شهردار اصفهان، مهمترین دغدغه و نگرانی نخبگان، مسئولان، سرمایهگذاران و آحاد مردم اصفهان را مشکلات زیستمحیطی مانند آلودگی هوا و فرونشست زمین عنوان کرد و گفت: شورای شهر و مدیریت شهری در این دوره اقدام به تدوین برنامه برای بهبود وضعیت زیستمحیطی شهر کرده که سرمایهگذاری در حوزه الگوهای جدید تولید و مصرف انرژی یکی از محورهای آن است.
علی قاسمزاده در صد و بیست و ششمین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان اصفهان، افزود: در این راستا بیش از 60 درصد بودجه 1402 شهرداری به توسعه حملونقل عمومی و مسائل زیستمحیطی اختصاص یافته و توسعه نیروگاههای کوچکمقیاس خانگی در دستور کار شهرداری قرار گرفته است.
همچنین مهدی بقایی، معاون محیطزیست و خدمات شهری شهردار اصفهان با بیان اینکه شهر اصفهان در طول سال 300 روز آفتابی دارد، اضافه کرد: شهرداری اصفهان بهسوی مدیریت مصرف و تولید انرژیهای تجدیدپذیر حرکت کرده و در این خصوص برنامهای 10 ساله دارد و قرار است تا سال 1410، صد درصد انرژی مصرفی شهرداری از منابع تجدیدپذیر تأمین شود.
وی با بیان اینکه 150 هزار واحد از 600 هزار واحد مسکونی شهر اصفهان قابلیت راهاندازی نیروگاه کوچکمقیاس خانگی را دارد، تصریح کرد: در این خصوص با یکی از بانکهای استان برای پرداخت تسهیلات بلندمدت مذاکراتی داشتهایم. در سال نخست و با ایجاد نیروگاه کوچکمقیاس در 2 هزار واحد مسکونی شهر اصفهان میتوان 5.7 درصد برق مصرفی شهر را تأمین کرد که میتواند تا سال 1410 به صد درصد برسد. در این مسیر با چالشهایی مواجه هستیم که پیشنهاد شهرداری اختصاص 15 تا 20 درصد گردش مالی صنایع بزرگ استان برای تأمین تسهیلات قرضالحسنه برای ایجاد نیروگاههای کوچکمقیاس خانگی است.
در ادامه تعدادی از نمایندگان صنایع و فعالان اقتصادی به طرح چالشها و موانع سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر پرداختند.
علی کرباسیزاده، مشاور عالی رئیس اتاق اصفهان نیز با بیان اینکه کشورهای توسعهیافته با جدیت بهسوی استفاده از سوخت سبز حرکت کردهاند، گفت: برای تحقق تولید با درصد کربن صفر، تا سال 2030 تمام کالاها و خدمات در دنیا رصد و کنترل میشود و فروش محصولاتی که در فرآیند تولید و توزیع آنها از سوختهای فسیلی استفاده شده، یا مشمول مالیات شده و یا از صادرات و فروش آنها در دنیا جلوگیری به عمل خواهد آمد؛ بنابراین برای جلوگیری از عواقب اجرای این الزامات برای تولید و صادرات کشورمان باید به سمت تولید انرژیهای تجدیدپذیر و استفاده از سوخت سبز حرکت کنیم.
همچنین روحالله میرزاامیری، مدیر اجرایی شورای گفتوگوی استان ضمن ارائه توضیحاتی پیرامون اجزا و فرآیندهای احداث و بهرهبرداری از نیروگاههای خورشیدی، به برخی چالشهای موجود درباره نرخ خرید تضمینی برق تولیدی و نرخ بازگشت سرمایه اشاره و برخی مطالعات موردی درباره وضعیت توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر در ایران و کشورهایی نظیر آلمان را تشریح کرد.
به گفته وی این چالشها موجب عدم جذابیت و توجیه اقتصادی احداث نیروگاههای تجدیدپذیر برای بخش خصوصی شده است.
