عضو هیات رئیسه اتاق ایران با اشاره به موقعیت استراتژیک کرمانشاه در زمینه همسایگی با عراق، گفت: کرمانشاه با سه استان حلبچه، دیالی و سلیمانیه عراق هم مرز است.
کیوان کاشفی در نشست اعضای هیات رییسه اتاق بازرگانی حلبچه عراق با مسئولان استان کرمانشاه، از قدمت دیرینه تعاملات اقتصادی کرمانشاه و اقلیم عراق خصوصا استان حلبچه حتی قبل از اینکه حلبچه استان مستقل شود یاد کرد و ادامه داد: حلبچه را استان مستعدی میدانیم که در آینده نزدیک به یکی از استانهای موفق عراق تبدیل خواهد شد.
وی خواستار افزایش تعاملات اقتصادی و تجاری بین دو استان شد و ادامه داد: برای این منظور علاوه بر همکاری اتاقهای کرمانشاه و حلبچه، نیازمند حمایت و برخی اقدامات از سوی مسئولان دولتی هستیم.
عضو هیات رییسه اتاق ایران سپس به بیان اهداف سفر هیات اقتصادی حلبچه به کرمانشاه اشاره کرد و افزود: این سفر که برای اولین بار بعد از رسمی شدن استان حلبچه صورت میگیرد برای سال گذشته برنامهریزی شده بود اما به دلیل شرایط کرونا به تاخیر افتاد.
وی یکی از مهمترین اهدافی که در این سفر مورد تأکید است را رسمی شدن مرز شوشمی و تردد مسافر و تجار از این مرز دانست و عنوان کرد: در مراحل بعدی رسمی شدن مرزهای دیگر مانند شیخ صله را نیز پیگیری میکنیم.
کاشفی معتقد است رسمی شدن این مرزها خصوصا شوشمی به واسطه فاصله کوتاهی که بین کرمانشاه تا حلبچه دارد، تاثیر بسزایی در تسهیل تردد بین دو استان و حمل و نقل کالا خواهد داشت.
رئیس اتاق کرمانشاه همچنین همچنین راهاندازی حمل یکسره بین دو کشور و تابعیت از روشهای حمل و نقل بینالمللی و حذف روند تخلیه و بارگیری را نیز ضروری دانست.
وی صدور ویزای بلندمدت برای فراهم شدن امکان رفت و آمدهای مکرر بین دو استان را نیز از دیگر مواردی دانست که برای افزایش تعامل بین دو استان کرمانشاه و حلبچه ضروری است.
رئیس اتاق کرمانشاه سپس از زمینههایی یاد کرد که دو استان میتوانند تعاملات خود را در آن گسترش دهند و یادآوری کرد: حلبچه پتانسیلهای قابل توجهی در زمینه گردشگری، توریسم درمانی و خصوصا کشاورزی دارد. به علاوه امکان تعامل خوبی در زمینه صادرات انواع محصولات و مواد اولیه وجود دارد.
کاشفی تاکید کرد: البته به دلیل عدم رسمی بودن مرزهای شوشمی و شیخصله، امکان برآورد دقیق از میزان صادرات به حلبچه از طریق این مرزها وجود ندارد که امیدواریم این مشکل هرچه زودتر مرتفع شود.
وی در ادامه از امضا سند همکاری بین دو اتاقهای بازرگانی کرمانشاه و حلبچه در این سفر خبر داد که با هدف افزایش تعاملات اقتصادی صورت گرفته و گامی برای شروع اقدامات عملی بیشتر است.
رئیس اتاق کرمانشاه خاطرنشان کرد: در قالب این سند همکاری، راهاندازی مرکز داوری مشترک بین اتاقهای بازرگانی دو استان دیده شده تا مشکلات احتمالی در زمینه معاملات اقتصادی در کوتاهترین زمان حل و فصل شود.
کاشفی موضوع دیگری که در این سند همکاری دیده شده را برپایی نمایشگاههای سالیانه توانمندیهای تولیدی ایران در حلبچه دانست.
وی اظهار کرد: به علاوه در قالب این سند همکاری مقرر میشود از این پس تبادل هیاتهای تجاری و اقتصادی بین دو استان در قالب هیاتهای تخصصی صورت بگیرد.
درخواست رئیس اتاق حلبچه برای سرمایهگذاریهای مشترک
در ادامه این نشست رئیس اتاق بازرگانی حلبچه خواستار سرمایهگذاریهای مشترک بین کرمانشاه و این استان شد.
پیشوا احمد محمود از تعاملات دیرینه کرمانشاه و حلبچه به واسطه قرابت های فرهنگی، قومیتی، دینی و ... یاد کرد و افزود: در زمان بمباران شیمیایی حلبچه نیز ایران کمکهای بسیاری به مردم این منطقه داشت.
