رایزنی کشورهای نفتی برای دستیابی به توافق بر سر فریز نفتی ادامه دارد و بازار نفت نیز تحت تاثیر اخبار مربوط به طرح فریز نفتی به نوسان ادامه میدهد.
قیمت نفت در معاملات امروز افزایش یافت و هر بشکه نفت برنت در برابر ۴۷ دلار و ۳۴ سنت معامله شد.
قیمت نفت بخشی از کاهش خود طی روزهای اخیر را که در پی افزایش ارزش دلار حاصل شده بود جبران کرد.
بر اساس این گزارش هر بشکه نفت سبک آمریکا در معاملات امروز با 32 سنت افزایش قیمت مواجه شد و به 46 دلار و 13 سنت رسید. قیمت نفت برنت دریای شمال نیز با 39 سنت افزایش به 47 دلار و 34 سنت رسید. قیمت نفت طی روزهای گذشته به حدود 44 دلار در هر بشکه رسیده بود.
جدی تر شدن بحث ها در مورد اقدام اوپک برای کاهش تولید عامل رشد قیمت نفت طی معاملات امروز عنوان شده است. این در حالی است که یک گزارش صنعتی نشان داد که حجم ذخایر نفت خام آمریکا به شکل غیرمنتظره ای افزایش یافته است.
اوپک در ماه سپتامبر روی کلیات طرح کاهش تولید به توافق رسید، اما در حالی که دو هفته تا نشست 30 نوامبر این سازمان، یعنی موعد اعلام رسمی جزئیات این توافق زمان باقی مانده، اختلاف نظرها در میان اعضای اوپک و همچنین روسیه در مورد جزئیات این توافق همچنان پابرجاست.
جینگی پان، تحلیلگر بازار نفت در این باره گفت: «اگر توافقی در زمینه محدود کردن تولید به دست آید، اولین توافق در طی 8 سال گذشته خواهد بود.... علاوه بر ریسک ناشی از موضع کشورهای غیر عضو اوپک که می تواند تلاش های در جریان برای ترمیم قیمت را به خطر بیاندازد، ریسکی هم از ناحیه گزارش های مربوط به حجم ذخایر نفت خام آمریکا وجود دارد.»
انستیتوی نفت آمریکا دیروز اعلام کرد، حجم ذخایر نفت خام این کشور، در هفته گذشته افزایش یافته است.
دیدار وزرای انرژی عربستان و روسیه
درحالی که کشورهای عضو و غیر عضو اوپک در تلاش اند تا توافقی را در زمینه محدود کردن تولید نفت به نتیجه برسانند، منابع صنعتی گفتند، وزرای انرژی عربستان و روسیه ممکن است این هفته در حاشیه نشست اوپک گازی در قطر با یکدیگر دیدار کنند.
در ماه سپتامبر، اوپک در نشست الجزایر، روی کلیات طرح کاهش تولید به توافق رسید، و این شرط ویژه در ان گنجانده شد که ایران، لیبی و نیجریه حق خواهند داشت از این توافق مستثنی شوند.
قرار بود جزئیات این توافق در نشست بعدی اوپک در 30 نوامبر در وین اعلام شود، اما در حالی که 2 هفته تا نشست بعدی اوپک زمان باقی مانده، اختلافات بین تولید کنندگان عضو اوپک و روسیه در مورد جزئیات این توافق همچنان پابرجاست.
در طی هفته های اخیر و پس از آنکه کارشناسان مختلف از جمله کارشناسان آژانس بین المللی انرژی گفتند که ناکامی اوپک در رسیدن به توافق ممکن است موجب تداوم مازاد عرضه در بازار در کل سال 2017 شود، قیمت نفت از بالای 53 دلار و به 47 دلار کاهش یافته است.
الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه قرار است این هفته برای شرکت در نشست کشورهای صادر کننده گاز که برخی از اعضای اوپک از جمله ایران و الجزایر نیز عضو آن هستند به دوحه قطر سفر کند.
هرچند عربستان عضو اوپک گازی نیست، اما قرار است خالد الفالح، وزیر انرژی این کشور نیز این هفته برای دیدار با همتایانش در حاشیه این نشست، به قطر سفر کند.
منابع آگاه گفتند، انتظار می رود فالح روز جمعه با وزرای کشورهای عضو اوپک و احتمالا نواک نیز دیدار کند.
به گفته این منابع، هنوز مشخص نیست که آیا وزیر انرژی عربستان، با بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران نیز دیدار خواهد کرد یا نه، زیرا تهران هنوز تایید نکرده که زنگنه در این نشست حضور خواهد یافت.
ایران در حال بررسی فریز تولید
ایران در حال بررسی پیشنهاد فریز تولید خود در نزدیکی سطح تولید فعلی اعلامی خودش یعنی حدود ۴ میلیون بشکه و نه میزان برآورد اوپک از تولید این کشور یعنی حدود ۳.۷ میلیون بشکه در روز است.
کشورهای عضو اوپک آخرین دور از تلاش های دیپلماتیک خود برای به نتیجه رساندن طرح کاهش تولید را آغاز کرده اند. به گفته یک منبع آگاه، کشورهای قطر، الجزایر و ونزوئلا رهبری تلاش ها برای فائق آمدن به اختلافات بین بزرگترین تولید کنندگان عضو سازمان را بر عهده گرفته اند.
به گفته نماینده یکی از کشورهای عضو در نزد اوپک، این دیپلماسی پشت پرده پس از آن شروع شده که نشست های دوجانبه ای در آخر هفته گذشته نتوانست این اختلاف نظرها را حل کند و اکنون تنها 2 هفته زمان برای نهایی کردن توافق و اعلام رسمی آن در شست 30 نوامبر اوپک باقی مانده است. عربستان، عراق و ایران هنوز در مورد میزان سهمی که هر کشور باید از کاهش تولید داشته باشد اختلاف نظر دارند.
سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) هنوز نتوانسته راهی برای نهایی کردن توافق اولیه ماه سپتامبر به منظور کاهش تولید و تقویت قیمت ها پیدا کند. قیمت نفت که پس از اعلام توافق الجزایر به حدود 54 دلار رسیده بود، با افزایش تردیدها به موفقیت این طرح به حدود 45 دلار کاهش یافته است. مجموع تولید نفت اعضا همچنان در حال افزایش است.
به گفته این منبع مطلع، عربستان، بزرگترین تولید کننده عضو اوپک آماده کاهش تولید خود است، اما این در صورتی است که این تلاش ها مبتنی بر 4 اصل باشد. همه اعضا باید روی اقدام جمعی توافق کنند، قول بدهند که بار کاهش تولید را به صورت منصفانه به دوش بکشند، و این کار را به شیوه ای انجام دهند که شفاف باشد و برای بازار قابل باور باشد.
وی افزود، این بدان معناست که عربستان همچنان معتقد است عراق باید تولید خود را کاهش دهد و ایران نیز باید تولید خود را در سطح فعلی فریز کند. تاکنون هیچ کشوری با این پیشنهادات موافقت نکرده است.
این منبع گفت، ایران در حال بررسی پیشنهاد فریز تولید خود در نزدیکی سطح تولید فعلی اعلامی خودش یعنی حدود 4 میلیون بشکه و نه میزان برآورد اوپک از تولید این کشور یعنی حدود 3.7 میلیون بشکه در روز است.