رادیو مجازی اتاق ایران - ۳ بهمن 1403

رئیس اتاق بیرجند در نشست شورای گفت‌وگوی خراسان جنوبی

ایجاد گمرک تخصصی زرشک و عناب در خراسان جنوبی ضروری است

علیرضا خامه‌زر با اشاره به اینکه خراسان جنوبی در رتبه اول تولید زرشک و عناب کشور قرار دارد، ایجاد گمرک تخصصی زرشک و عناب در این استان و ارزیابی کیفی این محصولات در گمرکات استان را ضروری دانست.

09 اسفند 1402 - 12:41
کد خبر : 3920
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند، گفت: در حال حاضر هفت شرکت سهامی زراعی در استان فعال است که دارای ۲ هزار و ۷۰۰ سهامدار، ۱۲۵ منبع آبی و ۲۵ هزار و ۵۰۰ هکتار سطح زیر کشت دارند.

علیرضا خامه‌زر در چهل و هشتمین جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان خراسان جنوبی، افزود: بر اساس تبصره ماده ۲ قانون تشکیل شرکت‌های سهامی زراعی عضویت در شرکت‌های سهامی زراعی به‌صورت آورده نقدی نیست و در شرکت‌های سهامی زراعی زمین و آب به‌عنوان سهم و آورده هر فرد محسوب می‌گردد و بر اساس ارزش‌گذاری منطقه‌ای، تعداد سهام و ارزش آن مشخص می‌شود.

خامه‌زر تصریح کرد: مطابق ماده ۹ قانون تشکیل شرکت‌های سهامی زراعی سهامداران می‌توانند سهام خود را بدون هیچ‌گونه محدودیتی به شرکت یا به سهامداران دیگر همان شرکت و یا فرزندان خود منتقل نمایند و مطابق ماده ۳ این قانون دولت در این شرکت‌ها سهامدار بوده و در صورت که بخواهد سهم خود را بفروشد باید مطابق با قانون تشکیل شرکت‌های سهامی زراعی واگذاری انجام شود.

وی خواستار مستثنا شدن واگذاری سهام دولت در شرکت‌های سهامی زراعی استان از طریق سازمان خصوصی‌سازی از دستورالعمل مولدسازی دارایی‌های دولت و توقف روند اجرایی آن شد، گفت: مشارکت دولت در سهام این شرکت‌ها بر اساس قانون تشکیل شرکت‌های سهامی زراعی دارای مزایای بسیار برای مناطق محروم و مرزی است لذا خصوصی‌سازی این شرکت‌ها باعث خرده مالکی، کاهش بازدهی، مشکلات نقدینگی و تبعات اجتماعی زیادی خواهد بود و ادامه فعالیت این شرکت‌ها را با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد.

رئیس اتاق بیرجند افزود: خراسان جنوبی با تولید ۹۸ درصد زرشک رتبه اول تولید این محصول و همچنین رتبه اول تولید عناب را در کشور دارا بوده و زرشک و عناب جزء محصولات مزیت‌دار و راهبردی این استان محسوب می‌شود که حدود ۴۰ تا ۵۰ هزار خانوار به‌طور مستقیم و بخش قابل‌توجهی از جمعیت استان به‌صورت غیرمستقیم از این دو محصول ارتزاق می‌کنند.

خامه‌زر عنوان کرد: با اقدامات انجام شده ازجمله برگزاری جشنواره‌های استانی و ملی زرشک و عناب طی سال‌های اخیر تقاضا برای این محصولات جهت مصرف داخلی و صادرات افزایش یافته است اما متأسفانه عدم آشنایی کارشناسان کشاورزی، ارزیابان و کارشناسان گمرکات سایر استان‌ها (به لحاظ کنترل‌های کیفی) و در نتیجه طولانی شدن فرایند صدور گواهی حفظ نباتات و قرنطینه و مراحل ارزیابی گمرکی، منجر به افت کیفیت محصول و در نتیجه صادرات زرشک و عناب بی‌کیفیت و فله از مبادی گمرکی سایر استان‌ها شده است که صدمات جبران‌ناپذیری را به صادرات این محصول تحمیل کرده که نتیجتاً کشاورزان و باغداران سخت‌کوش این منطقه را دچار ضرر و زیان هنگفتی کرده است.

وی گفت: از طرفی با توجه به اینکه تعیین قیمت پایه کالاهای صادراتی توسط گمرک ایران انجام می‌شود و در مواقعی ارزش اظهاری کالاهای فوق توسط صاحبان کالا در گمرک مورد پذیریش واقع نمی‌شود لذا با عنایت به این مورد و همچنین توجه به اقدامات صورت گرفته و هزینه‌های انجام شده طی سال‌های اخیر به‌منظور شناساندن و بازاریابی این محصولات در سطح ملی و جهانی از یک‌سو و تقاضای کشورهای حوزه اوراسیا و خلیج‌فارس به خرید این محصولات از سوی دیگر، درخواست فعالان اقتصادی استان، تشکیل گمرک تخصصی زرشک و عناب در استان و ارزیابی کیفی این محصولات در گمرکات استان است.

