رادیو مجازی اتاق ایران - 19 دی 1403

آمار پایین جذب سرمایه‌ خارجی

رئیس ستاد مراسم روز ملی صادرات آمار مربوط به جذب سرمایه­ گذاری خارجی در بنگاه­ هایی که در صادرات غیرنفتی، موفق عمل کرده ­اند را پایین ارزیابی کرد.

26 مهر 1395 - 14:12
کد خبر : 4674
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

محمدرضا مودودی – معاون کل سازمان توسعه تجارت ایران - با اشاره به اتمام زمان ارزیابی شاخص­ های انتخاب صادرکنندگان نمونه و ممتاز ملی امسال گفت: در طول نشست­ های کارشناسی در کارگروه انتخاب صادرکنندگان نمونه که متشکل از نماینده دستگاه­ های ذیربط، اتاق بازرگانی ایران، اتاق تعاون و تشکل­ ها و انجمن­ های تخصصی مربوطه است، مقرر شد که در تعیین شاخص ­های انتخاب، بازنگری­ شده و برای کارگروه­ های مختلف، شاخص­ های عملیاتی مرتبط تعیین و تعریف شود و از آنجا که امکان اعمال این تغییرات برای سال­ جاری نبوده، مقرر گردید که برای سال آینده این اصلاحات اعمال شود.

معاون توسعه صادرات سازمان توسعه تجارت ایران با تأکید بر دقت بالای ارزیابی ­های صورت گرفته است، خاطرنشان کرد: برخی از شاخص ­ها نظیر خوش­ حسابی صادرکنندگان در نظام بانکی کشور و داشتن ده درصد رشد نسبت به سال انتخاب از جمله شاخص­ هایی هستند که مصوبه هیأت وزیران دارند و برای اصلاح آنها باید موضوع در هیأت وزیران طرح شود، اما برخی از شاخص ­های دیگر نظیر ارزش­ افزوده، دارا بودن دفاتر در بازارهای هدف، داشتن گواهی ­نامه­ های استاندارد داخلی و بین­ المللی، ثبت برند و نظیر این ها، از مواردی است که در سطح کارگروه تعیین­ شده و قابلیت اصلاح در همین سطح را نیز داراست.

ضعف در سهم دارندگان استانداردهای کیفی بین المللی

مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت با نگاهی آماری به شاخص­ ها و معیارهای انتخاب صادرکنندگان نمونه سال جاری، گفت: در تحلیل آمارهای ارائه­ شده از سوی بخش خصوصی، متوجه شدیم که ۷۵ درصد شرکت­ کنندگان، گواهی­نامه­ های مربوط به استانداردهای مدیریتی بین­ المللی را کسب کرده­ اند. اما سهم دارندگان استاندارد کیفی بین­ المللی فقط در حدود ۴۱ درصد است که معنای آن این است که در این بخش ضعف­ های بسیاری وجود دارد.

مودودی با اشاره به اینکه داشتن استانداردهای کیفی کشورهای هدف برای محصولاتی که برای صادرات تولید می­ شوند، یک ضرورت است، از خلایی که در این بخش احساس می­ شود به عنوان یک تهدید یاد کرد و دلیل آن را عدم حضور مستقیم صادرکنندگان در بازارهای هدف و عدم آشنایی با نیازها، خواسته­ ها و الزامات مصرف­ کننده نهایی دانست.

وی همچنین در بخش دیگری از این تحلیل به ضعف تبلیغات رسانه­ ای صادرکنندگان در بازارهای هدف اشاره کرد و گفت: در حالی­که ۹۸ درصد متقاضیان حضور در فرآیند ارزیابی صادرکنندگان نمونه ملی، دارای وب­سایت دو زبانه هستند، اما فقط ۲۹ درصد از این شرکت ها در سایت­های بین­ المللی، خود را معرفی و تبلیغ کرده­ اند. از دیگر نقاط ضعف مشهود در فرآیند تجارت خارجی، عدم حضور مستقیم شرکت­ های برتر صادراتی ایران در کشورهای هدف است، به ­طوری که به گفته مودودی فقط ۲۷ درصد از شرکت­های متقاضی، در بازارهای هدف صادراتی­ شان، دفتر فروش و یا نمایندگی دارند.

رئیس ستاد مراسم روز ملی صادرات همچنین به آمار پایین مربوط به جذب سرمایه­ گذاری خارجی در بنگاه­ هایی گفت که در صادرات غیرنفتی، موفق عمل کرده­ اند، اشاره کرد و گفت: کمتر از پنج درصد متقاضیان، امتیاز مربوط به جذب سرمایه­ گذاری خارجی و تولید تحت لیسانس شرکت­ های بزرگ خارجی را کسب کرده­ اند و این در حالی است که توسعه صادرات، نیازمند مشارکت و همراه­ شدن با بنگاه های قدرتمندی است که زبان صادرات بین­ المللی را بلدند و متدهای روز تجارت را می ­دانند و در پناه این گونه مشارکت ­ها می ­توانند دانش و مهارت و تجربه را به بنگاه های خود انتقال دهند.

نقش برندسازی در بازاهای هدف کلیدی است

معاون توسعه صادرات سازمان توسعه تجارت ایران با تأکید بر نقش کلیدی برندسازی در بازاهای هدف، ادامه داد: از مجموع کل متقاضیان حضور در فرآیند انتخاب، ۷۱ درصد شرکت ها، برند خود را در داخل کشور ثبت کرده­ اند، اما سهم این شرکت­ ها از ثبت برند در بازارهای هدف به کمتر از ۲۰ درصد می­ رسد که نشان از عدم توجه جدی این بنگاه­ ها به اهمیت ثبت برند در بازارهای هدف است، این در حالی است که عدم ثبت برند محصولات و شرکت­ ها، باعث سودجویی افراد فرصت­ طلب و ثبت نام­ آن ها در کشور هدف به نام خود شده و نتیجه تبلیغات گسترده­ای که باعث برندسازی گشته، به نفع این رقبای متخلف، تمام خواهد گشت.

مودودی در پایان، بهره­ گیری شرکت­ ها از ابزارهای توسعه بازار را نیز ضعیف توصیف و عنوان کرد: حتی سهم بنگاه­ های حاضر در رقابت انتخاب صادرکننده نمونه و ممتاز ملی برای حضور در نمایشگاه­ های خارجی نیز کمتر از نصف بوده و فقط ۴۱ درصد این بنگاه­ ها از ابزار نمایشگاه­ های خارجی برای توسعه بازار خود بهره­ مند بوده و در این رویدادهای تجاری شرکت کرده­ اند.

گفتنی است مراسم تقدیر از صادرکنندگان نمونه و ممتاز ملی در روز پنجشنبه ۲۹ مهرماه با حضور عالی­ ترین مقامات اجرایی کشور در محل سالن اجلاس سران برگزار خواهد شد و سازمان توسعه تجارت ایران آماده دریافت نقطه­ نظرات و اعمال نگاه کارشناسی تشکل­ ها و اتحادیه­ های صادراتی بخش خصوصی به تفکیک گروه کالایی درخصوص شاخص­ های ارزیابی و انتخاب صادرکنندگان نمونه ملی برای سال­ های آینده است.

در همین رابطه