در این نشست مقرر شد کارگروه تخصصی «توسعه انرژی خورشیدی شهر اصفهان» با حضور استانداری اصفهان، شهرداری، شرکت توزیع برق استان، اتاق اصفهان، بانک رسالت و صنایع معظم استان با هدف تدوین سازوکارهای اجرایی و رفع موانع احتمالی توسعه نیروگاههای کوچکمقیاس تشکیل شود.
همچنین پیشنهادهای کارگروه کارشناسی شورای گفتوگو برای رفع موانع و چالشهای سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر از جمله تأخیر در وصول مطالبات نیروگاههای بزرگمقیاس و عدم تأمین امنیت سرمایهگذاری در حوزه نیروگاههای تجدیدپذیر بزرگمقیاس در زمینهای استیجاری، پس از بررسی دقیقتر مجدداً برای تصویب در جلسات شورای گفتوگوی استان مطرح گردد.
حل مشکلات استان با همافزایی بخشهای مختلف
استاندار اصفهان در صد و بیست و ششمین نشست شورای گفتوگوی استان، گفت: سال 1401 سال پرفرازونشیبی برای اقتصاد کشور بود، اظهار و علیرغم تمام این ناملایمات با لطف الهی و تلاش بخشهای اقتصادی درمجموع شاهد ثمرات مطلوبی برای اقتصاد کشور بودیم.
سیدرضا مرتضوی با تأکید بر شناسایی و طرح موضوعات اولویتدار استان در جلسات شورای گفتوگوی استان، ادامه داد: انتظار داریم با همافزایی بخشهای گوناگون، در سال جاری گامهای مؤثری برای رفع مشکلات استان در جلسات این شورا برداشته شود تا مسیر تعریفشده برای شورای گفتوگوی استان بهخوبی طی شود. خوشبختانه دولت نیز گوش شنوایی برای نظرات و پیشنهادهای فعالان اقتصادی و بخش خصوصی و لحاظ کردن آنها در تصمیمات و مصوبات کلان دارد.
لزوم توجه به تحولات منطقهای و بینالمللی و فرصتهای پیش روی کشور
رئیس اتاق اصفهان نیز در این نشست، با بیان اینکه در کنار تأثیر تحولات منطقه بر اقتصاد ایران، پیوستن کشورمان به پیمان شانگهای فرصت استثنایی برای دولت و بخش خصوصی فراهم آورده است گفت: درصورتیکه از این فرصت بهدرستی بهره ببریم، چالشهای اقتصادی کشور بهخوبی مدیریت خواهد شد.
مسعود گلشیرازی با اشاره به تأثیر پنج مگا پروژه بر آینده اقتصاد منطقه خاورمیانه، افزود: در صورت برنامهریزی صحیح کشورمان نیز از اثرات این پروژهها بهرهمند میشود. همچنین بهرهگیری از فرصتهای موجود در بازار 350 میلیارد دلاری روسیه در بخش واردات و بازار 500 میلیارد دلاری این کشور در بخش صادرات نیازمند عزم جدی و برنامهریزی ویژه است.
وی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در دیدار با فعالان اقتصادی ادامه داد: این رهنمودها نحوه تعامل و نوع نگاه دستگاههای اجرایی و حاکمیتی به بخش خصوصی و سهم این بخش در اقتصاد ملی را مشخص کرد و راه پیشرفت اقتصاد کشور از همین مسیر میگذرد. امیدوارم بخش خصوصی نیز با ایجاد سازوکارهای مناسب و درک صحیح از این پیام به سهم مطلوب خود در اقتصاد کشور و استان دست یابد.
گلشیرازی حضور پررنگ در بازار کشورهای اوراسیا را از مهمترین اهداف فعالان اقتصادی استان دانست و درعینحال تأکید کرد، این حضور مؤثر با موانع داخلی در بخش دولتی و سیاستها و دستورالعملهای متعدد و متناقض مواجه شده که مانند سنگی بهپای بخش خصوصی بسته شده است؛ بنابراین لازم است سیاستهای ترمیمی و اصلاحی در دستور کار مدیران استان و کشور قرار گیرد.