رادیو مجازی اتاق ایران - 12 آبان 1403

با اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

جریمه نقدی و حبس تعزیری به مجازات عدم رفع تعهد ارزی صادرکنندگان اضافه شد

جریمه نقدی، محرومیت یک تا ۱۰ سال از فعالیت بازرگانی، ابطال کارت بازرگانی و حبس تعزیری، مجازات‌های دیده شده برای صادرکنندگانی است که تعهد ارزی خود را ایفا نکنند.

30 فروردین 1401
کد خبر : 42210
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

در ابتدای سالی که با تغییر قرن همراه بود و بسیاری از فعالان اقتصادی را امیدوار کرد تا با تغییر رویکرد دولت درباره سیاست‌های تجاری دنبال شود، ابلاغ اصلاحیه قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز تا حدودی امیدها را به یاس تبدیل کرد.

با ابلاغ این اصلاحیه جرایمی برای صادرکنندگانی که اقدام به رفع تعهد ارزی نکرده باشند، تعریف شده، این در حالی است که با توجه به اخبار امیدوارکننده از مذاکرات وین و بروز برخی گشایش‌ها در روند فروش نفت ایران، تجار کشور نسبت به رفع محدودیت‌هایی که از سال 97 با آنها درگیر بودند، امید داشتند.

صادرکنندگان و واردکنندگان خواستار رفع محدودیت‌ها هستند و اعتقاد دارند این سیاست‌های محدودکننده نه تنها منفعتی برای اقتصاد کشور نداشت بلکه تحریم‌های داخلی در کنار تحریم‌های خارجی بودند که آسیب‌های وارد آمده بر صادرات و واردات را عمیق‌تر کردند.  

در همین شرایط قانون اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز که در جلسه علنی 10 بهمن 1400 مجلس به تصویب رسیده بود 23 فروردین 1401 از سوی رئیس‌‎جمهور ابلاغ شد.

بر اساس مفاد تبصره ۶ بند (ح) ماده ۱۲ این قانون، کلیه صادرکنندگان کالا به خارج از کشور موظفند ارز مندرج در پروانه گمرکی یا معادل ارزی آن به سایر ارزها را به بانک مرکزی بفروشند و یا با تأیید بانک مرکزی نسبت به فروش آن به سایر اشخاص اقدام یا برای تأمین ارز واردات کالای خود یا بازپرداخت بدهی تسهیلات ارزی استفاده کنند.

در ادامه این ماده آمده است: متخلف علاوه بر الزام به ایفای تعهد موضوع تخلف، به جریمه نقدی معادل یک پنجم موضوع تخلف و دو یا چند مورد از محرومیت‌های موضوع ماده (۱۹) این قانون محکوم می‌شود. در صورت عدم ایفای تعهد ظرف سه ماه از زمان ابلاغ حکم قطعی، معادل ارزش تعهد بر اساس بالاترین نرخ اعلامی بانک مرکزی در زمان صدور حکم به جریمه نقدی مرتکب افزوده می‌شود.

تخلف موضوع این تبصره تنها در مواردی که ارزش موضوع تخلف بیشتر از سه میلیون (۳٫۰۰۰٫۰۰۰) یورو یا معادل آن به سایر ارزها باشد، می‌تواند با تحقق شرایط مربوط، مشمول عناوین سازمان یافته و حرفه‌ای موضوع این قانون قرار گیرد. در صورتی که عدم رفع تعهد موضوع این تبصره و تبصره‌های (۵) و (۷) با تشخیص مرجع رسیدگی به علت قوه قاهره (حادثه خارجی غیرقابل پیش‌بینی و غیرقابل دفع) باشد، محکومیت موضوع این تبصره‌ها اعمال نمی‌شود.