رئیس اتاق بیرجند در ادامه درخواست کرد تعیین قیمت پایه این محصولات توسط ادارات مرتبط در استان ازجمله گمرکات و جهاد کشاورزی استان در سطح ملی پیگیری شود.

حجت‌الاسلام علی نسائی زهان، دادستان عمومی و انقلاب مرکز خراسان جنوبی هم در این نشست گفت: دستگاه قضایی به دنبال تقویت بخش خصوصی است و گمرک تخصصی زرشک و عناب باید پیش‌تر از این راه‌اندازی می‌شد.

وی با تأکید بر اینکه برای افزایش صادرات محصولات راهبردی استان باید چاره‌اندیشی شود افزود: همچنین در زمینه صادرات و فروش محصول نباید سختگیری‌های بی‌مورد داشته باشیم چراکه به ضرر کشاورز و صادرکنندگان خواهد بود.

مهدی دستورانی، مدیرکل استاندارد خراسان جنوبی هم گفت: استاندارد هشت‌گانه برای تولید و فرآوری زرشک در نظر گرفته شده که سه شاخص تشویقی و پنج شاخص اجباری است.

 وی افزود: استاندارد بین‌المللی زرشک توسط پژوهشگران در کشور تدوین شده است.

مهدی جعفری، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی هم گفت: یک راه مهم حمایت از زرشک کاران، صادرات این محصول با هدف ارزآوری در راستای ایجاد بازار پایدار و حمایت از تولیدکننده است و خراسان جنوبی باید مرجع صادرات زرشک کشور شود.

وی افزود: استاندارد زرشک نوشته و آماده شده، مؤلفه‌های کنترل کیفی این محصول از کشور آلمان به دانشگاه بیرجند تحویل داده شده است.

جعفری گفت: دانشگاه بیرجند اکنون می‌تواند کنترل کیفی زرشک را مطابق با آزمایشگاه آلمان تحویل دهد و بر همین اساس، محصول را صادر کنیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی افزود: این استان قطب تولید زرشک دنیاست، ادامه داد: ۴۳ درصد زرشک خراسان جنوبی فرآوری و مابقی بسته‌بندی می‌شود که می‌طلبد در این زمینه ارزش‌آفرینی کنیم.

وی با اشاره به اینکه خراسان جنوبی با دارا بودن هفت شرکت به‌عنوان قطب شرکت‌های سهامی زراعی در کشور مطرح است گفت: شرکت‌های سهامی زراعی استان با داشتن زنجیره تولید و افزایش بهره‌وری و بازدهی، نقش مهمی در تولید بخش کشاورزی استان ایفا می‌کنند به‌طوری‌که با داشتن چهار درصد از منابع آبی استان، بالغ‌بر ۱۱ درصد از مجموع تولیدات بخش کشاورزی را به خود اختصاص می‌دهند.

جعفری ادامه داد: میزان سهام دولت در شرکت سهامی زراعی خضری ۲۵ درصد، اسلام‌آباد ۴۴ درصد، خوشاب ۱۷ درصد، سر چاهی عماریون و سهل‌آباد چهار درصد و مهدی‌آباد پنج درصد است.

وی گفت: این شرکت‌ها موجب رشد و توسعه پایدار در بخش کشاورزی، افزایش بهره‌وری، مشارکت کشاورزان در برنامه توسعه و تحول کمی و کیفی در ساختار کشاورزی و جلوگیری از خرد شدن اراضی می‌شوند

 جواد قناعت استاندار خراسان جنوبی در جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی بیان نمود: ۹۸ درصد زرشک دنیا در خراسان جنوبی تولید می‌شود، به همین خاطر ضرورت دارد گمرک تخصصی و تعیین قیمت پایه و تأیید کیفیت این محصول در استان انجام شود.

وی با بیان اینکه ۴۳ درصد زرشک تولیدی در استان فرآوری و بسته‌بندی می‌شود تأکید کرد: باید از طریق وزارت جهاد کشاورزی پیگیری لازم صورت گیرد تا مجوز صدور گواهی حفظ نباتات محصول زرشک به خراسان جنوبی تفویض کامل شود.

استاندار خراسان جنوبی گفت: خراسان جنوبی چون نخستین تولیدکننده زرشک جهان است باید اتاق بیرجند و سازمان جهاد کشاورزی با همراهی گمرکات استان بسته پیشنهادی متقن را آماده کنند تا به گمرکات کشور برای صدور مجوز راه‌اندازی گمرک تخصصی زرشک و عناب در استان ارسال شود و در این خصوص با حضور مسئولان استان از طریق گمرکات کشور ما هم پیگیر خواهیم بود تا به نتیجه برسد.

وی ادامه داد: دولت به دنبال کاهش تصدی‌گری در امور مختلف است اما تصدی‌گری دولت در حوزه شرکت‌های سهامی و زراعی باید همچنان پایدار باشد.

