هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران - 4 آذر 1403

پایگاه خبری اتاق ایران بررسی کرد

زیان مالی دولت با تصویب طرح بازنشستگی پیش از موعد

دولت در صورت تصویب و اجرای بازنشستگی پیش از موعد برای کارکنان دولت مجبور می شود با صرف هزینه ای بالا گروهی از کارکنان خود را از دست بدهد و مجدد با صرف هزینه ای دیگر، گروهی را جایگزین این افراد کند.

سارا ترابی

خبرنگار
14 دی 1399
کد خبر : 36202
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

طرح «بازنشستگی پیش از موعد» توسط ۳۹ نماینده مجلس اواخر ماه گذشته، تقدیم هیأت رئیسه مجلس شد و اکنون در نوبت دستورکار بهارستان است. بر اساس بخشی از این طرح، شرط سنی از بازنشستگی حذف و مردان با ۲۵ و زنان با ۲۰ سال سابقه کار می‌توانند بازنشسته شوند و حقوق ۳۰ روزه دریافت کنند.

به نظر می رسد این طرح و طرح‌های مشابه، راه‌حل مناسبی برای ایجاد اشتغال جوانان نباشد چراکه تعداد زیادی از کسانی که زودتر از موعد بازنشسته می‌شوند، برای کسب درآمد بیشتر در یک مجموعه جدید مشغول به کار خواهند شد و از طرف دیگر دولت مجبور است در شرایط سخت درآمدی برای دو مرتبه هزینه بپردازد؛ یکبار برای بازنشستگی افراد و یکبار هم برای جذب نیروهای جدید.

اصغر آهنی ها، نایب رئیس کمیسیون مالیات، کار و تامین اجتماعی اتاق ایران در گفت وگو با پایگاه خبری با تاکید بر اهمیت ارتقای سطح بهره وری نیروی کار به جای تصویب طرح هایی که نتیجه ای جز بروز مشکلات جدید در حوزه اشتغال نخواهد داشت، خواستار تغییر نگرش و رویکرد مجلس نسبت به این موضوع شد.

وی تصریح کرد: این طرح نه از نظر فنی و نه علمی، منطقی نیست و جز هزینه زایی نتیجه دیگری نخواهد داشت و لازم است در این حوزه به دنبال راهکار و الگوهایی باشیم که جامعیت داشته و چالش های این بخش را برطرف کند. در حال حاضر بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی بسیار سنگین است و این سازمان با توجه به شرایط مالی، توانایی پاسخگویی به افراد را نخواهد داشت.

بر اساس اظهارات این فعال اقتصادی، دولت در سال 99 برای دو مرتبه حقوق ها را افزایش داد. ممر درآمدی دولت هم فروش نفت و مالیات است. وضعیت فروش نفت که مشخص است. پس درواقع افزایش حقوق ها از جیب مردم صورت گرفته است.  

آهنی ها اتخاذ برنامه جامع برای رسیدن به یک الگوی مشخص و دقیق که کل اقشار جامعه را دربر بگیرد را مورد تاکید قرار داد و گفت: در دنیا با توجه به میانگین سنی افراد و میانگین عمر آنها که در حال افزایش است، میزان سال هایی که باید کار کنند نیز افزایش پیدا می کند. بنابراین در ایران نیز باید متناسب با همین شاخص ها، درباره بازنشستگی افراد برنامه ریزی کنند.

در همین رابطه آلبرت بغزیان، اقتصاددان در گفت وگو با مهر با توجه به چالش‌های بزرگ اقتصاد ایران، نرخ بالای تورم و چشم‌انداز ناروشن تحولات اقتصادی، معتقد است کمتر کسی به از دست دادن شغل دولتی خود رضایت خواهد داد زیرا ترجیح می‌دهد خود را از «آب‌باریکه» حقوق دولتی، به‌علاوه، دریافتی‌های ناشی از اضافه‌کاری، حق مأموریت و … محروم نکند.

او نیز وضعیت مالی صندوق های بازنشستگی را برای اجرای این طرح نامناسب خواند و پیش بینی کرد که این صندوق‌ها با بحران بقا مواجه شوند.

وی با تأکید بر اینکه تصویب و اجرای این طرح به ضرر دولت خواهد بود، ادامه داد: طرح «بازنشستگی پیش از موعد»، فقط ظاهر زیبایی دارد، اما تصویب و اجرای آن، مانند از چاله به چاه انداختن جامعه است و پیامدهای خطرناکی نظیر تشدید بیکاری، تهدید شاغلان در بازار کار، فشردن گلوی صندوق‌های از نفس افتاده بازنشستگی و … را در پی دارد.

در همین رابطه