رادیو مجازی اتاق ایران ۲ دی 1403

دبیرکل سازمان دی 8 در دیدار با رئیس اتاق ایران

برقراری ویزای مشترک میان اعضای سازمان دی 8 عملیاتی خواهد شد

ایزیکا عبدالقدیر امام، دبیرکل سازمان همکاری‌های اقتصادی (دی8) می‌گوید: فعال کردن بخش‌های خصوصی اعضای دی 8، برقراری ویزای مشترک و برقراری تجارت ترجیحی میان کشورهای عضو را با هدف افزایش حجم مبادلات تجاری دی 8 دنبال می‌کند.

05 تیر 1401 - 14:05
کد خبر : 42966
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

دبیرکل سازمان همکاری‌های اقتصادی هشت کشور مسلمان (دی 8) یک هفته پس از برگزاری سالگرد تأسیس این سازمان در استانبول با حضور در اتاق ایران با غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران دیدار کرد.

غلامحسین شافعی در این دیدار با انتقاد از اجرایی نشدن تصمیمات متعدد اخذ شده در سازمان دی 8 گفت: با اینکه ظرفیت‌های بسیار قابل توجه و متنوع برای همکاری میان کشورهای عضو دی 8 وجود دارد اما این ظرفیت‌ها بلااستفاده باقی مانده‌اند.

او با تأکید بر ضرورت فعال شدن بخش‌های خصوصی و اتاق‌های بازرگانی کشورهای دی 8 گفت: در اتاق ایران با علاقه زیاد آماده حمایت و همکاری با بخش‌های خصوصی سایر کشورهای دی 8 هستیم و امیدوارم به این ترتیب به نقطه بالاتری در همکاری‌های اقتصادی برسیم.

سرمایه‌گذاری مشترک تنها راه فعال کردن بخش خصوصی کشورهای دی 8 است

در ادامه حسین سلیمی رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان و نماینده ایران در مجمع سرمایه گذاری دی 8 که هفته پیش در استانبول برگزار شد نیز گفت: مبادلات کالا بین اعضای دی 8 بسیار کمتر از سایر کشورهاست. مشابه گروه دی 8 در سازمان اکو هم وجود دارد که 10 کشور مسلمان عضوان هستند. باید دید چرا بین کشورهایی که از نظر دینی و فرهنگی قرابت‌های زیادی دارند و همسایه و همسو در ساختار اقتصادی هستند کمتر از مجامع مشابه با کشورهای غیرمسلمان مراودات اقتصادی پایدار شکل گرفته است.

سلیمی با اشاره به تجربه 20 ساله حضور خود در هر دو سازمان اکو و دی 8 بیان کرد: تنها راه فعال کردن بخش خصوصی کشورهای عضو دی 8 سرمایه گذاری مشترک در کشورهای یکدیگر است. چرا که تجارت امری مقطعی است اما سرمایه گذاری مشترک طولانی مدت و پایدارتر خواهد بود.

او با طرح این سؤال که چرا اعضای دی 8 تا کنون نتوانسته‌اند یک اتومبیل یا موتورسیکلت مشترک تولید کنند گفت: می‌توان با سرمایه گذاری مشترک لاستیک، بدنه، موتور و هر کدام از اجزای این اتومبیل یا موتورسیکلت را در یکی از کشورهای دی 8 تولید و در نهایت روی هم سوار کرده و به تولید مشترک رساند. این امر به اشتغالزایی در این کشورها منجر شده و به یک همکاری پایدار تجاری میان کشورهای دی 8 بدل خواهد شد.

سلیمی با اشاره به اینکه متاسفانه به غیر از کشور ترکیه کمتر کشوری از این سازمان در ایران سرمایه گذاری کرده است ادامه داد: این در حالی است که گاز ایران در دنیا اول، نفت ایران دوم و معادن ما از جهت غنا بی نظیر هستند. ایران می‌تواند به مرکز ثقل سرمایه گذاری برای جذب سرمایه گذاری در میان کشورهای دی 8 بدل شود. اما عدم تحقق این امر نشان می‌دهد هنوز بخش خصوصی کشورهای عضو دی 8 نتوانسته‌اند آنطور که باید روابط خود را گسترش داده و جذب سرمایه گذاری را افزایش دهند.

سلیمی تأکید کرد: با فعال شدن بخشهای خصوصی کشورهای دی 8 می‌توانیم حجم مبادلات را حداقل 50 درصد افزایش دهیم.

حجم مبادلات تجاری در سطح دی 8 خجالت آور است

در ادامه ایزیکا عبدالقدیر امام دبیرکل سازمان همکاری‌های اقتصادی هشت کشور مسلمان (دی 8) نیز با تأکید بر اینکه میزان تجارت دائمی میان کشورهای دی 8 رقم پایینی است و در سال گذشته حدود 109 میلیارد دلار بوده است بیان کرد: برای سازمانی که حدود یک میلیارد و 100 میلیون جمعیت را پوشش می‌دهد و سابقه‌ای 25 ساله دارد حجم مبادلات 109 میلیارد دلاری خجالت آور است.