وی با بیان اینکه حلبچه از سال ۲۰۱۲ به عنوان استان رسمی شناخته شد، تاکید کرد: خوشبختانه در شرایط کنونی اقلیم عراق حمایتهای خوبی از استان حلبچه دارد که میتوانیم از آن برای توسعه تعاملات اقتصادی با استانهای مختلف از جمله کرمانشاه استفاده کنیم.
رئیس اتاق حلبچه از امضا سه تفاهمنامه همکاری بین استانداران کرمانشاه و حلبچه در سالهای گذشته یاد کرد و افزود: بخش قابل توجهی از این تفاهمها به همکاری و تعاملات بین اتاقهای بازرگانی دو استان مربوط است.
احمد محمود از زمینههای همکاری مشترک بین دو استان حلبچه و کرمانشاه هم یاد کرد و ادامه داد: یکی از مهمترین این موارد سرمایهگذاریهای مشترک بین دو استان است.
وی با بیان اینکه در بخش کشاورزی امکان همکاری خوبی بین دو استان وجود دارد، گفت: « دشت زور» حلبچه سومین دشت حاصلخیز جهان است و میتواند به قطب کشاورزی تبدیل شود.
رئیس اتاق حلبچه در ادامه بر لزوم افزایش کالاهای ایرانی در بازار کردستان عراق هم تاکید کرد و یادآور شد: متاسفانه در زمینه خدمات عمرانی نیز حضور شرکتهای ایرانی در کردستان عراق کمرنگ است.
رئیس اتاق حلبچه در پایان خواستار ایجاد دو شعبه بانکی در مرزهای شوشمی و شیخ صله برای تسهیل در نقل و انتقالات مالی بین دو استان شد.
پیگیری رسمی شدن مرز شوشمی
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه نیز در این نشست بر لزوم تسریع در رسمی شدن مرز شوشمی و تردد مسافر از این مرز تاکید کرد و گفت:به نفع حلبچه است که مناسبات اقتصادی خود را با کرمانشاه افزایش دهد.
هدایت حاتمی با بیان اینکه سیاستهای جمهوری اسلامی ایران و به تبع آن کرمانشاه توسعه روابط اقتصادی با عراق و اقلیم است، افزود: با توجه به شرایط تحریم که با آن مواجهیم سطح روابط باید بسیار بیشتر از شرایط کنونی باشد.
وی با بیان اینکه به زودی برگهای برنده ما برای تعاملات تجاری با عراق با شکست خوردن سیاستهای ترامپ و پایان جنگ اقتصادی بیشتر خواهد شد، خاطرنشان کرد: به نفع عراق و استانهای اقلیم کردستان است که مناسبات خود را با ایران گسترش داده و بهتر با ما کار کنند.
وی معتقد است، ایران کشوری قدرتمند است که نسبت به بسیاری از کشورهای منطقه سطح تکنولوژی بالاتر و پتانسیلهای قابل توجهی دارد که عراق میتواند از آنها بهرهمند شود.
معاون اقتصادی استانداری کرمانشاه سپس به بیان چند درخواست از عراق پرداخت و اظهار کرد: نزدیک به دو سال از مصوبه دولت ایران برای رسمی شدن مرز شوشمی میگذرد و با وجود آمادگی طرف ایرانی و کرمانشاه اما هنوز امکان تردد مسافر از این مرز فراهم نشده است.
حاتمی خواستار حل و فصل شدن هرچه زودتر این موضوع با همکاری کردستان عراق شد و تاکید کرد: شاید بخشی از تاخیر در این کار به دلیل اختلافات بین دولت مرکزی و کردستان باشد.
وی همچنین خواستار برقراری حمل یکسره بین دو کشور تا مقصد عراق شد و عنوان کرد:اقداماتی که اکنون در زمینه تخلیه و بارگیری انجام میشود اصلا مناسب نیست و در این زمینه از عراق و کردستان گلایه داریم.
معاون اقتصادی استانداری کرمانشاه معتقد است اگر امروز ترکیه توانسته سهم خوبی در بازار عراق داشته باشد به دلیل بهرهمندی از مزایای حمل یکسره است که ما نیز باید از آن استفاده کنیم.
حاتمی در ادامه از وجود ۱۹۰ کیلومتر مرز مشترک بین کرمانشاه و حلبچه یاد کرد که به تبع آن مسائل متعددی بین دو استان وجود دارد و افزود: اخیرا با حضور استاندار کرمانشاه تفاهمنامهای بین دو استان داشتیم که امیدواریم همه بندهای آن اجرایی شود.
وی سهم عمدهای از بار تعاملات اقتصادی کرمانشاه و حلبچه را بر عهده اتاقهای بازرگانی دو استان دانست و گفت: اعزام و پذیرش هیاتهای اقتصادی بین دو استان زمینهساز گسترش تعاملات تجاری و ما نیز از سیاستهایی که اتاق بازرگانی کرمانشاه برای گسترش این مناسبات در پیش گرفته حمایت میکنیم زیرا توسعه روابط تجاری باعث ایجاد رفاه و ثروت برای دو استان خواهد شد.