رادیو مجازی اتاق ایران - 12 آبان 1403

معاون بین‌الملل اتاق ایران

افزایش روابط اقتصادی ایران و ازبکستان نیازمند کاهش هزینه‌های حمل‌و نقل است

محمد رضا کرباسی معاون امور بین‌الملل اتاق ایران در دیداری مجازی با رئیس اتحادیه صادرکنندگان ازبکستان راه‌های همکاری‌های اقتصادی دو کشور را مورد واکاوی قرار داد و از ضرورت اجرای تفاهم‌نامه اتاق‌های ایران و ازبکستان سخن گفت.

03 دی 1399
کد خبر : 36003
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

معاون بین‌الملل اتاق ایران در دیدار آنلاین با رئیس اتحادیه صادرکنندگان ازبکستان، برقراری رابطه با کشورهای همسایه را از اولویت‌های ایران دانست. در این بین ازبکستان با برخورداری از اشتراکات عمیق تاریخی، فرهنگی و اقتصادی و همچنین به لحاظ جغرافیایی از جایگاه خاصی برای ایران برخوردار است.

محمدرضا کرباسی، معاون بین‌الملل اتاق ایران ادامه داد: ایران نیز به علت موقعیت استراتژیک جغرافیایی یعنی هم‌جواری با آب راه خلیج‌فارس و دریای عمان، حلقه ارتباطی ازبکستان با دیگر کشورها به شمار می‌رود. از طرفی همکاری‌های مشترک در قالب عضویت در سازمان‌های منطقه‌ای نظیر اکو، سازمان همکاری‌های اسلامی و غیره علاوه بر مزیت‌های اقتصادی و تجاری، ضریب امنیت در منطقه را نیز افزایش می‌دهد.

به باور معاون بین‌الملل اتاق ایران، اقتصاد کشور با برخورداری از زیرساخت‌های گسترده، پتانسیل‌های متعدد اقتصادی، بخش‌های تولیدی کارآمد، منابع انسانی با و مهارت بالا، کانون توجه محافل اقتصادی بین‌المللی است.

وی ادامه داد: ایران در کانون منطقه‌ای قرار گرفته که 70 درصد نفت و 40 درصد گاز جهان را در اختیار دارد و می‌تواند نقش شایان توجهی در تأمین امنیت انرژی جهان ایفا کند. به علاوه موقعیت جغرافیایی حائز اهمیت ایران به گونه‌ای است که کوتاه‌ترین و سریع‌ترین مسیرها برای ترانزیت کالا بین اروپا و شرق آسیا و همچنین بین بخش گسترده‌ای از روسیه و منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را داراست. موقعیت ویژه ایران در منطقه چه از لحاظ ژئوپلیتیکی و چه از لحاظ امنیت موجود در آن، چشم‌اندازی پایدار و رو به رشد برای سرمایه‌گذاری و همکاری‌های اقتصادی با تمام کشورهای جهان است.

کرباسی به توانمندی‌های ایران در زمینه خدمات فنی و مهندسی اشاره و تصریح کرد: هم‌اکنون شرکت‌های ایرانی در حوزه جاده‌سازی، ساختمان‌سازی و ساخت اتوبان در کشورهای منطقه حضور فعالی دارند و تجارب زیادی از این بخش کسب کرده‌اند.

معاون بین‌المللی اتاق ایران در ادامه نگاهی به فعالیت‌های معدنی ایران و توسعه قابل‌توجه کشور در این بخش داشت و تأکید کرد: از آنجا که ازبکستان دارای معادن طلا، مس و اورانیوم غنی است، دو کشور می‌توانند همکاری‌های مشترک و مستمری در این حوزه داشته باشند. علاوه بر این، همکاری در زمینه کشاورزی، باغداری، مواد غذایی، خشکبار، شوینده، آهن و فولاد، کاشی و سرامیک و کودهای شیمیایی نیز حوزه‌های مستعدی برای توسعه مناسبات بین دو کشور هستند.

وی در ادامه به پیشرفت‌های قابل‌توجهی که ایرانیان در زمینه دستیابی به فناوری‌های نانو و بیوتکنولوژی داشته‌اند، اشاره و عنوان کرد: با توجه به ظرفیت‌های مناسب ازبکستان در این دو بخش، می‌توان نسبت به تبادل تجربیات و دانش فنی در این حوزه‌ها اقدام کرد.

به اعتقاد کرباسی رفع موانع و مشکلات بانکی، کاهش تعرفه‌های گمرکی، کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل و ارائه تسهیلات لازم در زمینه حمل‌ونقل ریلی و افزایش واگن‌های فعال بین دو کشور، لازمه‌های رشد روابط تجاری و سرمایه‌گذاری بین ایران و ازبکستان هستند.

