رادیو مجازی اتاق ایران ۲ دی 1403

عبداله مهاجر دارابی در نشست تخصصی توسعه صادرات مازندران

برداشت مرکبات مازندران نباید زودتر از 15 آبان باشد

رئیس اتاق ساری با اشاره نوع مرکبات استحصالی در استان مازندران گفت: زمان برداشت این محصولات از 15 آبان‌ماه به بعد است که قند و اسید میوه در این زمان به حد استاندارد رسیده و این زمان نباید تغییر کند.

21 خرداد 1401 - 12:08
کد خبر : 42740
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

سومین جلسه میز تخصصی توسعه صادرات مازندران به بررسی موانع و مشکلات صادرات مرکبات اختصاص یافت. رئیس اتاق ساری در این نشست با اشاره به مشکلاتی که درگذشته برای تولید و صادرات مرکبات مازندران وجود داشته بر لزوم رفع این چالش‌ها با توجه به نگاه استانداری و دستگاه‌های مربوطه جهت مدیریت صحیح مرکبات در سال جدید، تأکید کرد.

عبداله مهاجر دارابی ادامه داد: سالانه 2.5 میلیون تن مرکبات و نارنگی در مازندران تولید می‌شود که نیمی از آن را مازاد داریم و امسال این ظرفیت نزدیک دو برابر است و باید شرایطی ایجاد شود و به‌طوری مدیریت کنیم که تولیدکننده، سورتینگ‌دار، و صادرکننده متضرر نشوند.

محصول باکیفیت؛ هویت ایرانی است

رئیس اتاق ساری با اشاره به اینکه بیشتر پرتقال‌های تولید استان یک جنس بوده و انواع دیگر، ظرفیت بسیار ناچیزی را در برمی‌گیرند، درباره زمان برداشت مرکبات، اظهار کرد: 15 آبان‌ماه زمان برداشت و صادرات مرکبات است که قند و اسید میوه به حد استاندارد رسیده است و این زمان نباید به صادرات ما لطمه بزند؛ ازاین‌رو نظر مرکز تحقیقات و پژوهشکده مرکبات برای ما مهم و قابل استناد است.

مهاجر با تأکید بر اینکه باید خود را با دنیا وفق بدهیم و محصول باکیفیت که هویت ایران در بازار مرکبات است را صادر کنیم؛ افزود: آن‌هایی که به خود اجازه می‌دهند با ارسال محصول نارس و بی‌کیفیت، نام مرکبات استان را زیر سؤال ببرند به این دلیل است که فکر می‌کند بین او و کسی که محصول باکیفیت و در زمان مناسب را صادر می‌کند تمیز داده نمی‌شود، لذا امسال برخوردها تشدید و با متخلفان برابر قانون رفتار می‌شود. گمرک نیز پیش از زمان اعلام شده، اجازه صادرات را نمی‌دهد.

وی با اشاره به نظر کارشناسی و تحقیقاتی پژوهشکده مرکبات ایران که زمان برداشت پرتقال را 15 آبان ماه اعلام کرده است، گفت: این تاریخ مبنای ما برای برداشت و آغاز صادرات پرتقال است، چون میزان قند میوه به عدد استاندارد 6.5 واحد رسیده است و زودتر از این زمان مورد تأیید پژوهشکده نیست.

واکس میوه دارای تأییدیه معاونت غذا و دارو باشد

رئیس اتاق ساری درباره رنگ افزایی و سبززدایی و واکس مرکبات نیز نظر دانشگاه علوم پزشکی را به‌عنوان مرجع مورد تأکید قرار داد که نماینده این دانشگاه اعلام کرد: رنگ افزایی نباید انجام شود اما سبززدایی تنها پس از اینکه قند میوه به حد استاندارد رسیده باشد، مجاز است با این توضیح که میوه سبززدایی شده باید زودتر به بازار مصرف برسد چون ماندگاری آن کاهش یافته است.

همچنین درباره واکس میوه، نظر دانشگاه علوم پزشکی مازندران این است که واکس میوه حتماً باید پروانه یا مجوز واردات را از معاونت غذا و دارو داشته باشد و لازم است که اتحادیه باغداران (مرکبات) لیست واکس‌ها را به این معاونت اعلام کند.