همچنین آیین‌نامه اجرایی این تبصره شامل مواردی از قبیل مهلت رفع تعهد که بیش از یک سال نیست و شرایط تمدید آن تا حداکثر سه ماه، موارد مشمول معافیت تا سقف سی هزار (۳۰,۰۰۰) یورو یا معادل آن به سایر ارزها در سال و معافیت کالای موضوع ماده (۹۵) قانون امور گمرکی، میزان تعهد که کمتر از شصت درصد ارزش ارزی صادرات نیست، اولویت‌بندی و نحوه انتخاب یک یا ترکیبی از روش‌های رفع تعهد و تعیین سامانه‌های اجرایی این تبصره، توسط بانک مرکزی با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت تهیه و ظرف یک ماه از تاریخ لازم‌الاجرا شدن این قانون به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.

در هر صورت، برخورداری از کلیه معافیت‌های مالیاتی برای درآمدهای حاصل از صادرات و هرگونه جایزه و مشوق‌های صادراتی به تناسب میزان ایفای تعهد موضوع این تبصره است.

اعمال محدودیت‌های موضوع این تبصره تا ابتدای سال بعد از زمانی که ارزش سالانه صادرات غیرنفتی طبق اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت، به بیش از یک ممیز هشت دهم (۱.۸) برابر ارزش سالانه واردات کشور برسد، قابل اجرا است.

تبصره 7 بند (ح) ماده ۱۲ قانون اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز به جرایمی اشاره می‌کند که در صورت عدم ایفای تعهدات ارزی اعمال خواهد شد. بر این اساس در خصوص عدم رفع تعهد ارزی موضوع ماده (۱۰) قانون تعزیرات حکومتی درصورتی‌که تا مبلغ صد میلیارد ریال بر اساس بالاترین نرخ اعلامی بانک مرکزی در زمان دریافت ارز باشد، مرتکب علاوه بر اعاده ارز به میزان رفع تعهد نشده و محرومیت از فعالیت بازرگانی از شش ماه تا یک سال، به جریمه نقدی معادل دو برابر کسری یا عدم رفع تعهد بر اساس بالاترین نرخ اعلامی بانک مرکزی از زمان دریافت ارز، محکوم می‌شود.

درصورتی‌که مبلغ عدم رفع تعهد ارزی معادل صد میلیارد ریال یا بیش از آن بر اساس بالاترین نرخ اعلامی بانک مرکزی در زمان دریافت ارز باشد، مرتکب علاوه بر اعاده ارز به میزان رفع تعهد نشده و محرومیت از فعالیت بازرگانی از یک تا ده سال، به حبس تعزیری درجه پنج موضوع ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی و جزای نقدی به میزان معادل دو برابر کسری یا عدم رفع تعهد بر اساس بالاترین نرخ اعلامی بانک مرکزی از زمان دریافت ارز، محکوم می‌شود.

درصورتی‌که رفع تعهد ارزی و یا هرگونه اقدام به این منظور، با استفاده از اسناد جعلی یا خلاف واقع باشد و یا از طریق بیش‌بود ارزش اظهاری کالا و یا بیش اظهاری در تعداد یا مقدار کالا به گمرک و یا مغایرت در کالای اظهار شده یا مکشوفه با کالای موضوع تعهد باشد، مرتکب علاوه بر اعاده ارز به میزان رفع تعهد نشده و ابطال دائم کارت بازرگانی، به حبس تعزیری درجه چهار موضوع ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی و جزای نقدی به میزان معادل سه برابر کسری یا عدم رفع تعهد بر اساس بالاترین نرخ اعلامی بانک مرکزی از زمان دریافت ارز، محکوم می‌شود.

در موارد تعدد عدم رفع تعهد، ملاک برای شمول این تبصره جمع مبالغ است و تعدد جرم مانع از حرفه‌ای محسوب شدن مرتکب نیست.

شخصی که برای واردات کالا، ارز موضوع تبصره (۶) این ماده را دریافت کرده و یا از روش «تأمین ارز واردات کالای خود» استفاده کرده است نیز مشمول احکام این تبصره است.

در همین رابطه