بر اساس اظهارات وی حجم تجارت دو کشور از 186 میلیون دلار در سال 2018 به 411 میلیون دلار در سال 2019 افزایش یافته است.

معاون بین‌الملل اتاق ایران همچنین به عدم همکاری ترکمن‌ها و بروز برخی مشکلات در حوزه حمل‌ونقل کالا بین ایران و ازبکستان که از مسیر ترکمنستان عبور می‌کند، اشاره و تشریح کرد: با توجه به اهتمام دولت ازبکستان برای توسعه تجارت خارجی، انتظار می‌رود دولت ازبکستان مذاکراتی در این باره با دولت ترکمنستان و رفع مشکلات موجود داشته باشد.

وی از دریافت عوارض گمرکی بالا در قبال کالاهای ایرانی صادر شده به ازبکستان توسط گمرک این کشور انتقاد کرد و افزود: به منظور منطقی شدن میزان تعرفه‌ها، مذاکرات برای انعقاد تفاهم‌نامه تعرفه ترجیحی بین دو کشور آغاز شده و برای اجرایی شدن آن نیاز است تا حمایت‌های لازم توسط تأثیرگذاران اقتصادی ازبکستان صورت گیرد.

کرباسی از انعقاد تفاهم‌نامه همکاری بین اتاق ایران با اتاق ازبکستان با هدف تشکیل کمیته مشترک ازبکستان و ایران خبر داد و گفت: طبق این تفاهم، فهرست اعضای پیشنهادی اتاق ایران به اتاق ازبکستان ارسال شد و منتظر دریافت فهرست پیشنهادی اتاق ازبکستان هستیم که می‌تواند شامل اعضای اتحادیه صادرکنندگان ازبکستان نیز باشد. پیشنهاد می‌شود اتاق ازبکستان و اتحادیه این موضوع را مورد بررسی قرار دهند.

بر اساس گفته‌های وی مسئولیت اجرای مفاد تفاهم‌نامه مذکور با کمیته مشترک بازرگانی ایران و ازبکستان است.

در ادامه عمروف، رئیس اتحادیه صادرکنندگان ازبکستان به پیشرفت‌هایی که این کشور در بخش‌های تجارت خارجی، صنایع و گردشگری داشته، اشاره کرد و حرکت این کشور به سمت بازارهای جهانی را مورد تأکید قرار داد.

بر اساس اظهارات او اتحادیه صادرکنندگان ازبکستان شامل شرکت‌های عمده و توانمند ازبکی می‌شود و دارای نمایشگاه اختصاصی، ۱۴ دفتر در استان‌های مختلف ازبکستان و دفتر تجاری در بسیاری از کشورها است.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان ازبکستان تأکید کرد: محصولات شرکت‌های تولیدکننده که عضو اتحادیه مذکور هستند، کیفیت بسیار بالایی دارند و در حوزه‌های مختلفی مانند محصولات ساختمانی، مبلمان، مواد غذایی و غیره فعالیت می‌کنند.

موسی آقایی، رئیس کمیته مشترک ایران و ازبکستان به ظرفیت‌های ازبکستان در بخش کشاورزی اشاره و تأکید کرد: ظرفیت‌های این کشور در راستای توسعه مناسبات دو کشور قابل‌توجه است. از زمانی که رئیس‌جمهور ازبکستان تغییر کرد، زیرساخت‌هایی برای توسعه تجارت با کشورهای خارجی در ازبکستان ایجاد شد.

به اعتقاد او ایران پتانسیل خوبی برای صادرات به کشور ازبکستان در حوزه‌های مختلف مانند کشاورزی گردشگری و خدمات فنی مهندسی و صنعت دارد، از سوی دیگر در زمینه تحقیقات نیز می‌توان همکاری خوبی با کشور ازبکستان داشت.

آقایی نیز در ادامه به مشکلاتی در مسیر همکاری‌های تجاری اشاره کرد، ادامه داد: عوارض گمرکی درباره برخی محصولات و عوارضی که تجار ایرانی پرداخت می‌کنند نسبت به سایر کشورها بالاتر است.

وی ادامه داد: کمیته مشترک ایران و ازبکستان حدود یک و نیم سال پیش تشکیل شده است. قرار بود در سال جاری، هیات تجاری در حوزه‌های کشاورزی، صنعتی و گردشگری به ازبکستان اعزام کنیم که به دلیل کرونا لغو شد. امیدوارم با رفع مشکلات و با همکاری فعالان دو کشور شاهد توسعه روابط تجاری باشیم.

در همین رابطه