رئیس اتحادیه حفاران غیرنفتی با اشاره به اینکه سیاستگذاری در بخش معادن، استخراج در اعماق بیشتر است گفت: با وجود داشتن بیش از 70 نوع ماده معدنی نظیر آهن، روی، سرب و مس اما عمق اکتشافات مواد معدنی در کشورمان 20 متر است در حالی که با استفاده از تجهیزات پیشرفته و فناوریهای جدید عمق اکتشافات ذخایر معدنی در برخی از کشورهای جهان به بیش از ۸۰ متر رسیده است.
رضا اشرف سمنانی در گفتوگو با پایگاه خبری اتاق ایران افزود: افزایش عمق اکتشاف در معادن نیازمند تجهیزات پیچیدهتر، برخورداری از دانش استفاده از آنها و علم بهروز زمینشناسی و اکتشافی است. اما متأسفانه در حالی که در ایران ساخت ماشینآلات حفاری معدن بسیار محدود است واردات آنها نیز با محدودیت مواجه است.
او ادامه داد: مشکل اینجاست که سرمایهگذاری در بخش معدن نیز به نسبتی که باید باشد، وجود ندارد. در گذشته بعضی کشورها برای حفاری معادن به ایران آمدند اما الان دیگر حضور ندارد و تا به امروز شرکتهای خارجی، سرمایهگذاری قابل توجهی در حفاری معادن ایرانی نداشتهاند.
اشرفسمنانی با بیان اینکه به بهانه حمایت از تولید داخلی متأسفانه واردات ماشینآلات و تجهیزات معدنی ممنوع و محدود شده است گفت: برای تولید داخلی ماشینآلات معدنی باید به صورت بلندمدت برنامهریزی شود. این کاری نیست که ظرف چندسال انجام و به سرعت عملیاتی شود. ساخت این ماشینآلات تخصص و امکانات بالایی نیاز دارد. شاید مونتاژ آنها در داخل ممکن باشد اما ساخت آنها پروژهای بسیار زمانبر است و به این سادگیها نیست. دستکم باید به تدریج از ساخت ماشینآلات کوچکتر آغاز کنیم و کمکم به سمت تولید ماشینآلات بزرگ برویم.
او با تأکید بر اینکه باید تمهیداتی برای واردات تجهیزات و ماشینآلات معدنی در نظر گرفته شود ادامه داد: ما توان ساخت در داخل نداریم و لذا مابهازای پروژههایی که در معادن کشور در جریان است باید ماشینآلات وارد شود. تکنولوژیهای روز دنیا اغلب به سمت ماشینآلات خودران و الکترونیکی پیش میروند و در واقع ماشینآلات موجود در کشور از رده خارج شدهاند. با این تغییر تکنولوژی ما باید استانداردهای روز را رعایت کنیم. پایین بودن راندمان ماشینآلات موجود در کشور هزینههای معدن داری و تولید را افزایش داده است.
اشرفسمنانی افزود: در حال حاضر در کشور اغلب از ماشینآلات دستدوم استفاده میکنند که قیمت آنها هم کم نیست. درست است که قیمت خرید آنها پایینتر است اما تعمیر و نگهداری آنها ارزان نخواهد بود. چون بهرهوری این ماشینآلات پایین آمده است.