رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان گفت: پس از سرمازدگی باغات پسته استان در فروردینماه سال جاری و بازدید مسئولان بلافاصله بعدازاین رخداد، جلسات متعددی برگزار و وعدههایی برای جبران خسارت این سرمازدگی به کشاورزان داده شد که تاکنون هیچیک از آنها محقق نشده است.
سیدمهدی طبیب زاده در هشتادمین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع بررسی مسائل مربوط به خسارت سرمازدگی باغات پسته، افزود: باید همه دستاندرکاران مربوطه مانند مرکز تحقیقات پسته، دانشگاه باهنر و... با همکاری یکدیگر اقدامات مناسب و پیشگیرانهای را برای جلوگیری از سرمازدگی در آینده انجام دهند.
وی ادامه داد: باوجوداینکه 9 ماه از سال میگذرد، هنوز در زمینه پرداخت غرامتها، تمدید تسهیلات کشاورزان و پرداخت تسهیلات جدید کاری انجام نشده یا بسیار کم انجام شده است که این مسئله باید پیگیری شود.
طبیب زاده، با بیان اینکه هیچ توجهی به هشدارهای علمی پیش از ایجاد بحرانها نمیشود، اظهار کرد: متأسفانه در برخی موارد مسئولان استان اختیاری در اجرای برخی قوانین و مصوبات ندارند.
تسهیلات 15 هزار میلیارد ریالی برای کمک به پسته کاران
در ادامه استاندار کرمان، از اختصاص بیش از 15 هزار میلیارد ریال از سوی شرکت ملی صنایع مس ایران به بانک کشاورزی برای پرداخت تسهیلات به کشاورزان پستهکار شمال استان کرمان خبر داد و گفت: چون تاکنون پرداخت تسهیلات و غرامتها تأمین اعتبار نشده بود، این هماهنگی با شرکت مس برای اعطای تسهیلات به باغداران پسته شهرستانهای کرمان، رفسنجان، انار، سیرجان و شهربابک انجام شد.
محمدمهدی فداکار خاطرنشان کرد: برای پوشش هزینههای خسارت دیدگان پستهکار و همچنین پرداخت غرامت، چندین بار به رئیسجمهور، وزرا و سایر مسئولان نامه نوشتهایم و این موضوع را پیگیری کردهایم و ازنظر ما کار تمام شده است فقط باید سازمان مدیریت و برنامهریزی برای آن بودجهای در نظر گیرد و ابلاغ نماید.
وی ادامه داد: خسارت 30 هزار میلیارد تومانی وارده به باغات پسته استان بیش از چندین برابر بودجه عمرانی استان است و با اشتغال و زندگی افراد بسیاری مرتبط است پس باید سریعتر برای آن چارهای اندیشیده شود.
فداکار، با توجه به صحبتهای کارشناسان در این نشست برای جلوگیری از خسارت سرمازدگی به باغات پسته افزود: همه شیوههای مقابله با سرمازدگی از سنتی تا مدرن بررسی و یک نسخه واحد برای اطلاعرسانی کامل به باغداران تهیه شود تا مردم تکلیف خود را بدانند.
استاندار کرمان ادامه داد: ما در بعضی از مناطق استان ایستگاه هواشناسی نداریم و به همین دلیل امکان پیشبینی هم وجود ندارد که قرار است سه تا چهار مورد ایستگاه هواشناسی در این مناطق راهاندازی شود.
وی با بیان اینکه امسال سال توجه ویژه به اقتصاد دانشبنیان است، گفت: باید از شرکتهای دانشبنیان در این حوزه کمک گرفت.
خردهمالکان باغها را به دلیل هزینههای سنگین رها کردهاند
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان نیز در این نشست گفت: در ابتدای امسال بهمنظور نگهداری و اصلاح باغات پسته، مصوب شد تسهیلات "کشاورز کارت" به کشاورزان پسته کار داده شود که تاکنون هیچ تسهیلاتی پرداخت نشده است.