بازار مرکبات نیازمند کنسرسیوم ثابت است

مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری مازندران با اشاره به نظرات اتحادیه باغداران نسبت به زمان برداشت مرکبات، گفت: ساختار این اتحادیه باید منسجم شود و اگر در جلسه تصمیم گرفته شد که زمان برداشت مرکبات از 15 آبان باشد، اتحادیه باید تمکین کند و به باغداران هم اطلاع بدهد.

سید جابر کریمی با بیان اینکه در مازندران با این حجم از تولید مرکبات که به 2 میلیون و 700 هزار تن می‌رسد و امسال بیش از این خواهد بود، افزود: یکی از مشکلات بزرگ در این استان، نبود کنسرسیوم ثابت است؛ همه می‌خواهیم مستقل و جزیره‌ای کالا را صادر کنیم و استراتژی مشخصی نیست درحالی‌که باید مرکبات ما از زمانی که هنوز برداشت نشده، مشخص شود که مقصد صادرات داخلی و خارجی آن کجاست.

صادرات سنتی را کنار بگذاریم

وی با تأکید بر اینکه لازم است تا در مراودات خود با کشورهای مقصد صادراتی به‌طور خاص در بخش مرکبات وارد فاز جدیدی شویم و هوشمندانه عمل کنیم، اظهار داشت: یک مقداری در استفاده از ظرفیت‌های مشتریان خارجی سهل‌انگاری شد و حتی به بحث برندسازی و لیبل توجه نشد درحالی‌که بسیاری از واحدهای تجاری می‌توانند برند تجاری بگیرند.

مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری مازندران بیان کرد: باید قواعد و تعهدات قرنطینه‌ای و استانداردسازی را در صادرات رعایت کنیم، محصول باکیفیت ارائه بدهیم، سبززدایی را پیش از 15 آبان انجام ندهیم، صادرات سنتی را کنار بگذاریم و دلال و واسطه را کنار بگذاریم، چون اکنون بخش مهمی از هزینه‌ها در این راه صرف می‌شود و حتی روش پرداخت را هم واسطه‌ها تعیین می‌کنند.

صادرات باید بر اساس استانداردهای جهانی و ذائقه بازار مقصد باشد

عضو هیأت رئیسه اتاق ساری هم در این نشست با بیان اینکه بحث مرکبات و مسائل مربوط به آن هرساله با چالش‌هایی مواجه است، یادآور شد که امسال مسئولیت بخش مرکبات را به مازندران و بخش خصوصی سپردند تا به‌صورت جدی ورود پیدا کند تا مشکلات کمتری را در بازارهای هدف داخلی و خارجی داشته باشیم.

علی تقی پور با بیان اینکه تاریخ‌های متفاوت برای زمان برداشت میوه کار را سخت می‌کند و باید به یک جمع‌بندی برسیم، تصریح کرد: در این زمینه نشستی را با سورتینگ داران، اتحادیه‌ها و تولیدکنندگان و صادرکنندگان داشته و داریم اما موضوع مهم این است که باید برابر با استانداردهای جهانی و ذائقه کشور و بازار هدف صادراتی به پیش برویم.

صادرکننده مرکبات مازندران با بیان اینکه منفعت شخصی نباید تمام زحمات تولیدکنندگان ما را زیر سؤال ببرد و کشور را دچار چالش کند، گفت: سبززدایی مرکبات درحالی‌که هنوز قند میوه به استاندارد 6.5 نرسیده است و بدون توجه به استانداردها انجام و در ادامه به هر طریقی کالا صادر می‌شود، در کشور مقصد نام ایران را زیر سؤال می‌برد.

وی ادامه داد: برای سال 1401 تمهیدات جدی‌تری اندیشیده شده و با گمرک و سایر دستگاه‌های مربوطه هماهنگ شده است که سبززدایی، برداشت و صادرات از 15 آبان باشد و در بحث واکس میوه هم اتحادیه باغداران حتماً لیست واکس‌ها را به دانشگاه علوم پزشکی مازندران اعلام کند، ضمن آنکه دانشگاه علوم پزشکی مازندران مخالفت خود را با بحث رنگ‌افزایی مرکبات اعلام کرده است.

تقی پور در پایان از سورتینگ‌داران خواست که دستگاه‌های خود را به‌روز کنند، و از سوی دیگر از دولت خواست که زمینه پرداخت تسهیلات کم‌بهره را برای آنها فراهم کند.

موضوعات :
در همین رابطه