، اظهار کرد: از این نظر باید آموزش‌های لازم را به کشاورزان بدهیم، هرچند اغلب کشاورزان ما در خراسان جنوبی از گذشته تا به امروز مصرف زیادی در استفاده از کودهای شیمایی نداشته‌اند.

احتشام تأکید کرد: باید به سمت محصول سالم و ارگانیک برویم چراکه چنین محصولاتی در دنیا طرفدار و خواهان دارد.

او در خصوص برند سازی محصول زرشک و زعفران استان، بیان کرد: نشان جغرافیایی این دو محصول ثبت شده و باید برای حفظ و حراست این برندها به سمت فرآوری و بسته‌بندی با کیفیت گام برداریم.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند با بیان اینکه باید با برند سازی و بازار سازی، این محصولات ثبت شده را به نام خراسان جنوبی در اذهان ماندگار کنیم، گفت: باید از صنایع کوچک فرآوری و بسته‌بندی زعفران و زرشک را حمایت و آن را نسبت به رقبا توانمند کنیم.

ضرورت ایجاد صرافی در مرزهای با افغانستان

احتشام به مشکل رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان بیرجند اشاره کرد و افزود: با توجه به اینکه صادرات با افغانستان به‌صورت ریالی انجام می‌شود یکی از مشکلات صادرکنندگان عدم امکان برگشت پول است که با توجه به قوانین بانک مرکزی درباره تعهد ارزی یک معضل است.

او پیشنهاد کرد: در مرز ماهیرود، مرزهای خراسان رضوی و … با کشور افغانستان صرافی‌های مجاز ایجاد شود تا بتوانند ارز صادرکنندگان را مبادله کنند و عملاً اسباب برگشت ارز حاصل از صادرات فراهم شود.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند با اشاره به اینکه نام‌گذاری سال‌های متمادی به موضوعات اقتصادی یک دلگرمی برای فعالان این حوزه است، گفت: اگر ارزیابی عملکردی داشته باشیم شاید در بسیاری از زمینه‌ها نتوانسته‌ایم این شعار را تحقق ببخشیم.

واحدهای تولیدی کوچک و متوسط حمایت شوند

او با اشاره به تحریم‌های ناجوانمردانه علیه ایران گفت: با توجه به این تحریم‌ها و شیوع کرونا نتوانسته‌ایم به توسعه صادرات بپردازیم.

او با بیان اینکه متأسفانه در سال جهش تولید انتظاری که در حمایت از صنایع کوچک و متوسط داشتیم محقق نشده است، بیان داشت: بخش اعظم اشتغال استان در واحدهای تولیدی و صنعتی کوچک و متوسط است اما در اعطای تسهیلات طی سال‌های اخیر برای این واحدها موفق عمل نشده و اعتبارات به سمت واحدهای بزرگ سوق داده شده است.

او با تأکید بر اینکه باید برای تولیدکننده انگیزه ایجاد کنیم و این انگیزه‌سازی به رشد و جهش تولید منجر می‌شود، اضافه کرد: متأسفانه با موانعی که بر سر راه تولیدکننده ایجاد می‌شود سوداگران و دلالان سود بیشترین سود را می‌برند.

احتشام با بیان اینکه بروکراسی بانکی در سال جهش تولید برای کمک به تولیدکنندگان هیچ تغییری نکرده است، بیان کرد: البته بانک‌ها در خراسان جنوبی همواره حامی تولیدکنندگان بوده‌اند ولی درهرحال تابع بخش‌نامه‌های بانک مرکزی هستند.

او اظهار کرد: ما جلسات مختلفی در قالب شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی در راستای رفع موانع تولید برگزار کردیم و بسیاری از مشکلات قابل‌حل در سطح استانی رفع شده است.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند با بیان اینکه بسیاری از مشکلات در سطح ملی است، و در استان مدیران نمی‌توانند برای آن تصمیم‌گیری کنند، بیان کرد: نمونه این مشکلات مسائل مرتبط در بحث تعهدات ارزی است که صادرکنندگان ما را با موانع بسیاری روبه‌رو کرده است.

موضوعات :
در همین رابطه