رادیو مجازی اتاق ایران - 12 آبان 1403

در نشست مشترک کمیسیون اقتصاد کلان، توسعه صادرات و انرژی اتاق ایران مطرح شد

از رمزارزها فقط در حوزه تولید و صادرات غیرنفتی استفاده شود

بهره‌گیری از ظرفیت ابزارهای جدید مانند رمزارزها در توسعه صادرات غیرنفتی به ویژه برای مقابله با محدودیت‌های ناشی از تحریم موضوعی است که در نشست مشترک کمیسیون کمیسیون اقتصاد کلان، توسعه صادرات و انرژی اتاق ایران مطرح شد. به نظر فعالان اقتصادی این ابزار می‌تواند در راستای تسهیل تجارت مورد استفاده قرار گیرد.

14 بهمن 1399
کد خبر : 36788
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

نشست مشترکی با حضور روسای کمیسیون‌های اقتصاد کلان، توسعه صادرات غیرنفتی و انرژی اتاق ایران با حضور محمدرضا انصاری، نایب‌رئیس اتاق ایران برگزار شد؛ موضوع این نشست تدوین نظر بخش خصوصی درباره رمز ارزهای دیجیتال بود. قبلاً هم چندین نشست مشترک با حضور کمیسیون‌های متعدد در این حوزه برگزار شد بود. در ابتدای نشست علی شمس اردکانی، رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران از اهمیت رمز ارزها در صنعت کشور گفت.

شمس اردکانی تاکید کرد: با توجه به آنچه در نشست‌های قبلی گفته شده، لازم است پیش از هر اقدامی، بخش خصوصی نگاه جامع و عمیقی نسبت به ویژگی‌های رمز ارزها پیدا کند و پس از شناسایی کارکردهای این حوزه، نشست‌های لازم برای بیان خواسته‌های خود با مسئولان و سیاست‌گذاران داشته باشد. بخش خصوصی باید به این نکته توجه کند که ممکن است سیاست‌گذار به دلیل تعجیل یا عدم شناخت در این حوزه به شیوه نادرستی تصمیم گیری کند و ما باید در شناساندن بسترهای این صنعت تلاش کنیم.

او ادامه داد: نباید آنچه بر صنعت گاز و برق رفته، بر این صنعت هم تکرار شود و باید همه در این حوزه عقلانی رفتار کنند. باید رمزارز، بیت کوین یا زنجیره ارزش این صنعت درست ایجاد شود. برای همین ما تاکید می‌کنیم که این ارز در حوزه صادراتی مصرف شود نه داخلی.

او ادامه داد: از خردادماه اتاق ایران درباره این موضوع نشست‌های متعددی برگزار کرده است، این صنعت در حال رشد است و باید در شناخت آن بیشتر دقت کنیم.

در ادامه این نشست ساجد نیک‌مهر، مشاور کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق ایران از دو مؤلفه مهم در ارز دیجیتال گفت: تولید ماینیگ و تبادل رمزارزها.

او درباره تبادلات گفت: مهم‌ترین مسئله مورد تاکید کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق ایران عدم استفاده آر این ارز در مبادلات داخلی است. باید این ارز به سمت تولید جهت‌دهی شود و تأمین مواد اولیه. باید شفافیت اصل اول در این حوزه باشد. درنهایت کارگزاری‌هایی قانونی ایجاد و تأسیس شود تا به صورت رسمی از دولت مجوز کار داشته باغشند..

بعد از آن نیک‌مهر به استفاده از شبکه برق خانگی، نیروگاه‌های شخصی، نیروگاه انرژی‌های تجدیدپذیر، اشاره کرد و درباره نظارت دولت بر این حوزه گفت. البته در صورت مصرف برق می‌توان با نصب کنتورهایی این میزان مصرف و سوئ مصرف را چک کرد. اما درنهایت پیشنهاد این است که برق مصرفی از بورس و با نرخ ارائه شده در بورس تأمین شود.

نیک‌مهر تاکید کرد: هیچ تبعیضی بین این صنعت با صنایع دیگر نباشد ولی در عین حال امکان نصب نیروگاه شخصی وجود داشته باشد و از برق تولیدی عوارضی دریافت نشود اما نرخ برق در بورس انرژی تأمین شود.

گزارش ارائه‌شده توسط نیک‌مهر درباره رمزارزها، حاصل تعامل و همفکری میان سه کمیسیون تخصصی اقتصاد کلان، توسعه صادرات غیرنفتی و کمیسیون انرژی اتاق ایران بود.