سیدمحمدرضا ترابی موسوی، با اشاره به اینکه خردهمالکان باغها را به دلیل هزینههای سنگین رها کردهاند، افزود: اگر تسهیلات برای کمک به باغها اختصاص داده نشود، باغها از بین خواهند رفت.
وی ادامه داد: کمک شود تا حداقل برای یکبار باغهای پسته بهطور کامل بیمه شوند، تا با پرداخت غرامتها بخشی از خسارتها جبران شوند.
مشکلات کشاورزی در بلندمدت حل شود
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: معاونت اقتصادی استانداری و اتاق بازرگانی هماهنگکننده بین اجزا و نهادهای مرتبط با کشاورزی باشند و به جبران خسارات وارده به محصولات کشاورزی در چند سال گذشته توجه شود.
محمدمهدی زاهدی افزود: باید مشکلات بخش کشاورزی در حوزه کمیت و کیفیت از پایه و در بلندمدت حل شود و برای فعالیتهای پژوهشی باید سرمایه اولیه وجود داشته باشد و مجلس شورای اسلامی در حد توان در این زمینه کمک میکند.
وی با بیان اینکه باید روشهای مقابله با سرمازدگی در یک باغ به وسعت زیاد در سردترین نقطه انجام تا اعتماد کشاورز جذب شود، تصریح کرد: یک حمایت اولیه نیاز است تا کشاورزان با اعتماد از راهکارهای علمی ارائه شده استفاده کنند.
مهمترین عامل مقابله با سرمازدگی پیشبینی دمای هواست
سرپرست پژوهشکده پسته، مهمترین عامل مقابله با سرمازدگی را پیشبینی دمای هوا دانست و گفت: اگر بهترین شرایط را برای کنترل سرمازدگی داشته باشیم اما نتوانیم دما را کنترل کنیم، همهچیز از دست میرود.
امیرحسین محمدی، تأکید کرد: به کار گرفتن تمامی راهکارهای تحقیقاتی، مستلزم داشتن اطلاع از زمان وقوع سرمازدگی است که باید برای آن چارهاندیشی اساسی شود.
وی با اشاره به تحقیقات صورت گرفته برای کمک به کشاورزان و کاهش میزان خسارت سرمازدگی در باغهای پسته، از کشاورزان خواست در اولین گام، از هرس زودهنگام درختان خودداری کنند و این کار را تا اواخر بهمنماه به تأخیر بیندازند.
محمدی، عدم شخم زدن زمین در محدودهٔ زمانی وقوع سرمای بهاره، انجام آبیاریهای سبک و جمعآوری علفهای هرز را از دیگر راهکارهای مقابله با سرمازدگی بیان کرد و افزود: کشاورزان در زمانهایی که خطر سرمازدگی وجود دارد، از سوزاندن لاستیک برای گرم کردن زمین خودداری کنند.
پرداخت غرامت به کشاورزان، نیمه دیماه امسال
معاون نظارت بانک کشاورزی نیز در این نشست با تأکید بر اینکه در کنار کشاورزان هستیم، گفت: خواسته تسهیلات گیرندگان از بانک کشاورزی امهال تسهیلات است که اگر سازمان برنامهوبودجه کشور این موضوع را ابلاغ کند ما آمادگی امهال را داریم.
علیرضا طاهری بروجنی، با اشاره به اینکه آمادگی لازم برای پرداخت تسهیلات جدید را نیز داریم، افزود: همچنین غرامتها توسط بیمه برآورد شده و پیگیر پرداخت آنها از صندوق بیمه هستیم که احتمالاً تا نیمه دیماه سال جاری بودجه مورد نیاز تأمین و غرامت کشاورزان پرداخت میشود.
در این نشست گزارشهایی با عناوین «تبیین نقش شرکتهای دانشبنیان در پیشبینی وقوع سرمازدگی و پیشگیری از خسارت ناشی از آن»، «جمعبندی خسارات وارد شده و پیگیریهای صورت گرفته»، «اقدامات و برنامههای علمی-اجرایی پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی دانشگاه باهنر» و «راهکارهای پیشنهادی پژوهشکده پسته برای پیشگیری از عارضه سرمازدگی» ارائه شد.