قناعت گفت: به جهت اینکه در خراسان جنوبی هنوز بخش خصوصی توانمندی مالی لازم را ندارد بررسی‌ها نشان می‌دهد که تصدی‌گری دولت در حوزه شرکت‌های سهامی و زراعی باید پایدار باشد و واگذاری آن به بخش خصوصی به آینده موکول شود.

وی با اشاره به لزوم مستثنا شدن موضوع واگذاری سهام دولت در شرکت‌های سهامی زراعی از طریق سازمان خصوصی‌سازی از دستورالعمل مولدسازی دارایی‌های دولت و توقف روند اجرایی آن ادامه داد: باید تیمی از دستگاه اجرایی مربوطه و اتاق بازرگانی استان در سازمان خصوصی‌سازی این موضوع را پیگیری کنند.

استاندار خراسان جنوبی در بخش دیگری از سخنانش بر لزوم مشارکت حداکثری فعالان اقتصادی در انتخابات تأکید کرد و گفت: دشمنان روزانه ساعت‌ها روی مسئله انتخابات ایران وقت و انرژی می‌گذارند و برای کاهش مشارکت در انتخابات شبهه ایجاد می‌کنند.

وی افزود: سال ۲۰۲۴ میلادی در کل جهان، ۵۰ انتخابات برگزار می‌شود اما چرا این‌قدر به انتخابات ایران پرداخته‌اند چون این‌ها عظمت و پیشرفت ملت و نظام جمهوری اسلامی ایران را فهمیده‌اند که به دلیل پشتوانه مردمی است.

قناعت گفت: برخلاف کشورهای غربی که پشتوانه مردمی از مؤلفه‌های قدرت آنها نیست اما پشتوانه مردمی ازجمله مؤلفه‌های اصلی قدرت جمهوری اسلامی ایران است.

وی تصریح کرد: مشکلات معیشتی و اقتصادی در کشور وجود دارد و دشمنان این موضوع را هدف قرار دادند و علیه ما استفاده می‌کنند درحالی‌که شرایط اقتصادی کشورهای اروپایی به‌مراتب از ایران بدتر است.

استاندار خراسان جنوبی افزود: تاریخ نشان داده هر وقت بعد از پیشرفت نظامی و علمی، پشتوانه مردمی با آن تلفیق شود، کشور توانمند و قوی خواهد شد.

وی با تأکید بر اینکه کشورهای استکباری نفس‌های آخر خود را می‌کشند و ایران اسلامی در سطح منطقه و جهان به الگو تبدیل شده است تصریح کرد: امروز گروه حماس با الگوگیری از مقاومت مردم ایران در مقابل اسرائیل به‌عنوان چهارمین ارتش قدرتمند جهان ایستادگی می‌کنند.

قناعت گفت: دنیا در حال تغییر و تلاطم است، انتخابات ۱۱ اسفندماه یک جنگ تمام‌عیار است پس همه ما باید با هوشیاری کامل و بصیرت در این روزهای پایانی مردم را به پای صندوق‌های رأی فراخوانیم.

وی عنوان کرد: برخی افراد ادعا دارند که انتخابات نیست بلکه انتصابات است اما باید پرسید اگر این انتخابات مهندسی آرا و انتصابات است چرا این‌همه نامزد صف کشیدند و در همین خراسان جنوبی ۱۱۳ نفر برای چهار کرسی مجلس شورای اسلامی در حال رقابت هستند.

قناعت افزود: از جهتی چرا دشمنان از برخی نامزدها حمایت می‌کنند؛ علت این است که انتخابات ما انتخابات واقعی و آزاد است و انتصابات نیست.

وی گفت: در همین انتخابات سال ۹۲، رئیس‌جمهور دوره یازدهم با ۷۱ صدم آرا بیشتر نسبت به نفر دوم انتخاب شد که نشان می‌دهد انتخابات جمهوری اسلامی ایران در کمال صحت و سلامت برگزار می‌شود و نظام نشان داده که به آرای مردم خیانت نمی‌کند.

استاندار خراسان جنوبی با تأکید بر اینکه هر میزان درصد مشارکت در انتخابات افزایش یابد در معاهده‌های سیاسی و اقتصادی حرف بیشتری برای گفتن خواهیم داشت گفت: انتخابات باعث تحول می‌شود و شورونشاط در کشور ایجاد می‌کند لذا همه وظیفه دارند مردم را به پای صندوق رأی دعوت کنند تا شور انتخاباتی را داشته باشیم.

وی با اشاره به پیش‌بینی ۳۲۵ صندوق سیار در انتخابات امسال افزود: فعالان اقتصادی و واحدهای تولیدی از فرمانداری‌ها درخواست کنند تا صندوق سیار برای اخذ رأی کارگران به مجموعه‌هایشان ارسال شود.

قناعت گفت: مردم خراسان جنوبی تاکنون ثابت کردند که در زمینه مشارکت سیاسی پیشگام بوده‌اند و امسال هم با حضور پررنگ خود در پای صندوق‌های رأی بار دیگر ثابت خواهند کرد.

موضوعات :
در همین رابطه