عبدالقدیر امام با بیان اینکه یکی از اولویت‌های اصلی او افزایش حجم مبادلات میان کشورهای دی 8 است ادامه داد: اولین استراتژی من برای تحقق این امر افزایش ارتباط میان بخش‌های خصوصی کشورهای عضو دی 8 و افزایش میان مشارکت آن‌هاست. هدف اصلی من در این زمینه این است که بتوانم رابطه تنگاتنگی با اتاق‌های بازرگانی کشورهای دی 8 برقرار کنم.

دبیرکل دی 8 در این راستا پیشنهاد تشکیل نمایشگاه تجاری سالانه در میان کشورهای دی 8 را مطرح کرد. او ادامه داد: اگر ایران و سایر کشورهای دی 8 خودشان نمایشگاه سالانه دارند می‌توانند بخشی از این نمایشگاه را در دی 8 ارائه دهند تا همه کشورها از ظرفیت‌های یکدیگر مطلع شوند. اگر همه کشورهای دی 8 این اقدام را انجام دهند ما می‌توانیم نمایشگاه تجاری مشترک سالانه داشته باشیم. امیدوارم با همکار یو حمایت ایران این ایده از سال آینده عملیاتی شود.

عبدالقدیر امام ادامه داد: استراتژی دوم من برقراری موافقت‌نامه تجارت ترجیحی میان کشورهای دی 8 است. اگر همه کشورهای عضو آن را به تصویب برسانند می‌توان از ابتدای سال آینده آن را به اجرا درآورد.

او گفت: یکی از مهم‌ترین ابزارها برای ارتقا سطح همکاری‌های تجاری سرمایه‌گذاری‌های مشترک میان اعضا است. این سرمایه‌گذاری‌های مشترک می‌تواند میان همه کشورهای عضو یا میان دو یا سه کشور صورت گیرد. این مشارکت‌ها می‌تواند در زمینه‌های انرژی، حمل‌ونقل، کشاورزی و یا تولید خودرو برای همه سودآور باشد.

عبدالقدیر امام ادامه داد: یکی دیگر از ظرفیت‌های کشورهای دی 8 در حوزه بنگاه‌های کوچک و متوسط است که با اینکه این کشورها در زمینه این بنگاه‌ها قدرتمند هستند اما همکاری چندانی با هم ندارند. باید مشوق‌های لازم برای گسترش همکاری‌های بنگاه‌های کوچک و متوسط و انتقال تکنولوژی میان کشورهای دی 8 تعریف کنیم.

او با اشاره به ضرورت توسعه همکاری‌های بخش‌های خصوصی کشورهای عضو دی 8 با یکدیگر گفت: در این زمینه امیدوارم موافقت‌نامه ویزای مشترک میان اعضای این سازمان عملیاتی شود. البته از گذشته چنین موافقت‌نامه‌ای وجود داشته اما هیچ‌گاه عملیاتی نشده و در تلاش برای اجرایی شدن آن هستیم. چرا که درست نیست فعالین اقتصادی برای دریافت ویزا پروسه طولانی طی کنند و این امر باید تسهیل شود.

او همچنین با اشاره به پتانسیل بالای کشورهای دی 8 در حوزه استارتاپ ها بیان کرد: در این حوزه به ویژه برای توانمندسازی جوانان و زنان می‌توان برنامه‌ریزی کرده و فعال شد.

آماده برگزاری اولین اجلاس اتاق‌های بازرگانی کشورهای دی 8 در ایران هستیم

در ادامه غلامحسین شافعی نیز با استقبال از برگزاری نمایشگاه سالانه مشترک میان اعضای سازمان دی 8 گفت: در کنار این موضوع امیدوارم امکان مبادله هیات های اقتصادی میان بخش‌های خصوصی کشورهای دی 8 نیز فراهم شود.

او با طرح پیشنهاد برگزاری اولین اجلاس اتاق‌های بازرگانی کشورهای عضو دی 8 ادامه داد: اگر دبیرخانه دی 8 با این پیشنهاد موافقت کند اتاق ایران آماده است میزبانی این اجلاس را بپذیرد.

شافعی با تأکید بر اهمیت برقراری ویزای مشترک میان کشورهای دی 8 ادامه داد: ما آماده‌ایم حمایت‌های لازم را در این زمینه انجام داده و نکات مورد نیاز در این زمینه را با دولت جمهوری اسلامی ایران مطرح کنیم.

شافعی با استقبال از گسترش فعالیت‌های دی 8 در حوزه استارتاپ ها گفت: تکیه بر اقتصاد دانش‌بنیان اصلی مهمی در رشد اقتصادی است و ما باید در این زمینه با سایر کشورهای توسعه‌یافته همراه شویم. ما آماده هستیم در این زمینه تجربیات خود را در اختیار کشورهای دی 8 قرار دهیم.

شافعی با اشاره به درخواست دبیرکل دی 8 برای دریافت تقویم کاری اتاق ایران و اطلاع از برنامه‌های این اتاق در سال 2023 گفت: پیشنهاد می‌کنم همه اتاق‌های بازرگانی کشورهای عضو دی 8 تقویم‌های کاری خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. چرا که اطلاع از این برنامه‌ها می‌تواند برای همه طرف‌ها مفید باشد.

در همین رابطه