بعد از آن ناصر حکیمی درباره وظایف بانک مرکزی در حوزه رمز ارزها گفت: بانک مرکزی باید سه کار را انجام دهد ولی هنوز انجام نداده و باید بخش خصوصی در این حوزه مطالبه‌گری آکند. باید ارز دیجیتال در بانک مرکزی به رسمیت شناخته شود. بانک‌ها و صرافی‌ها طبق قواعد ارزی آن را خرید و فروش کنند و به صرافی‌ها مجوز داده شود که ارز دیجیتال را هم در تابلو خود نشان دهند.

او ادامه داد: موضوع مربوط به ماینینگ با مصوبه هیات وزیر جزء صنایع قرار دارد و در اختیار وزارت صنعت، معدن و تجارت است. اما متاسفانه در این حوزه هم آمایش سرزمین رعایت نمی‌شود. مثلاً این صنعت برای COOLING نیاز به دمای پایین دارد ولی ما حتی شاهد هستیم که ماینینگ در قم و در کویر هم کار می‌کند و این هزینه تولید را بسیار بالا می‌برد. برای همین باید تاکید شود که در روند مجوزدهی به این مشخصه‌ها دقت شود.

او ادامه داد: البته الآن تاکید بر تولید است نه هزینه و این به دلیل نیاز اتفاق افتاده است ولی باید بنای کار درست گذاشته شود. البته این حوزه بسیار فسادزا هم هست و باید به اصول شفافیت تاکید جدی شود.

 بعد از آن جمشید نفر، رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق ایران از لزوم هم‌راستایی منافع حاکمیت و بخش خصوصی گفت و تاکید کرد در این صورت است که مسیر موقیت هموار می‌شود. نباید با سوبسید غلط به صنعت آسیب زد. برای همین سوبسید باید به تولید داده شود نه مصرف.

در ادامه این نشست حمیدرضا صالحی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران از ارائه بورس در برق گفت: قرار است 20 درصد صنعت در بورس ارائه شود. اول صنایع با مصرف بالای یک مگاوات به بورس می‌رود و بعد 5 مگاوات. البته الآن دوره گذار صنعت برق هم هست و این روند در آینده رمز ارزها هم اثر خواهد گذاشت.

بعد از آن سهیل نیکزاد، مشاور کمیسیون کسب‌وکارهای دانش‌بنیان اتاق ایران با توجه به اینکه امروز حجم تراکنش‌هایی که به کمک رمز ارزها ثبت‌شده اثر معناداری در تجارت پیداکرده است، تأکید کرد: خوشبختانه چند سالی است در دنیا زیرساخت استفاده از رمز ارزها به وجود آمده و این قابلیت وجود دارد که بدون کنترل مستقیم نهادی از این بستر استفاده کنیم. البته چون همچنان تا حدودی ناشناخته است و انواع فعالیت‌های غیرقانونی نیز می‌تواند از این بستر دنبال شود، همچنان دولت‌ها با نگاه تردید به آن می‌نگرند.

وی ادامه داد: حدود 8 درصد ماینرهای دنیا در ایران قرار دارد؛ یک‌دهم برق ایران در این صنعت استفاده می‌شود و کل ماینرهای ایران روی‌هم دیگر 2 درصد برق کشور را استفاده می‌کنند.

نیکزاد از سیستم سیاست‌گذاری برقی کشور انتقاد کرد و گفت: باید در این حوزه اعداد شفاف و سیاست‌ها دقیق باشد.

بعد از آن محمدرضا قدوسی، مشاور بازار پول و سرمایه درباره اولویت‌های این صنعت گفت: مسئله برق اولویت آخر رمزارزها است، مالیات، صادرات و واردات در حوزه رمز ارزها یکی از مسائل مهم است که باید به آن توجه شود.

بعد او به ترس دولت‌ها و بانک مرکزی از رمز ارزها اشاره کرد: نگرانی دولت‌ها از این است که با ترویج این فناوری به‌تدریج، بانک‌های مرکزی مدیریت خود را بر سیاست‌های مالی و پولی کشور از دست بدهند اما با توجه به بررسی‌های دقیق مهندسان این حوزه، فناوری بلاکچین بالای 90 درصد به دنبال چنین اهدافی نیست. اما اتاق ایران باید به دولت و حاکمیت در شناخت این حوزه کمک کند و پیشنهادهایی ارائه دهد.

درنهایت قرار شد که طرحی شامل بررسی مسایل مربوط به استخراج و استفاده از رمز ارزها و پیشنهادات اتاق ایران تهیه شده و جهت بررسی به هیات رییسه اتاق ارایه شود.

موضوعات :
در همین رابطه