رادیو مجازی اتاق ایران ۲ دی 1403

در وبینار «گام‌های استارتاپی و نوآوری در حفظ محیط‌زیست» مطرح شد

مشکلات زیست‌محیطی صنعت با به‌کارگیری راهکارهای نوآورانه حل‌شدنی است

ابوالفضل روغنی گلپایگانی در وبینار «توسعه صنایع کشور: گام‌های استارتاپی و نوآوری در حفظ محیط‌زیست»اظهار کرد:متاسفانه در بین فعالان حوزه صنعت از محیط زیست تحت عنوان محیط ایست نامبرده می‌شود چرا که قوانین زیست محیطی بسیار سختگیرانه در این حوزه وجود دارد.

30 بهمن 1399 - 11:31
کد خبر : 37037
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

وبینار «توسعه صنایع کشور: گام‌های استارتاپی و نوآوری در حفظ محیط‌زیست» به همت کمیسیون صنایع اتاق ایران و با حضور ابوالفضل روغنی گلپایگانی رئیس این کمیسیون برگزار شد.

این وبینار در راستای اولویت پنجم کمیسیون صنایع «بررسی ساختاری سیاست‌گذاری‌های صنعت و تأثیر آن بر توسعه پایدار» برگزار شد. در همین زمینه، سمیرا روانخواه دبیر کمیسیون صنایع اتاق ایران به ارائه توضیحاتی پرداخت و افزود: قصد داریم گزارشی تحت عنوان شناخت روش‌های مؤثر بر توسعه صنایع کشور با تاکید بر حفظ محیط زیست و توسعه پایدار ارائه دهیم. شایان ذکر است مؤلفه‌های دیگری در ساختار سیاستگذاری صنعتی وجود دارد که شاید در سطح کلان دیده نشوند، اما در سطح خرد با هم پیوند می‌خورند. مثلاً ما در مورد آمارهای دستگاه‌های اجرایی و اتاق بازرگانی مطالعه‌ای داشتیم. از آنجا که در سیاستگذاری کلان آمارها نقش زیر ساختی دارند، پیشنهاد تشکیل پنجره واحد آمار بین دستگاه‌های اجرایی و بخش خصوصی را پیشنهاد دادیم. همچنین در مؤلفه‌های خرد باید به بحث استارتاپ ها و نوآوری‌ها در ساختار صنعت بپردازیم.

بعد از آن، ابوالفضل روغنی افزود: سالهاست توسعه صنایع و حفظ محیط زیست پارادوکس اساسی در دنیا به وجود آورده است. از سویی محیط زیست برای نسل‌های آینده نیز هست و باید به حقوق آنها احترام بگذاریم. از سوی دیگر بحث توسعه صنایع نیز امر مهم و خطیری است. متاسفانه در بین فعالان حوزه صنعت از محیط زیست تحت عنوان محیط ایست نامبرده می‌شود چرا که قوانین زیست محیطی بسیار سختگیرانه در این حوزه وجود دارد. به طور کلی مجموعه‌ای از عوامل وجود دارد که آلایندگی محیط زیست را ایجاد می‌کند. طبق آمار اعلام شده سهم صنایع و نیروگاه‌ها در آلایندگی هوای تهران حدود 17 درصد، وسایل نقلیه بنزین سوز 13 درصد و موتورسیکلت‌ها 10.3 درصد بوده است.

او تاکید کرد: ما اگر بخواهیم هم صنایع و هم محیط زیست را داشته باشیم و این پارادوکس را حل کنیم باید به سمت کارهای نوآورانه و استارتاپی حرکت کنیم. در این راستا می‌توان به انواع نوآوری در حفظ محیط زیست مانند نوآوری پایدار، نوآوری سبز و نوآوری سازگار با محیط زیست اشاره کرد. مثلاً در مورد نوآوری سازگار با محیط زیست، متخصصان ما در کارخانه کاغذ پارس ظروفی را طراحی کرده‌اند که مواد اولیه آن یکی از عوامل آلاینده در خوزستان است. این ظروف صد درصد دوستدار محیط زیست است و بعد از صد روز که زیر خاک دفن می‌شود تجزیه می‌شود. لذا برای توسعه صنایع کشور و حفظ محیط زیست چاره‌ای جز این نیست که به نوآوری‌ها و ابتکارات علمی و فنی در حفظ محیط زیست روی آوریم.

در این نشست، سبحان محمودی فر در خصوص استارتاپ «به آینه» که بر مبنای کاهش غذای دورریز (Food Waste) است توضیحاتی داد و گفت: سالهاست که فرهنگ حفظ و حمایت از محیط زیست در اروپا به فرهنگ غالب تبدیل شده است. به طور خاص حدود چهار یا پنج سال است که موجی در دنیا و به خصوص در اروپا آغاز شده است که چگونه می‌توان غذای دور ریز را کاهش داد. معمولاً در مرحله اول کارخانجات تولید مواد غذایی در زمان تولید دی اکسید کربن تولید می‌کنند و در مرحله بعدی وقتی غذای دورریز به زباله تبدیل می‌شود، متان تولید می‌کند. غالب زباله ایجاد شده از دورریز مواد غذایی زباله تر است و متان تولید شده ناشی از آن، بیست برابر بدتر از دی اکسید است. به طور کلی هر یک کیلوگرم دورریز غذا حدود دو یا سه کیلوگرم دی اکسید کربن تولید می‌کند. این یک بحث محیط زیستی است و بحث دیگر مربوط به غذای دور ریز بحث اجتماعی است. زمانیکه جمعیت جهان به 9 میلیارد برسد، چگونه می‌توان غذای این تعداد جمعیت را فراهم کرد. یکی از راه حل‌های پیشنهادی این است که دور ریز غذا در سطح جهان را کم کنیم.

ما از حدود دو سال پیش ما روی این موضوع کار کردیم و مشاهده کردیم مطالعه جدی در خاورمیانه آغاز نشده و تنها در 14 یا 15 کشور اروپایی استارتاپ هایی در این زمینه شکل گرفته است. لازم به ذکر است اخیراً در کانادا و آمریکا هم فعالیت‌های در حوزه غذای دورریز آغاز شده است. در ایران این موضوع تنها محدود به فعالیت چند خیریه در مقیاس کوچک و به شکل سنتی است. از سوی دیگر ما در هنگام بررسی این موضوع در ایران با نقص در دیتا و اطلاعات مورد نیاز مواجه شدیم. پس از بررسی شرایط موجود در ایران تصمیم به ایجاد استارتاپی در این زمینه گرفتیم که چگونه می‌توان از مسیر حفظ و حمایت از محیط زیست بیزینس و کسب و کار ایجاد کرد. بنابراین ما استارتاپ «به آینه» را با این شعار که بهتر این است غذا را دور نریزیم راه اندازی کردیم.

به گفته او، این اپلیکیشن یک کسب و کار اجتماعی بر مبنای یک پلتفرم بنگاه به مشتری و راهی را برای تأمین کنندگان مواد غذایی از جمله رستوران‌ها، سوپرمارکت‌ها، نانوایی‌ها، هتل‌ها، پمپ بنزین‌ها و ... فراهم می‌کند.

 

موضوعات :
در همین رابطه