رادیو مجازی اتاق ایران - ۳ بهمن 1403

تحلیل بلومبرگ از وضعیت نفتی ایران

نیاز پروژه‌های نفتی ایران به سرمایه‌گذاری خارجی

بر اساس گزارش بلومبرگ، ایران برای نگه داشتن حرکت روبه رشد خود رد حوزه نفتی، در تلاش است که بیش از 100 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی جذب کند.

30 آذر 1395 - 16:38
کد خبر : 6043
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

سازمان کشورهای صادرکننده نفت خام اوپک در جدیدترین گزارش خود به نقل از منابع ثانویه اعلام کرد تولید نفت ایران در ماه نوامبر 2016 برابر معادل تولید آبان ماه 1395 به 3 میلیون و 703 هزار بشکه در روز رسیده است که نسبت به ماه پیش از آن 5 هزار و 700  بشکه در روز کمتر است. بر اساس این گزارش، تولید نفت 14 کشور عضو این سازمان در ماه نوامبر 2016 (آبان 95)  33 میلیون و 870 هزار بشکه در روز عنوان شده است.

این رقم نسبت به تولید ماه اکتبر 150 هزار و 800 بشکه در روز افزایش یافته است. اوپک در ماه اکتبر روزانه 33 میلیون و 719 بشکه نفت تولید کرده بود.

بلومبرگ امروز یکی از گزارش‌های خود را به ایران و پیروزی آن در اوپک اختصاص داده است. بر اساس این گزارش، کشورهای اندکی مانند ایران توانسته‌اند از بهبود بازار نفت سود ببرند. از زمانی که تحریم‌های اقتصاد ایران برداشته و روند افزایش قیمت نفت آغاز شد، ایران صادرات نفت خود را دو برابر کرده است.

کلید ادامه این رشد، جذب سرمایه‌گذاران خارجی برای صنعت انرژی است. کارستن فریچ،تحلیلگر کامرزبانک در فرانکفورت معتقد است وضعیت ایران درحال حاضر بهتر از زمانی است که سال را آغاز کرد. با این حال برای اتمام پروژه های خود به سرمایه‌گذاری خارجی نیاز دارد.

در حالی‌که اکثر کشورهای حوزه خلیج‌فارس هم‌زمان با نصف شدن قیمت نفت نسبت به سال 2014 با چالش‌های بسیاری روبه‌رو شده‌اند، ایران، با جمعیتی حدود 3 برابر بیشتر از عربستان سعودی و اقتصادی کمتر وابسته به نفت، همچنان رشد سریعی را تجربه می کند.

ایران برای نگه داشتن این حرکت روبه رشد در تلاش است که بیش از 100 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی جذب کند برای صنعتی که سال‌ها از تکنولوژی و منابع مالی محروم بوده است.

ایران تولید خود را امسال به 870 هزار بشکه در روز افزایش داده و ماه گذشته 3.67 میلیون بشکه در روز تولید کرده است که تولیدی معادل روزانه 172 میلیون دلار است؛ بر اساس میانگین قیمت آن ماه برای نفت خام برنت که 46.98 برای هر بشکه بود.

ایران روزانه 110 میلیون دلار در ماه جاری تولید کرده است، زمانی که میانگین برنت 39.15 دلار بود. این کشور همچنین با توجه به اطلاعات جمع‌آوری شده توسط بلومبرگ، تلاش می‌کند تا به سومین تولیدکننده بزرگ در اوپک تبدیل شود.

فریچ گفته است: ایران در حالی وارد سال 2017 می‌شود که توانسته مانع کاهش تولید نفت خود در اوپک شود و این یک موفقیت بزرگ است. زمانی‌که ایران از کاهش تولید نفت خودداری و بر تولید بیشتر پافشاری کرد ، اوپک موافقت کرد که ایران 90 هزار بشکه اضافه در روز تولید کند تا به تولید حدود 3.8 میلیون برسد.

سطوح قبل تحریم

امیرحسین زمانیان، معاون وزیر نفت در امور بین‌الملل ایران در کنفرانس ماه اکتبر گفته است: «ما باید برای رسیدن به سطح تولید پیش از تحریم‌ها تلاش کنیم. ایران پیش از تحریم‌ها، روزانه 4.085 میلیون بشکه تولید می‌کرد.»

آژانس بین‌المللی انرژی در گزارش خود در تاریخ 13 دسامبر منتشر اعلام کرده است که ایران حدود سه ماه پس از لغو تحریم ها، صادرات بیشتری نسبت به زمان تحریم‌ها داشته و فروش آن در ماه گذشته به حدود 2.4 میلیون بشکه در روز رسیده است. ایران قبل از تحریم‌ها دومین تولیدکننده بزرگ اوپک پس از عربستان سعودی بوده است.

هدف واقع بینانه 

حسن روحانی، رئیس جمهور ایران ماه گذشته با اشاره به سه حوزه غرب رودخانه کارون در نزدیکی مرز ایران و عراق گفته است که تولید نفت در غرب کازرون باید به یک میلیون بشکه در روز برسد. او معتقد است که این یک هدف واقع بینانه است و ایران به سرمایه‌گذاری و فن‌آوری نیاز دارد.

ایران به چندین توافق اولیه با شرکت‌های بزرگ بین‌المللی رسیده است، اما هنوز هیچ قرارداد واقعی برای افزایش تولید نفت خام به امضا نرسیده است چنانچه بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران سال گذشته در کنفرانسی در تهران بیش از 50 پروژه را برای سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ تعیین کرد.

ایران همچنین بزرگ‌ترین ذخایر گاز طبیعی در جهان را دارد و در ماه نوامبر باغول‌های انرژی توتال SA و شرکت ملی نفت چین برای 4.8 میلیارد دلار پروژه توسعه نفتی به توافق رسیده است. ایران هدف‌گذاری کرده است که سال بعد شرکت‌هایی مانند توتال، رویال داچ شل Plc و لوکویل PJSC روسیه و گازپروم را به حوزه‌های نفتی خود برگرداند.

در همین رابطه